Bivši premijer slobodan došao na suđenje

Sanader: S Karamarkom sam se samo pozdravio, nismo pričali

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Od kada je prošle srijede pušten na slobodu Sanader nije želio razgovarati s novinarima niti davati izjave. Svoje je 'nesporazume s pravnom državom' komentirao jedino izlazeći iz remetinečkog zatvora riječima kako nije ogorčen činjenicom da je godinama bio u istražnom zatvoru, već samo nezadovoljan što se takvo što može dogoditi u Hrvatskoj



ZAGREB – Bivši premijer Ivo Sanader nije komentirao susret s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom kada je u petak prvi put nakon tri godine zatvora slobodan došao na suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.


“Nismo pričali samo smo se pozdravili”, kazao je Sanader odgovarajući na novinarsko pitanje o čemu je razgovarao s Karamarkom kada su se, kao što su objavili nekim mediji, susreli dan nakon Sanaderova puštanja iz zatvora. Na ostala pitanja novinara koji su ga čekali ispred zgrade suda na Zrinjevcu nije odgovarao.


Od kada je prošle srijede pušten na slobodu Sanader nije želio razgovarati s novinarima niti davati izjave. Svoje je ‘nesporazume s pravnom državom’ komentirao jedino izlazeći iz remetinečkog zatvora riječima kako nije ogorčen činjenicom da je godinama bio u istražnom zatvoru, već samo nezadovoljan što se takvo što može dogoditi u Hrvatskoj.


Podsjećajući da je bio predsjednik Vlade koja je Hrvatsku uvela u EU i NATO Sanader je kazao kako je bio uvjeren da je Hrvatska ostvarila najviše standarde. No, tvrdi da do njegova slučaja nije bilo optuženika koji je “na istom sudu za slično djelo, u istom vremenskom razdoblju” imao četiri ili pet različitih postupaka. Ponovio je i da ostaje pri svim tvrdnjama koje je iznio povlačeći se s funkcija u Vladi, a kasnije i HDZ-u.


Na slobodi bez ikakvih ‘mjera opreza’


Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ranije su kazali da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. “Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora”, kazala je Sloković.


Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na “malo drugačiji način”. “Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao ‘jocker’ nemamo ustavnu tužbu”, kazala je Mostečak uoči Sanaderova puštanja na slobodu.


Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak 24. studenoga zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.


Bez presude, ali s nizom potvrđenih korupcijskih optužnica


Sanader je u Remetincu bez prestanka bio od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.


Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. U siječnju bi u tom slučaju trebao iznijeti svoju obranu.


U ponedjeljak, 7. prosinca, nastavit će se pripremno ročište za ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a na proljeće bi se trebalo nastaviti i pripremno ročište za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u.