Odmor do drugog tjedna

Sabor nastavlja s radom u srijedu, glasat će se o povjerenju Nadi Murganić

Hina

Nije mogao precizirati kada će se raspravljati o prijedlogu Mostova Nikole Grmoje da se dopuni odluka o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor, koja je »oko« 20-og mjesta na dnevnom redu



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u utorak kako će Sabor rad nastaviti u iduću srijedu ‘aktualnim prijepodnevom’, zastupnici će potom čuti premijerovo izvješće sa sastanka Europskog vijeća, a nakon toga raspraviti prijedlog oporbenog Glasa da se ministrici Nadi Murganić iskaže nepovjerenje. 


Jandroković sa zadovoljstvom ističe kako se Sabor vraća u normalan radni ritam u kakvom nije bio već više od dvije godine. Na prošloj, petoj sjednici imali smo 147 točaka, a odradili 99, pa ćemo u novu sjednicu krenuti sa 61 točkom, moći ćemo raditi sustavno i nešto kraće, ritam će biti nešto umjereniji što će, nadam se, pridonijeti koncentraciji i kvaliteti rasprava, rekao je.


Predsjednik Sabora nije decidirano odgovorio na pitanje imaju li pripadnici nacionalnih manjina pravo govoriti na svom jeziku u sabornici, a što ovih dana problematiziraju neke udruge nakon što je SDSS-ova Dragana Jeckov u sabornici govorila na srpskom jeziku.




»Tražio sam pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi i kad dobijem njihov stav, kad obavimo dodatne konzultacije tada ću vam precizno odgovoriti na to pitanje«, odgovorio je Jandroković.


Vrlo je diplomatski komentirao novinarske upite o odnosu predsjednice države i premijera, a za one ‘gospodarske prirode’ uputio na Vladu. Taj je odnos definiran Ustavom, svi koji vode državu su odgovorni ljudi i moraju se ponašati u skladu s Ustavom, te voditi računa o interesima države i građana, kazao je.


Na pitanje treba li Vlada ostati pri stavu da Inu treba vratiti u hrvatsko vlasništvo, podsjetio je da je to Vladin stav s kraja prošle godine te kako nema informacije da se tu bilo što promijenilo. »To dakle ostaje pozicija Vlade. Ne želim komentirati nešto što nije u mojoj nadležnosti«, rekao je Jandroković.


Nije mogao precizirati kada će se raspravljati o prijedlogu Mostova Nikole Grmoje da se dopuni odluka o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor, koja je »oko« 20-og mjesta na dnevnom redu. Teško mi je to procijeniti jer očekujemo još neke inicijative od Kluba SDP-a, ne bih u ovom trenutku htio prejudicirati, odgovorio je novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva s predsjednicima klubova.


Čelnika Mosta Božu Petrova nije zadovoljio takav odgovor.


»Mislim da se na tome vide sve manipulacije koje se koriste i kako se saborski Poslovnik može iskoristiti da bi se neke bitne točke onemogućile. Izmjena odluke o istražnom povjerenstvu je iznimno važna, jer se na taj način izbjegava mogućnost da se povjerenstvo ugasi. Potrebno je rasvijetliti sve činjenice, a to očito ne ide na ruku onima koji su dosad krojili vlast, a ti su i u SDP-u i u HDZ-u’«, rekao je Petrov.


»Ne znam po čemu je to Petrov zaključio, ali mi smo predlagači tog povjerenstva, inzistirali smo na njemu, uvjetovali ustavnim sucima«, rekao je Maras.