Revizija

Saborska oporba napada zbog HNB-a: »Držite skale našem guverneru, dosta je sljubljivanja oborite ribe s vinima«

Hina

To je samo revizija na papiru, formalno ispunjenje zahtjeva i umirenje javosti, a u stvarnosti je HNB potpuno izvan dosega države, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdeći da je to dokaz da nije »ni hrvatska, ni narodna ni banka«.



Hrvatski sabor u petak će donijeti nekoliko zakona, među kojima i novi Zakon o Državnom uredu za reviziju koji će omogućiti da revizija uđe i u Hrvatsku narodnu banku (HNB), prijepodne je glasovano o amandmanina na taj zakon što je oporba ‘iskoristila’ kako bi još jednom poručila da je to samo revizija na papiru, jer HNB neće morati dostavljati plan provedbe naloga i preporuka.


To je samo revizija na papiru, formalno ispunjenje zahtjeva i umirenje javosti, a u stvarnosti je HNB potpuno izvan dosega države, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdeći da je to dokaz da nije »ni hrvatska, ni narodna ni banka«.


Sve se pokriva s ‘rekla EU’, to je dovoljno da sve moramo prihvatiti bez ikakve kritičnosti, uzvratio je Bunjac na objašnjenja državnog tajnika u Ministarstvu financija Zdravka Zrinušića da je način revizije koji predviđa novi zakon usklađen s preporukama Europske središnje banke.


Državna se revizija detronizira




To je politika mazanja očiju, dodaje Ivan Lovrinović (PH), pa ističe da se novim zakonom Državna revizija zapravo detronizira, a sve ovlasti daju komercijalnoj reviziji koju naručuje i plaća sama Banka.


Lovrinović opetuje i kako HNB u godinu i pol ima gubitak od 3,8 milijardi kuna, da je Hrvatsku dodatno zadužila za dvije milijarde.


Sve ste podredili interesima Bruxellesa, proziva vladajuće.


Konačnim izgledom zakona, te odbanjem Mostovih amandamana, nisu zadovoljni Nikola Grmoja i Miro Bulj.


Napravili ste nešto da zadovoljite dio javnosti, ali niste predvidjeli da HNB dostavlja Reviziji plan provedbe naloga i preporuka, koja onda korist od ulaska Revizije u HNB, pita Grmoja.


Tumači kako su Mostovi zahtjevi da Revizija uđe u HNB bili motivirani željom za transparentnošću njenog poslovanja, no da se uvijek odgovaralo da se ne smije dirati u neovisnost HNB-a. Vlada je, tvrdi, pod utjecajem guvernera »kojeg je za euforije oko Svjetskog nogometnog prvenstva nagradila još jednim mandatom«.


»Držite skale (ljestve) našem guverneru, dosta je sljubljivanja oborite ribe s vinima«, poručuje Bulj.


Državni tajnik Zrinušić odbio je sve oporbene amandmane, tumačeći da je način revizije koji predviđa novi zakon usklađen s preporukama Europske središnje banke o načinu obavljanja revizije središnjih banaka.


Glede prijedloga da se revizija HNB-a obavlja jednom godišnje, objasnio je da učestalost provođenja razvije Državni ured određuje autonomno, na temelju svoje procjene rizika u okviru svog godišnjeg programa i plana rada. Isto tako, novim je zakonom predviđeno da Hrvatski sabor može uputiti zahtjev Državnom uredu za reviziju, za obavljanje bilo koje revizije pa tako i HNB, poručio je Zrinušić.


Gordan Maras (SDP) pozvao je vladajuće da se prekine praksa odvojenog izjašnjavanja i glasovanja o amandmanima. Ovo obezvređuje rad Sabora, samo nas je 15-ak u dvorani, ostali će doći tek na glasovanje neće ni znati o čemu glasuju, ustvrdio je zastupnik.