Zaslužni, ugledni, viđeni

Savjetodavno vijeće HDZ-a bez nekih važnih veterana; Hebrang i Bebić: ‘Nema nas jer smo se razišli sa Vladimirom Šeksom’

Zlatko Crnčec

Nemaju mjesta u Savjetodavnom vijeću HDZ-a - Luka Bebić i Andrija Hebrang / Foto D. JELINEK

Nemaju mjesta u Savjetodavnom vijeću HDZ-a - Luka Bebić i Andrija Hebrang / Foto D. JELINEK

Dok je on tamo, niti će mene tamo zvati, niti je meni stalo da tamo budem, kazao nam je Andrija Hebrang, dok Luka Bebić kaže da je sa Šeksom ostao u korektnim odnosima



ZAGREB – Središnji odbor HDZ-a ovog je tjedna imenovao Vladimira Šeksa za koordinatora Savjetodavnog vijeća stranke. Riječ je o stranačkom tijelu koje formalno postoji od 2000. godine, ali sve ove godine praktički nije funkcioniralo i održalo je samo jednu sjednicu. Savjetodavno vijeće predviđa Statut stranke, a riječ je o neformalnom tijelu čiji su članovi “osobito zaslužni, ugledniji i viđeniji članovi HDZ-a koji nisu članovi središnjih tijela HDZ-a”.


Ozbiljna mirovina


Postupak imenovanja članova ide ovako – na prijedlog predsjedništva imenuje ga Središnji odbor, a saziva ga i predsjeda mu predsjednik stranke. Sam je Šeks u izjavi novinarima pojasnio da je se Savjetodavno vijeće sastoji od uglednih članova HDZ-a koji više nisu na bilo kakvim operativnim funkcijama.


– To je savjetodavno tijelo HDZ-a. Ima dvadesetak članova, a ja sam pročelnik i koordinator toga Vijeća – rekao je Šeks.




Među članovima ipak nema viđenijih HDZ-ovih veterana kao što su Andrija Hebrang ili Luka Bebić.


– Svatko imao pravo sebi birati suradnike koje mu odgovaraju. Nitko me nije kontaktirao oko Savjetodavnog vijeća, a uostalom poznato je da smo Šeks i ja u sukobu. Dok je on tamo, niti će mene tamo zvati, niti je meni stalo da tamo budem. Šeks i ja razišli smo se na dan smrti Đure Brodarca kada sam ja izjavio da stvari ne idu u dobrom smjeru, a on zbog toga zatražio moje izbacivanje iz stranke. Nisam se tada želio miješati u meritum slučaja nego sam samo izjavio da je Brodarac koji je bio jako bolestan trebao biti smješten u zatvorsku bolnicu, a ne u ćeliju – rekao je Hebrang za naš list.


Luka Bebić je rekao da se sa Šeksom politički davno razišao oko puno stvari, ali da su na ljudskoj razini ostali u korektnim odnosima.


Brojna imena


– Nitko me nije zvao u Savjetodavno vijeće, niti me to previše zanima. Ja naime svoju mirovinu ozbiljno shvaćam i nakon 47 godina rada u njoj uživam. Ako se netko želi baviti politikom, ja ga shvaćam i na neki mu se način divim – rekao je Bebić.


Za članove su, osim Šeksa, imenovani aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova Zdravka Bušić, akademici Mirko Zelić, Dubravko Jelčić i Franjo Tomić, demograf Stjepan Šterc, umirovljeni general Krešimir Ćosić, bivši premijeri Franjo Gregurić i Nikica Valentić, bivši ministri financija Borislav Škegro i Zoran Jašić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravosuđa Milan Ramljak, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica za europske integracije Ljerka Mintas Hodak, bivši ministar informiranja i veleposlanik u Francuskoj Branko Salaj, bivši državni tajnik za osnovno obrazovanje i veliki meštar družbe Braća hrvatskog zmaja Nevio Šetić, bivši ministar prostornog uređenja i graditeljstva Marko Širac, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić, predsjednik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, te nekadašnji bivši veleposlanik u Francuskoj Neven Šimac.