Izmjene zakona o lokalnim porezima

Saborski odbor podržao odgodu poreza na nekretnine

Hina

Zdravko Zrinušić / NL arhiva

Zdravko Zrinušić / NL arhiva

Izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima se stavlja izvan snage odredba o prorezu na nekretnine, dobile su u petak potporu saborskog Odbora za financije i državni proračun, uz poruku građanima da ne moraju ispunjavati upitnike o nekretninama koje im šalju općine i gradovi, niti će će zbog toga biti sankcionirani



ZAGREB Izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima se stavlja izvan snage odredba o prorezu na nekretnine, dobile su u petak potporu saborskog Odbora za financije i državni proračun, uz poruku građanima da ne moraju ispunjavati upitnike o nekretninama koje im šalju općine i gradovi, niti će će zbog toga biti sankcionirani.


Porezom na nekretnine željelo se objediniti tri porezna davanja – komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu, ali s obzirom na reakciju javnosti taj porez, koji je trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, Vlada je odlučila taj porez odgoditi te doraditi kroz buduće analize i raspravu, pojasnio je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić.


Podaci o nekretninama koji su se tijekom ljeta prikupljali putem upitnika i koji su izazvali zabrinutost dijela javnosti, dodao je, koristit će se za ažuriranje podataka o komunalnoj naknadi.




Na upit Antona Klimana (HDZ) – hoće li građani koji nisu ispunili upitnike koje su slale lokalne jedinice biti sankcionirani, Zrinušić je poručio da neće iako jedinice lokalne samouprave imaju pravo i obvezu takve podatke prikupljati.


Pritom priznaje da neke lokalne jedinice nisu najspretnije pristupile tom zadatku. »No, otkad se krenulo s prikupljanjem podataka, prihodi od komunalnih naknada povećali su se za više od 250 milijuna kuna«, istaknuo je.


Izmjenama Zakona o lokalnim porezima također se uvodi porez na motocikle do deset godina starosti, čime se izjednačavaju s oporezivanjem osobnih vozila.


Odbor je također podržao prijedlog izmjena Zakona o administrativnoj suradnji na području poreza, čime se hrvatsko gospodarstvo usklađuje s europskim direktivama, kao i prijedlog Zakona o alternativnim investicijskim fondovima.