Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
20. rujna 2019.
Izmjene zakona o lokalnim porezima

Saborski odbor podržao odgodu poreza na nekretnine

Zdravko Zrinušić / NL arhiva
Zdravko Zrinušić / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2017. u 16:43 2017-09-22T16:43:42+02:00

Izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima se stavlja izvan snage odredba o prorezu na nekretnine, dobile su u petak potporu saborskog Odbora za financije i državni proračun, uz poruku građanima da ne moraju ispunjavati upitnike o nekretninama koje im šalju općine i gradovi, niti će će zbog toga biti sankcionirani

ZAGREB Izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima se stavlja izvan snage odredba o prorezu na nekretnine, dobile su u petak potporu saborskog Odbora za financije i državni proračun, uz poruku građanima da ne moraju ispunjavati upitnike o nekretninama koje im šalju općine i gradovi, niti će će zbog toga biti sankcionirani.

Porezom na nekretnine željelo se objediniti tri porezna davanja – komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu, ali s obzirom na reakciju javnosti taj porez, koji je trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, Vlada je odlučila taj porez odgoditi te doraditi kroz buduće analize i raspravu, pojasnio je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić.

Podaci o nekretninama koji su se tijekom ljeta prikupljali putem upitnika i koji su izazvali zabrinutost dijela javnosti, dodao je, koristit će se za ažuriranje podataka o komunalnoj naknadi.

Na upit Antona Klimana (HDZ) – hoće li građani koji nisu ispunili upitnike koje su slale lokalne jedinice biti sankcionirani, Zrinušić je poručio da neće iako jedinice lokalne samouprave imaju pravo i obvezu takve podatke prikupljati.

Pritom priznaje da neke lokalne jedinice nisu najspretnije pristupile tom zadatku. »No, otkad se krenulo s prikupljanjem podataka, prihodi od komunalnih naknada povećali su se za više od 250 milijuna kuna«, istaknuo je.

Izmjenama Zakona o lokalnim porezima također se uvodi porez na motocikle do deset godina starosti, čime se izjednačavaju s oporezivanjem osobnih vozila.

Odbor je također podržao prijedlog izmjena Zakona o administrativnoj suradnji na području poreza, čime se hrvatsko gospodarstvo usklađuje s europskim direktivama, kao i prijedlog Zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.