Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 3n
Sutra: 4° 4° 3n
29. veljače 2020.
Odmor do drugog tjedna

Sabor nastavlja s radom u srijedu, glasat će se o povjerenju Nadi Murganić

Sabor nastavlja s radom u srijedu, glasat će se o povjerenju Nadi Murganić
Sabor nastavlja s radom u srijedu, glasat će se o povjerenju Nadi Murganić
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2017. u 14:57 2017-10-31T14:57:30+01:00

Nije mogao precizirati kada će se raspravljati o prijedlogu Mostova Nikole Grmoje da se dopuni odluka o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor, koja je »oko« 20-og mjesta na dnevnom redu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u utorak kako će Sabor rad nastaviti u iduću srijedu 'aktualnim prijepodnevom', zastupnici će potom čuti premijerovo izvješće sa sastanka Europskog vijeća, a nakon toga raspraviti prijedlog oporbenog Glasa da se ministrici Nadi Murganić iskaže nepovjerenje. 

Jandroković sa zadovoljstvom ističe kako se Sabor vraća u normalan radni ritam u kakvom nije bio već više od dvije godine. Na prošloj, petoj sjednici imali smo 147 točaka, a odradili 99, pa ćemo u novu sjednicu krenuti sa 61 točkom, moći ćemo raditi sustavno i nešto kraće, ritam će biti nešto umjereniji što će, nadam se, pridonijeti koncentraciji i kvaliteti rasprava, rekao je.

Predsjednik Sabora nije decidirano odgovorio na pitanje imaju li pripadnici nacionalnih manjina pravo govoriti na svom jeziku u sabornici, a što ovih dana problematiziraju neke udruge nakon što je SDSS-ova Dragana Jeckov u sabornici govorila na srpskom jeziku.

»Tražio sam pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi i kad dobijem njihov stav, kad obavimo dodatne konzultacije tada ću vam precizno odgovoriti na to pitanje«, odgovorio je Jandroković.

Vrlo je diplomatski komentirao novinarske upite o odnosu predsjednice države i premijera, a za one 'gospodarske prirode' uputio na Vladu. Taj je odnos definiran Ustavom, svi koji vode državu su odgovorni ljudi i moraju se ponašati u skladu s Ustavom, te voditi računa o interesima države i građana, kazao je.

Na pitanje treba li Vlada ostati pri stavu da Inu treba vratiti u hrvatsko vlasništvo, podsjetio je da je to Vladin stav s kraja prošle godine te kako nema informacije da se tu bilo što promijenilo. »To dakle ostaje pozicija Vlade. Ne želim komentirati nešto što nije u mojoj nadležnosti«, rekao je Jandroković.

Nije mogao precizirati kada će se raspravljati o prijedlogu Mostova Nikole Grmoje da se dopuni odluka o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor, koja je »oko« 20-og mjesta na dnevnom redu. Teško mi je to procijeniti jer očekujemo još neke inicijative od Kluba SDP-a, ne bih u ovom trenutku htio prejudicirati, odgovorio je novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva s predsjednicima klubova.

Čelnika Mosta Božu Petrova nije zadovoljio takav odgovor.

»Mislim da se na tome vide sve manipulacije koje se koriste i kako se saborski Poslovnik može iskoristiti da bi se neke bitne točke onemogućile. Izmjena odluke o istražnom povjerenstvu je iznimno važna, jer se na taj način izbjegava mogućnost da se povjerenstvo ugasi. Potrebno je rasvijetliti sve činjenice, a to očito ne ide na ruku onima koji su dosad krojili vlast, a ti su i u SDP-u i u HDZ-u'«, rekao je Petrov.

»Ne znam po čemu je to Petrov zaključio, ali mi smo predlagači tog povjerenstva, inzistirali smo na njemu, uvjetovali ustavnim sucima«, rekao je Maras.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.