Jedinica za posebne zadatke MUP-a Rakitje ne pamti brigadira Zebeca

Šef Vojne policije Zebec krivotvorio biografiju?

Ana Raić Knežević

Sporna biografija objavljena je u monografiji »Vojna policija – u izgradnji i očuvanju mira«, u čijem je pisanju sudjelovao i sam Tihomir Zebec. Ni MUP ga nije našao u svojoj evidenciji



ZAGREB » Dio biografije brigadira Tihomira Zebeca, načelnika Vojne policije, ovih je dana izazvao negodovanje među bivšim pripadnicima Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje čiji je Zebec, kako je sam objavio, bio pripadnik, a za to nema službenih podataka niti ga se itko iz Rakitja sjeća.


   Sporna Zebecova biografija objavljena je u monografiji »Vojna policija – u izgradnji i očuvanju mira« što ju je izdao Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva iz sastava Samostalne službe za odnose s javnošću i informairanje MORH-a. Zebec je sudjelovao i u pisanju ove monografije. Kad je knjiga stigla do bivših pripadnika Rakitja, u čudu su se počeli pogledavati pročitavši dio Zebecove biografije jer se nitko od njih nije mogao sjetiti ni njegovog lika ni djelovanja iz tog vremena. Zebec je, među ostalim, naveo da je bio dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine i to prvo kao pripadnik specijalne postrojbe MUP-a RH Rakitje, da bi 27. studenog 1991. godine prešao u Vojnu policiju.


  

Neuvjerljivi MORH


I doista, prema podacima do kojih smo uspjeli doći, tog je datuma u MORH-u evidentiran njegov ulazak u pričuvni sastav 67. bojne Vojne policije, dok je 1993. godine postao operativac za suzbijanje kriminaliteta u Vojnoj policiji. Sam Zebec u biografiji je naveo da je 1. svibnja 1993. godine postao djelatna vojna osoba.    Je li bio pripadnik Jedinice za posebne zadatke Rakitje, pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova, čija je to postrojba formalno i bila.

   – Uvidom u raspoložive evidencije Ministarstva unutarnjih poslova gospodin Zebec nije bio aktivni djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova. S obzirom da je dio pripadnika jedinice Rakitje prešao u sastav Ministarstva obrane, koje je i preuzelo kompletnu dokumentaciju o pripadnicima te postrojbe, upućujemo vas da se obratite Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, odgovoreno nam je iz MUP-a RH.


   Iako smo od MORH-a tražili precizno u koje je vrijeme i u kojem svojstvu Zebec bio u Rakitju, dobili smo vrlo šturi i neuvjerljivi odgovor.    – Zebec bio je pripadnik Specijalne policije MUP-a RH Rakitje od samog osnutka, što je i navedeno u predmetnoj monografiji, a tu činjenicu mogu potvrditi brojni pripadnici postrojbe – odgovoreno nam je. Na naše inzistiranje za detaljnijim odgovorom, iz MORH-a su poručili da »nemaju daljnjih komentara«.   

Nema ga među 500




Kontaktirali smo zato nekoliko bivših zapovjednika iz Rakitja koji su nam skrenuli pozornost na monografiju što je prošle godine objavljena baš o toj postrojbi. U njoj je uz povijest jedinice koja je osnovana 15. studenog 1990. i funkcionirala je do 15. svibnja 1991. godine, objavljen i popis svih njezinih pripadnika. Po vodovima i desetinama navedeno je više od 500 osoba, no među njima nema imena Tihomira Zebeca. Autori monografije o Rakitju potvrdili su nam da su osim podataka iz MUP-a korišteni i popisi što su ih zapovjednici vodova sami sačinjavali.


   – Moguće je da je Zebec bio u Rakitju, ali ne kao pripadnik naše postrojbe. Naime, k nama su na obuku dolauzili policajci iz policijskih postaja, ali bi nakon par tjedana odlazili natrag u svoje baze. Oni se ne mogu nazivati pripadnicima Jedinice za posebne zadatke Rakitje, rekli su nam bivši pripadnici.