Sve ostaje tajna

Saborska većina sabotirala rad istražnog povjerenstva: “Oni naprosto ne žele da se sazna istina o Agrokoru!”

P. N.

"Svima je jasno o čemu se ovdje radi. HDZ je odlučio iskoristiti ovu situaciju, jer su posljednja svjedočenja pokazala da bi mi u ovih šest mjeseci rada puno toga otkrili. Osobno sam objavio dokument o kupnji firme gospodina Rohatinskog. Upozoravam hrvatsku javnost do čega bi sve došli da nam je omogućen normalan rad. Tražimo odluku Sabora, tijela koje nas je i osnovalo. Ovo je do sada neviđen način pokušaja gušenja istine, ali ništa me više ne čudi od HDZ-a."



Vladajuća koalicija sabotirala je saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor. Na sjednicu su došli samo članovi Povjerenstva iz Oporbenih redova. Iz redova vladajućih nije došao nitko, a stručne službe Sabora svjedocima su javile da ne dolaze. Oporbeni članovi Povjerenstva nazvali su to nečuvenim potezom i udarom na ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, kojim HDZ pokušava sakriti svoju ulogu u aferi Agrokor. S druge strane, HDZ se poziva na otvorenu istragu, zbog čega Povjerenstvo navodno više ne može raditi.


Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić nazvao je postupke HDZ-a, odnosno vladajuće koalicije – nasiljem. 


– To je nasilje. HDZ je uskratio građanima priliku da vide što se stvarno događalo s Agrokorom. Ako se već moralo, onda su barem trebali izbjeći ovo nasilje, donijeti odgovarajuću odluku u Saboru, reći što se događa s dokumentacijom i slično. Ovo je jedan od sramotnijih dana koji se dogodio u hrvatskom parlamentu,a očito je da je u pitanju odluka većinskih stranaka, HDZ-a i HNS-a. Ovo je nasilje nad hrvatskim građanima. Donijet ćemo odluku o odgovarajućim pitanjima, ali neću prejudicirati. Možete biti sigurni da ćemo mi s ovom stvari nastaviti dalje, rekao je Miljenić.





Pet članova saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor iz vladajuće koalicije u srijedu je dalo pisanu izjavu kako je pravomoćnošću rješenja o provedbi istrage to povjerenstvo prestalo s radom, budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane Zakonom o istražnim povjerenstvima.


»Pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, Istražno povjerenstvo za Agrokor ex lege je prestalo s radom budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane zakonom«, stoji u izjavi koju su potpisali članovi povjerenstva Milijan Brkić. Ante Babić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Stjepan Čuraj, koja je podijeljena novinarima u Hrvatskom saboru.


Članovi povjerenstva navode kako članak 4. stavak 2. Zakona o istražnim povjerenstvima propisuje da će istražno povjerenstvo, ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom od pitanja za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, odmah prestaje s radom.


»Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je dana 20. studenog 2017. odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenom predmetu protiv Ivice Todorića i dr., čime je rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i dr. istog dana postalo pravomoćno«, navodi se u pisanoj izjavi.


»Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, između ostalog i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja državnog odvjetništva o provođenju istrage«, stoji u izjavi.


Osim toga, članak 17. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku propisuje da kazneni postupak započinje, između ostalog, pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, navode članovi povjerenstva iz vladajuće koalicije.



Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku složio se da je u pitanju uistinu “neviđena situacija u životu i radu Sabora”.


– Ovo je nasilje nad pravnom državom i pravnom procedurom. Nismo dobili nikakav dokument Sabora da se Povjerenstvo gasi, nego smo dobili nekakav papir s potpisima saborskih zastupnika. Nikako ne pristajem na ovakav način vođenja Sabora. Ovo su opasni znaci totalitarizma. Osobno sam očekivao ovakvu situaciju, ali ne baš na ovakav način. Oni su od prvog dana govorili i bilo je jasno da ne žele ovo Povjerenstvo. Zbog neke informacija i saznanja koja su počela curiti, HDZ je uhvatio strah i panika, rekao je Lovrinović.


