Glasovanje o 94 amandmana

Sabor prihvatio državni proračun za 2016. godinu

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Željko Reiner podržao "glupi i bedasti" amandman Nenada Stazića



ZAGREB Hrvatski sabor u ponedjeljak glasuje o 94 amandmana koje se na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, predložili zastupnici i njihovi klubovi.


NOVO 14:54 Hrvatski je sabor u ponedjeljak donio državni proračun za 2016. »težak« 122,4 milijarde kuna, 3,8 milijardi više nego 2015.Planirani su prihodi u iznosu od 114,9 milijardi kuna, 4,7 posto više od prošlogodišnjih, te deficit od 2,2 posto BDP-a.

Za proračun je glasovalo 80 zastupnika, a protiv je bio njih 51.


NOVO 14:24 Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner podržao je u ponedjeljak amandman na prijedlog državnog proračuna kojim je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić tražio da se s milijun kuna s Ureda predsjednice »pojača« pomoć u nastavi za studente s invaliditetom, iako je sam Stazić glasovao protiv takvog amandmana rekavši kako se radi o prekopiranom »glupom i bedastom« amandmanu kojeg je lani podnio Reiner.»Ovo je nesporazum«, reagirao je Stazić na riječi ministra obrazovanja Predraga Šustara da Vlada ne prihvaća takav amandman. »To nije moj amandman, jest bedast i glup, ali nije moj. Ja sam ga prepisao, a lani ga je predložio predsjednik Sabora, koji je uložio 77 amandmana u kojima je skidao sredstva s Ureda Predsjednika Republike. Imao sam namjeru prepisati svih 77 njegovih amandmana, ali mi se nije dalo«, kazao je Stazić.

Najavio je kako će Klub SDP-a glasovati protiv predloženog amandmana, ali očekuje da će ga podržati Reiner i svi HDZ-ovi zastupnici koji su ga lani podržali. No, većina je odbila taj i druge amandmane kojima je Stazić predložio da se više novca izdvoji za znanost i obrazovanje te uzme Uredu predsjednice.




Stazić se pritom osvrnuo i na činjenicu da se ranije prihvaćenim amandmanom Mosta smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika i upitao bi li se i Franji Tuđmanu, da je živ, smanjivala sredstva.


»Bili bi manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode. Obzirom da Vlada, a ni HDZ očito ne cijene akademika Reinera u dovoljnoj mjeri da prihvate njegove amandmane, on glasa za, a vi protiv, ja ću povući ostale amandmane«, rekao je Stazić.


Kako je ranije najavljeno, Vlada je djelomično prihvatila amandman HSLS-a i Mosta kojim se smanjuju sredstva za političke stranke u korist Hrvatske zaklade za znanost. Iako su HSLS i Most predlagali da se napravi preraspodjela nešto više od 14 milijuna kuna, Vlada je pristala na samo 7,8 milijuna kuna, tako da će stranke ove godine dobiti jednako kao i lani, a ministar financija Zdravko Marić najavio je skore izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.


NOVO 13:50 Nezadovoljni odbijanjem amandmana na državni proračun kojima su tražili dodatna sredstva za infrastrukturne projekte u Slavoniji i Baranji te za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji, HDSSB i reformist Radimir Čačić najavili su u ponedjeljak da neće glasovati za predloženi državni proračun za 2016.


Branimir Glavaš najavio je i da Vlada ubuduće neće moći računati na podršku dvojice HDSSB-ovih zastupnika. Dvojica HDSSB-ovaca i Čačić bili su među 83 zastupnika čijim je glasovima u Saboru potvrđena Vlada Tihomira Oreškovića.


Vlada, a potom i saborska većina redom su odbile amandmane kojim su oporbeni klubovi tražili više novca za razvoj otoka i različite infrastrukturne projekte.


HDSSB je, među ostalim, tražio dodatna sredstva za dionicu Koridora Vc od Belog Manastira do granice s Mađarskom te za Podravsku magistralu, što je Vlada odbacila s pojašnjenjem da se novac za te projekte ne osigurava kroz državni, nego kroz proračun Hrvatskih autocesta.


»Shvaćam da izgradnju Koridora Vc ne osigurava proračun, nego HAC, ali radi se o projektu od nacionalnog i međunarodnog značaja. Kada mađarski premijer Orban nazove našeg premijera, novac će se sigurno osigurati«, rekao je Glavaš i tražio glasovanje o amandmanu kojim je HDSSB tražio 100 milijuna kuna za taj projekt.


Kako mu je većina odbila i zahtjev od 50 milijuna kuna za Podravsku magistralu, najavio je da HDSSB neće podržati predloženi proračun te da na njihovu podršku više ne može računati ni Oreškovićeva vlada.


