Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Privatne tužbe

Saborski MIP odbacio zahtjeve za skidanje imuniteta Sinčiću, Sauchi, Orepiću i Madjeru

Tomislav Saucha / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Tomislav Saucha / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2018. u 11:29 2018-09-20T11:29:50+02:00

Za sve zahtjeve MIP je uskratio odobrenje s obzirom da su temeljeni na privatnim tužbama. Kako je pojasnio predsjednik MIP-a Žarko Tušek, držat će se dosadašnje prakse da MIP odbija zahtjeve za skidanje imuniteta u slučaju privatnih tužbi

ZAGREB Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u četvrtak je odbacilo sva četiri pristigla zahtjeva za vođenje kaznenog postupka, odnosno skidanje imuniteta zastupnicima.

Za sve zahtjeve MIP je uskratio odobrenje s obzirom da su temeljeni na privatnim tužbama. Kako je pojasnio predsjednik MIP-a Žarko Tušek, držat će se dosadašnje prakse da MIP odbija zahtjeve za skidanje imuniteta u slučaju privatnih tužbi.

Zahtjevi za skidanje imuniteta pristigli su za čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, nezavisne Tomislava Sauchu i Vlahu Orepića, te HSS-ovca Mladena Madjera.

U Sinčićevu i Madjerovu slučaju bila je riječ o tužbi za klevetu, a za Orepića se tražio nastavak kaznenog postupka koji je pokrenut dok još nije bio saborski zastupnik.

Sauchu je tužila izvršna direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marija Hrebac, i to za zlouporabu položaja. Hrebac je kaznenu prijavu podnijela i DORH-u, koji ju je odbacio.

Nakon toga je podignula privatnu tužbu.

Sauchu tereti jer je kao predstojnik premijerova kabineta napravio popis dužnosnika koje imenuje Vlada, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Hrebac, iščitava se iz rješenja postupka koji se protiv nje vodio pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, ne smatra da podliježe Zakonu o pravim i obvezama dužnosnika, a popis koji je Saucha sastavio smatra krivotvorinom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.