Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Novi čljudi u Plenkovićevom timu

Sabor potvrdio Tolušića i Horvata: Uoči glasanja Beljak tražio da Horvat prođe kroz detektor metala

snimio Patrik Macek / PIXELL
snimio Patrik Macek / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2018. u 13:29 2018-05-25T13:29:50+02:00

"Tražim stanku kako bi se učinila sigurnosna provjera budućeg ministra Horvata koji je jučer, prekjučer javno izjavljivao da ima oružje kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada. Tražim da se svi skupa povučemo kako bi svi zastupnici a posebno Horvat prošli kroz detektor metala da se ne bi dogodilo ono što se događa u Novom Zagrebu", kazao je Beljak.

ZAGREB - Hrvatski sabor je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva Tomislava Tolušića i Darka Horvata, a uoči samog glasovanja više oporbenih saborskih klubova tražila stanke u kojim je, između ostalog, čelnik HSS-a Krešo Beljak zatražio sigurnosnu provjeru budućeg ministra gospodarstva Darka Horvata.

"Tražim stanku kako bi se učinila sigurnosna provjera budućeg ministra Horvata koji je jučer, prekjučer javno izjavljivao da ima oružje kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada. Tražim da se svi skupa povučemo kako bi svi zastupnici a posebno Horvat prošli kroz detektor metala da se ne bi dogodilo ono što se događa u Novom Zagrebu", kazao je Beljak.

U Utrinama su naime građani javili policiji da su se čuli rafali iz stana u jednoj zgradi.

"Svi bi trebali na detektor metala, tko zna kakvi bi bili rezultati", uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nadovezao se Stjepan Čuraj (HNS) koji je zatražio stanku da se odmore od svega što su dosad čuli.

Gordan Maras (SDP) pozvao je ponovno premijera Andreja Plenkovića na ostavku , a Ivan Vilibor Sinčić pozvao zastupnike da zaustave "koruptivni vlak koji ubrzava".

Prije toga Sabor nije podržao prijedlog zakona o zabrani GMO-a koji je predložio Mostov Miro Bulj kao ni izmjene Zakona o radu nezavisnog zastupnika Miranda Mrsića.

Zakon o upravljanju državnom imovinom

Donsen je pak Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika (83 za), omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao što su bivša odmarališta na hrvatskoj obali koja 28 godina propadaju, na način da se daju u dugoročan zakup.

Ministarstvo državne imovine upravljat će nekretninama na kojima su kampovi neovisno gdje se nalaze, do sada su četiri institucije upravljale njima, ministarstva državne imovine i turizma, Hrvatske šume i jedinice lokalne samouprave.

Na te se jedinice prenosi vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen domovi i tržnice.

Ministarstvo državne imovine upravljat će i planinarskim domovima, a novina je da će i trgovi biti vlasništvo gradova i općina.

Zakon o upravljanju državnom imovinom usmjeren je na zaštitu i aktivaciju državne imovine, a njegova primjena utjecat će na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić.

Zakon, tumačio je, donosi novi zakonski okvir za aktivaciju zapuštene imovine, on je alat za poticanje gospodarske aktivnosti i za demografski impuls, on će dati krila kapitalu i potaknuti poduzetnički duh i moral i utjecati na rast poduzetničkog optimizma.

Ovo nije zakon kriptiranih namjera, nije stranački zakon, nije zakon interesnih grupacija ni bratstva, ni kartela. Ovo je zakon koji je uvažio duh naroda, koji je imovinu stvarao, poručio je Marić.

Sabor je donio Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, izmijenio Zakon o nacionalnoj infarstrukturi prostornih podataka, prihvatio izvješća o provedbi Plana protuminskog djelovanja u prošloj godini te o prikupljenim popisima arhivskog gradiva.

Dnevni je red dopunio sa 13 novih točaka, među kojima su i godišnji izvještaji o izvršenju Državnog proračuna i o primjeni fiskalnih pravila za 2017. godinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.