Ima se, može se

SVI TRČE DA NAM PRODAJU Plenković kaže da Hrvatska još uvijek razmatra ponude borbenih zrakoplova

Hina

»To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina«, rekao je premijer.



ZAGREB/DAVOS – Proces vrednovanja ponuda borbenih zrakoplova je u tijeku, rekao je premijer Andrej Plenković u Davosu, istaknuvši kako je, osim s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahom, o tom pitanju u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.


Ured izraelskog premijera u petak je objavio kako su se dvojica čelnika koji su se susreli na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu dogovorili o nastavku razgovora o prodaji izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj.


Plenković je u petak istaknuo kako je u osim s Netanyahuom, u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o ponudi zrakoplova njegove države, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.




»To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina«, rekao je premijer.


Govor Donalda Trumpa


Plenković je zadnjeg dana foruma prisustvovao govoru američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je ocijenio »očekivanim«.


»To je sada, nakon godinu dana mandata, jedna poruka koja i dalje govori o Sjedinjenim Državama kao njegovom glavnom prioritetu, s naglaskom na očekivane učinke od porezne reforme koja je nedavno izglasana, te osobito na odgovornost tvrtki koje će iskoristiti te svojevrsne porezne benificije da dio sredstava daju svojim zaposlenicima«, rekao je premijer.


S druge strane, američki je čelnik »otvorio mostove suradnje i multilateralizma s drugim međunarodnim organizacijama, tako da mi se čini da unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije«, dodao je Plenković.


Predsjednik vlade smatra kako »svjedočimo prilagođavanju američkog predsjednika na globalne okolnosti« i »činjenice mulilateralnih organizacija i procesa koji su postojali i prije dolaska njegove administracije«.


»Ono što se kod njega osjeća jest da je došao iz poslovnog svijeta i da razumije što tom svijetu prije nije odgovaralo i što treba popraviti. Mislim da je to bila glavna nit vodilja njegovog govora«, zaključio je Plenković.


Trump je u petak svjetskim čelnicima ponovio svoju poruku »Amerike na prvom mjestu«, poručivši im da SAD više neće tolerirati ono što je nazvao nepoštenim trgovinskim praksama, te da je sada najbolji trenutak za investicije i poslovanje u Americi, piše Reuters.


»Sad je najbolje vrijeme da donesete svoj novac, svoje poslove, svoje tvrtke u Ameriku«, istaknuo je američki predsjednik, izdvojivši porezne rezove i smanjivanje broja regulacija kao glavne pokretače investicija.


Proširenje EU-a


Plenković je govorio i o sastanku u petak s Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske koja trenutno predsjeda Europskom unijom i koja je za svoj prioritet tijekom svog vodstva izabrala proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana.


»Razgovarali smo kako zajedničkim naporima možemo pomoći ovih 6 država u našem susjedstvu da ispune ciljeve i približe se ulasku u EU«, otkrio je premijer, referirajući se na Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju.


Podsjetio je kako će Bugarska u sklopu svog predsjedništva biti domaćin sastanka između šefova država vlada EU-a i država jugoistoka Europe, naglasio da i Hrvatska, koja će Unijom predsjedati u prvoj polovici 2020., želi da pitanje proširenja bude jedan od prioriteta, te je kazao da će Europska komisija za dva tjedna, zajedno s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, objaviti novu strategiju proširenja.