Sastanak o onečišćenju mora

Sanacija u Raši potrajat će još desetak dana: ‘Fidelity’ ostaje na vezu do podmirenja troškova

Darko Pajić

Sanacija i čišćenje obale, more i niza privezanih barki u luci Trget provodi se već četiri dana / Snimio Marin ANIČIĆ

Sanacija i čišćenje obale, more i niza privezanih barki u luci Trget provodi se već četiri dana / Snimio Marin ANIČIĆ

Protiv odgovornih se vodi istraga, čiji se ishod ne može prejudicirati, ali je sigurno da će za svu nastalu materijalnu štetu biti terećen brodar i na tome ćemo inzistirati, kao i na visini kazne kako bi se dala poruka o odgovornom ponašanju u hrvatskim lukama, kazao je Siniša Orlić



Oko 3.800 litara nafte iscurilo je u petak ujutro u luci Bršica na Trgetu s broda za prijevoz stoke »Fidelity« čija je matična luka Bejrut. Brod je trenutno vezan u luci Raša i na teret brodovlasnika trebali bi ići svi troškovi sanacije onečišćenja, koju već četiri dana na terenu provode djelatnici riječke »Dezinsekcije«.


U Raši je danas održan i sastanak predstavnika svih institucija uključenih u rješavanje ove pomorske nezgode, te je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić naglasio kako je količina nafte ipak bitno manja, jer se u prvom trenutku pretpostavljalo kako je riječ o količini od 5.000 do 15.000 litara.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Dogovorili smo kako nastaviti akciju čišćenja, također i pomoć koju će Ministarstvo pružiti Općini Raša. Zasad je neslužbeno utvrđeno kako je uzrok nezgode ljudska pogreška, koja se dogodila u trenutku kada je brod krcao gorivo, koje je kao koncesionar dopremila INA. Protiv odgovornih se vodi istraga, čiji se ishod ne može prejudicirati, ali je sigurno da će za svu nastalu materijalnu štetu biti terećen brodar i na tome ćemo inzistirati, kao i na visini kazne kako bi se dala poruka o odgovornom ponašanju u hrvatskim lukama, kazao je Orlić i dodao kako će brod »Fidelity« ostati u Raši do podmirenja troškova, odnosno sve dok se ne polože garancije za naknadu štete čiju visinu u ovom trenutku nije moguće procijeniti.  


Sanacija i čišćenje obale, more i niza privezanih barki u luci Trget provodi se već četiri dana, a cijela akcija trebala bi u potpunosti biti završena za desetak dana.


– Da su se poštivale procedure do ove nezgode ne bi došlo, ali to također ne znači da ne treba razmišljati o promjeni postojećih pravilnika i postroženja propisanih procedura kako bi se preventivno djelovalo, pogotovo u lukama na osjetljivim područjima kao što je Raša, kazao je Orlić.


Onečišćenje nije zahvatilo samo Općinu Raša, već i područja općina Barban i Marčana, a načelnica Općine Raša Glorija Paliska naglasila je da je zadovoljna pruženom pomoći iz resornog Ministarstva u pripremi odštetnog zahtjeva te nastojanju da se dodatno podignu ekološki standardi u Luci Bršica.


Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je kako je davanje bunkera na brodu »Fidelity« obavljeno u ranim jutarnjim satima, kao i da je u tom trenutku u luci bio samo djelatnik zaštitarske službe.      


– Luka kao koncesionar nije ni imala obvezu kontrole bunkera, već su to trebali odraditi na brodu i od strane koncesionara koji je uslugu bunkera pružio. Iako to nije obveza postrožit ćemo naše prisustvo, te sam izdao nalog da kod sličnih operacija obvezno bude prisutan i djelatnik Lučke uprave, kazao je Vukorepa dodajući kako će u zadnjem kvartalu ove godine početi realizacija investicija u modernizaciju luke Raša.