Unatoč očekivanjima bez glasovanja o smjenama u AZOP-u

Sabor nije glasovao: O smjeni Rajkovače i Dolenc kad im se nađu nasljednici

Hina

Povod toj dopuni bilo je tumačenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati podatke iz imovinskih kartica koji se odnose na bračno stanje i broj djece, neto plaću dužnosnika iz prethodnog zaposlenja te detalje o kreditima koje su dužnosnici ugovorili prije stupanja na dužnost



ZAGREB – Hrvatski sabor u petak je, na prijedlog SDP-a, dopunio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, pa se na imovinsko stanje dužnosnika neće primjenjivati Zakon o zaštiti osobnih podataka.


Iako se očekivalo, Sabor nije glasova o smjenama u AZOP-u.


Povod toj dopuni bilo je tumačenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati podatke iz imovinskih kartica koji se odnose na bračno stanje i broj djece, neto plaću dužnosnika iz prethodnog zaposlenja te detalje o kreditima koje su dužnosnici ugovorili prije stupanja na dužnost.




Zbog ‘slučaja kartice’, Vlada je pokrenula postupak smjene ravnatelja AZOP-a, Ante Rajkovače i njegove zamjenice Dubravke Dolenc. Vladin prijelog Sabor je raspravio, no o njemu u petak nije glasovalo.


Zašto se Sabor ne izjašnjava, zanimalo je laburista Dragutina Lesara?


Iskreno, mislim da čekamo da dođe prijedlog za imenovanje novih ljudi, odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko.


Saborska oporba Vladi spočitava način na koji razrješuje Rajkovaču i Dolenc, prigovara joj da nije obrazložila svoju odluku, da se ljude nepotrebno “cipelari”.


Dio oporbe drži da, osim Agencije, zbog ‘slučaja kartice’ treba odgovarati i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.