Upečatljiv istup

Šeksov nedavni govor kojeg je HDZ zatajio: ‘Ljuta desnica je izdajnik hrvatskih interesa’

Dražen Ciglenečki

Kaže da je govorio "malo pejorativno, ali objektivno" - Vladimir Šeks / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Kaže da je govorio "malo pejorativno, ali objektivno" - Vladimir Šeks / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Ta patološka mržnja, te odvratne lažljive optužbe prema Andreju Plenkoviću i HDZ-u za izdaju nacionalnih interesa zbog koalicije s HNS-om, vratit će im se u lice kao bumerang. Jer, oni najviše štete hrvatskim nacionalnim interesima



ZAGREB – Na Jarunu je prije dva tjedna svečano obilježena 28. obljetnica utemeljenja HDZ-a, a na prigodnom skupu govorio je i Vladimir Šeks, koji je 17. lipnja 1989. bio sudionik osnivačke skupštine. S obzirom da novinarima nije bio dopušten ulazak u skučene prostorije jarunskog nogometnog kluba, tek se neslužbeno moglo doznati da je Šeksov istup bio najupečatljiviji. Na HDZ-ovoj internetskoj stranici piše samo da je Šeks pričao prisutnima o Franji Tuđmanu i Domovinskom ratu, ali glavnina njegova govora bila je posvećena koaliciji HDZ-a s HNS-om i njezinim odjecima. U to smo se uvjerili kad nam je Ivica Miškulin, kojeg Šeks naziva svojim biografom, dao njegov napisani govor.


Osuo i po Mostu


Uvodno se Šeks doista prisjetio početaka HDZ-a, »političkog državotvornog pokreta i stranke kojoj je jedinom u sveukupnoj hrvatskoj povijesti, nakon 13 stoljeća, uspjelo 1991. oživotvoriti ideju o slobodnoj i demokratskoj, nezavisnoj državi Hrvatskoj«. Ključna je u tom procesu, istaknuo je Šeks, bila Tuđmanova doktrina čiji su »zaglavni kamen bili svehrvatska pomirba ne ideologija, nego ljudi, jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske i zajedništvo Hrvata kao političkog naroda u BiH«. Još je Šeks spomenuo Domovinski rat i ulazak Hrvatske u NATO i EU, a onda se prebacio u sadašnje vrijeme.


Rekao je da se Most ponašao kao vlada u vladi, a da je u njihovom političkom djelovanju kap koja je prelila čašu bila podrška izglasavanju nepovjerenja ministru Zdravku Mariću. »Most je prihvatio taj SDP-ov zahtjev i u amoralnom i perfidnom političkom poduhvatu pokušao torpedirati i destabilizirati vlastitu Vladu. Jedina primjerena i moguća reakcija na taj pokušaj svojevrsnog političkog udara bila je razrješenje Mostovih ministara i raskid partnerstva s Mostom. Predsjedništvo HDZ-a, Središnji odbor i Nacionalno vijeće, cjelokupni HDZ, jednoglasno su s ogromnim olakšanjem usvojili ovaj prekid. Jedino je Davor Ivo Stier izrazio žaljenje, ali nije glasovao protiv«, opisao je Šeks dramatičan razlaz HDZ-a s Mostom.


“Dobra analiza”




Premijer Andrej Plenković, »plebiscitarno izabran za predsjednika HDZ-a na Tuđmanovom programu i doktrini«, formirao je stabilnu većinu dogovorom s HNS-om »bez onog dijela neprihvatljivog HDZ-u, a personificiranog u liku Vesne Pusić«. Sva središnja tijela HDZ-a, naglasio je Šeks na Jaranu, odobrila su tu suradnju. Uslijedila je njegova analiza napada na HDZ zbog koalicije s HNS-om i to iz redova političke desnice. Nije Šeks nikoga imenovao, ali jasno je iz njegovih riječi da je, između ostalog, polemizirao i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. »Srušila se lavina orkestriranih, histeričnih, patoloških izljeva mržnje nezabilježenih u političkoj povijesti moderne Hrvatske. Poglavito prema predsjedniku HDZ-a, sa stupidnim optužbama za izdaju, jer je HDZ uveo u koaliciju s neprijateljem HNS-om.



Imao je Šeks i 2010., na proslavi 21. obljetnice osnivanja HDZ-a, vrlo zapažen nastup, samo mu je tada, u prisutnosti novinara, meta bila ljevica. »HDZ se ponovno želi prikazati kao stranku štetnu i opasnu za Hrvatsku. To je udruženi zlotvorni poduhvat raznih pseudo i kvazi ljevičara s dijelom medijske klike za interese tuđih gospodara i poltrona, koji krivotvoriteljskim kistom i perom našu povijest žele pretvoriti u nešto drugo«, grmio je Šeks prije sedam godina na Jarunu.



Orkestrirana kampanja puna otvorene mržnje u režiji i autorstvu onih koji se kite desnicom u punom je jeku. Ali, ne radi se o desnici, već o skupini onih bezglavnika i pojedinaca koji se, zaklinjući se u hrvatstvo i osuđujući Andreja Plenkovića i HDZ, lažno predstavljaju kao ljuta hrvatska desnica. Ta patološka mržnja, te odvratne lažljive optužbe prema Andreju Plenkoviću i HDZ-u za izdaju nacionalnih interesa zbog koalicije s HNS-om, vratit će im se u lice kao bumerang. Jer, oni su stvarni izdajnici nacionalnih interesa, oni su sramota Hrvatske, oni najviše štete hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska je u svojoj povijesti već iskušala takve bezglavnike i zasukane stekliše, kako ih je nazivao predsjednik Tuđman«, vehementno se Šeks obračunao s HDZ-ovim protivnicima na desnici.


Ali, simptomatično je da je od njih odvojio Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića, buduće HDZ-ove koalicijske partnere u Zagrebu. Njima je Šeks tek spočitnuo da su o novim ministrima »glasovali ruku pod ruku sa SDP-om«. Kad je završio, Plenković je, doznajemo, rekao »čuli smo dobru analizu Vladimira Šeksa«.


Pitali smo jučer Šeksa nije li ipak pretjerao u ovom seciranju hrvatske desnice.


– Govorio sam malo pejorativno, ali objektivno, to je to – odgovorio nam je pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.