Očito je, tvrdi nadalje ovaj oporbeni saborski zastupnik, “došao nalog iz takozvane duboke države da se ovo mora hitno završiti. Ovime se želi građane Hrvatske ostaviti u neznanju”.


– Ovo je jedinstvena prilika da se analizom slučaja razotkriju i politički mentori i svi oni koji su državne institucije stavili u funkciju privatnih interesa. Insistirati ćemo da se rad povjerenstva nastavi. O tome ćemo se dogovoriti. Bilo bi dobro pozvati predstavnike svih stranaka da nastavimo i pronađemo modalitet nastavka rada. Formalno-pravno taj rad za mene nije prekinut. Ovo povjerenstvo bi otkrilo dobar dio istine i Hrvatska neće ozdraviti dok ove spoznaje vezane za Agrokor i politike strukture ne iziđu na vidjelo, rekao je Lovrinović.


Nikola Grmoja iz Mosta sabotažu Povjerenstva je komentirao ovako: 


“Svima je jasno o čemu se ovdje radi. HDZ je odlučio iskoristiti ovu situaciju, jer su posljednja svjedočenja pokazala da bi mi u ovih šest mjeseci rada puno toga otkrili. Osobno sam objavio dokument o kupnji firme gospodina Rohatinskog. Upozoravam hrvatsku javnost do čega bi sve došli da nam je omogućen normalan rad. Tražimo odluku Sabora, tijela koje nas je i osnovalo. Ovo je do sada neviđen način pokušaja gušenja istine, ali ništa me više ne čudi od HDZ-a.”


Gordan Maras je ovakvu obustavu rada povjernestva za Agrokor nazvao ustavno-pravnim udarom na poredak Republike Hrvatske. HDZ pokazuje da ne poštuje Ustav, zakone, ustavno-pravni poredak, zato da bi sakrio svoju umješanost u moguće nezakonite i koruptivne radnje povezane s Agrokorom, rekao je Maras. Upozorio je na kredite koje HBOR davao Agrokoru, ističući da je do realizacije tih kredita došlo u neobičajeno kratkom vremenu. HDZ se, smatra Maras, upravo boji istine o takvim stvarima.



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u da HDZ, nakon najnovijih saznanja o kreditu HBOR-a i štete za državni proračun od 400 milijuna kuna, želi ukinuti saborsko istražno povjerenstvo kako bi sakrili »tragove ortakluka koji se očito događa u pozadini cijelog procesa u Agrokoru«.


»Najnovija saznanja koja smo jučer mogli vidjeti, vezano uz kredit HBOR-a Agrokoru, pokazuju očitu umješanost članova vlade u davanje 400 milijuna kuna Agrokoru, tvrtki u problemima, na koje je upozorila i uprava HBOR-a. To pokazuje umješanost članova vlade koji su dali sporni kredit od 400 milijuna kuna Agrokoru koji je bio u problemima«, isticao je Bernardić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.


Mediji su jučer javljali kako je Agrokor, uoči sloma koncerna u prosincu 2016. godine dobio skoro 400 milijuna kuna iz državne banke HBOR, čiji rad nadzire ministar financija Zdravko Marić. Krediti su dodijeljeni u brzoj proceduri, po posebnom režimu izravnih kredita, za koje jamči samo država.


»Ovo je napravilo direktnu štetu Hrvatskoj od 400 milijuna kuna, a moje je pitanje, po čijem je nalogu u tako ekspresnom roku na temelju podataka koji su pokazivali da je Agrokor u problemima HBOR dao kredit Agrokoru i netko za to mora odgovarati«, rekao je Bernardić.


Uvjeren je u, kako je rekao, očitu povezanost Agrokora, Ivice Todorića i vlade. »Tomu svjedoči da je aktualni ministar financija još uvijek član vlade i to pokazuje da je u trenutku odobravanja spornog kredita sve znao«, poručio je šef SDP-a.



Predsjednik Povjerenstva Miljenić kritizirao je i predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović, koja je najprije hvalila rad Povjerenstva, nakon čega je, kad je pokušala izgladiti sukob s premijerom Plenkovićem, ustvrdila da je razočarana, jer Povjerenstvo politizira slučaj.