Čačić: Vlada šalje krivu poruku županijama


Čačić je tražio da država preuzme nešto više od 20 milijuna kuna za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a Vladino odbijanje protumačio je kao krivu poruku županijama da se ne isplati ulagati u izgradnju škola.


»Ni lani ni sada nije se uložilo ništa u izgradnju školskih objekata, dok bespotrebne i štetne arene dobivaju novac«, kazao je Čačić, napomenuvši kako demografske obnove ne može biti ako se ne osiguraju jednake šanse za sve. »Ako se ovo ne prihvati, glasovat ćemo protiv«, poručio je Čačić. Parlamentarna je većina odbila njegov amandman.


Odbijeni su svi amandmani koji se tiču Ministarstva poljoprivrede, odnosno uređenja voda i zemljišta, navodnjavanja, izravnih plaćanja.


Takvim je ishodom posebno bio nezadovoljan bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP) prozivajući Vladu da je »drastično« smanjila sredstva namijenjena navodnjavanju, Agenciji za poljoprivredno zemljište, a time i zemljišnoj reformi, prije svega postupku komasacije.


Resorni ministar Davor Romić odgovara da nije pripremljen ni jedan projekt komasacije, odnosno da će se, kad se to dogodi, sredstva pronaći.


Jakovina podsjeća da proteklih 25 godina nije bilo zakona o komasaciji, tvrdi da su pripremljeni pilot-projekti za komasaciju diljem zemlje.Odbijen je i amandman Ivana Sinčića (Živi zid) da se gotovo 35 milijuna kuna uzme političkim strankama i usmjeri u ekološku poljoprivredu.

Jednake ‘sreće’ bili su i amandmani kojima su oporbeni zastupnici i klubovi tražili više novca za izvannastavne programe tehničke kulture, državne nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju i tehničkoj kulturi, za instrumente Europskog gospodarskog prostora… Na tvrdnju ministra znanosti i obrazovanja Predraga Šustara da će planirana sredstva za instrumente biti »dostatna«, Željko Jovanović (SDP) zapitao se kako je to moguće, s obzirom da ta sredstva iznose »nula kuna«.


Jovanović je, stoga predložio da se ta stavka poveća za 7,2 milijuna kuna, tumačeći kako je riječ o projektu vezanom uz međunarodni ugovor, no potporu nije dobio.


Odbijeni su oporbeni amandmani da se poveća iznos za prijevoz srednjoškolaca, Vlada je,naime, ranije sama intervenirala u proračun i osigurala 32 milijuna kuna za tu namjenu. To će biti dostatno za prijevoz po sadašnjem modelu do konca godine, rekao je Šustar.


NOVO 12:20 Hrvatski sabor u ponedjeljak glasuje o 94 amandmana koje se na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, predložili zastupnici i njihovi klubovi.Vlada, a potom i saborska većina, prihvatili su amandman trojice HDZ-ovih zastupnika iz tzv. Dijaspore da se za četiri milijuna kuna poveća proračunska potpora povratku u BiH.Amandman su predložili Božo Ljubić, Ivan Šuker i Željko Glasnović, a odobreno povećanje stavke za povratak u BiH namirit će se preraspodjelom s pozicije namijenjene stambenom zbrinjavanju. Odbačeni su amandmani kojima su SDSS i HNS tražili povećanje novca za obnovu i stambeno zbrinjavanje, uz obrazloženje ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića da kapaciteti Ureda za obnovu nisu dostatni za apsorbciju dodatnih sredstava, što, kaže, dokazuje i prošlogodišnje izvršenje.Vlada je djelomično prihvatila amandman Kluba zastupnika Mosta i nezavisnih lista, umjesto 600.000 kuna, Uredu bivšeg predsjednika države, uzet će se 500.000 kuna i preusmjeriti za potrebe civilnih invalida Domovinskog rata.Klub zastupnika Bandić Milan 365 povukao je svoj amandman da se iznos namijenjen trajnim pravima sudionika Domovinskog rata “pojača” za 55 milijuna kuna, na način da se smanji iznos za potpore političkim strankama (7,8 milijuna) i rashodi za materijal i energiju KBC-a Zagreb (47,2 milijuna).Ministar financija Zdravko Marić poručio je da niti jedno pravo hrvatskih branitelja neće doći u pitanje, odnosno da će sva biti izvršena.  Podijelit ćemo odgovornost zajedno, dat ćemo šansu da se to realizira u ovoj godini, jer druge neće biti, rekao je Miodrag Demo (BM365), poručivši da ima povjerenja u ministre financija i branitelja Marića i Tomu Medveda.