Kako sve pomiriti

SVE TEŽE DO DOGOVORA Najveća premijerova dilema – veće učiteljske plaće ili raskol koalicije

Jagoda Marić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Na novinarsko pitanje hoće li ispuniti zahtjev sindikata koji je organizirao štrajk i tako zadržati HNS u koaliciji ili će Hrvatska ranije ići na parlamentarne izbore, Plenković je odgovorio da »to nisu stvari koje su međusobno povezane i da se razgovori vode i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima«



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković i dalje odbija odgovoriti kako namjerava pomiriti dva oprečna stava, HDZ-ov po kojem je Vlada prosvjetarima ponudila najveće povećanje plaća koje proračun u ovom trenutku može podnijeti i HNS-ov koji ostanak u koaliciji uvjetuje ispunjenjem zahtjeva školskih sindikata. Jučer je čak ustvrdio da pregovori koja Vlada vodi sa sindikatima i dijalog s koalicijskim partnerima nisu povezani. Na novinarsko pitanje kako će pomiriti tako različite stavove, koji ne ostavljaju prostora dogovoru te hoće li ispuniti zahtjev sindikata koji je organizirao štrajk i tako zadržati HNS u koaliciji ili će Hrvatska ranije ići na parlamentarne izbore Plenković je u Osijeku na nacionalnom danu mladeži HDZ-a, odgovorio da »to nisu stvari koje su međusobno povezane i da se razgovori vode i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima«.


Takva bi izjava mogla sugerirati da u temelju koalicijskih razmirica nije štrajk prosvjetara i zahtjev da im se odobri traženo povećanje plaće, nego nešto drugo, ali Plenković nije objašnjavao na što točno misli. Očito i njemu osim dodatnog vremena za pokušaj dogovara s HNS-om ili nove pregovore sa sindikatima treba vrijeme i da odluči i unutra stranke dogovori koji je njihov sljedeći najbolji potez


Sarkastična izjava


No, kad su u pitanju zahtjevi sindikata Plenković i dalje ističe da je Vlada dala najviše što je mogla u ovom trenutku, odnosno najviše što državne financije mogu podnijeti. Ponavljao je ponovo da je država povećala proračun Ministarstava znanosti i obrazovanja za tri milijarde kuna i moguće da je tako htio prebaciti lopticu resornoj ministrici koja je možda trebala pronaći sredstva da poveća plaće.




– Plaće u javnom i državnom sektoru su u tri godine našeg mandata porasle 11,5 posto. Ako nekome u tri godine date tri milijarde kuna onda je to bitan resor, a govorimo o Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Razgovaramo svakodnevno i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima. Znate koja je ponuda bila na stolu, ali te se teme moraju sagledavati u širem kontekstu, kazao je Plenković.


Na pitanje je li njegova sarkastična izjava da bi najbolje bilo svima povećati plaće za sto posto, najbolji način da se pregovara s učiteljima i profesorima, Plenković je odgovorio da je nekako morao poslati poruku.


– Ne radi se o sarkazmu. Svi bismo mi povećali plaće, ali ako se daje kontinuirano, treba i to sagledati i uvažiti, ustvrdio je premijer. Odbio je izravno odgovoriti hoće li prosvjetarima biti plaćeni dani u štrajku, kako je to zatražila ministrica Blaženka Divjak.


– Koji je to točno iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk? Malo mi to djeluje kapriciozno, rekao je Plenković. HNS-ovi čelnici jučer su tek poručivali da se nadaju dogovoru sindikata i Vlade.


SDP spreman


Nesuglasice u koaliciji i »premijerov« medijski rat s prosvjetarima, oporbi je naravno prilika da pozove na raspisivanje izbora, pa je to jučer učinio i Gordan Maras, predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a.


– Bizarno bahati Plenković govori kako on doživljava sve oko sebe. To hrvatski građani ne zaslužuju. Najpoštenije bi bilo da parlamentarni izbori budu u prosincu, zajedno s predsjedničkim, jer HDZ ne može riješiti probleme s ovako nestabilnom vladom – izjavio je Maras. Dodao je da će izbori »iako bi Plenkovića volio da ih ne bude«, biti za manje od godinu dana, a »SDP je za njih spreman sada, a bit će i tada«. No, Maras se ne bi iznenadio ni da HNS popusti HDZ-u i pređe preko tvrdog stava prema zaposlenima u školstvu. SDP u potpunosti podržava štrajk u obrazovanju. To, tvrdi Maras, nije samo štrajk za veće plaće, nego i prosvjed kojim zaposleni iskazuju nezadovoljstvo stanjem u obrazovanju. Nevjerojatno je, kaže, da Vlada ne može naći 400 milijuna kuna za obrazovanje. Samo bi povećanjem neoporezivog dijela plaće na 5.000 kuna plaće bile 12 posto veće nego danas, računa Maras.


Tanja Djaković, profesorica matematike i fizike i tajnica zagrebačkog SDP-a, optužila je HNS za manipuliranje učiteljima jer je ministrica Divjak lani, kako navodi, izrazila zadovoljstvo povećanjem proračuna MZO-a za 506 milijuna kuna, a onda ih potrošila na projekt »Škola za život« umjesto na veće plaće.


Sitna trgovina


Predsjednički kandidat i nekadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović nema dvojbe, pa bi u situaciji u kojoj nema novca za povećanje plaća svima, povećao plaće medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima. Ako bi uslijedili isti zahtjevi policije, vojske i diplomacije, ti dijelovi javnog sektora bili na čekanju.


– Tu ne vrijedi pravilo, tražit će svi pa će dobiti svi. U politici često moraš diskriminirati jer ćeš doći u situaciju da naoko u istoj situaciji primjenjuješ različite kriterije, rekao je Milanović u Čakovcu uz napomenu da su u ovom trenutku važnije osobe koje se brinu o starijima, nemoćnima i bolesnima te podučavaju djecu hrvatskom i matematici.


Podsjetili su ga novinari da je on zahtjev sindikata za povećanjem plaća u prosvjeti nazvao komičnim, a on je odgovorio da je tada država bila u teškoj situaciji i da je tražio od sindikata, koji su štrajkom prijetili pred izbore, da se strpe i da su prvi nakon formiranja nove vlasti.


– Morao sam se zamjerati ljudima jer novaca nije bilo. Kamata za posuđivanje kredita je bila sedam posto, a sada je jedan posto. Mjesec dana prije parlamentarnih izbora mi smo se bavili kreditima u »švicarcima«. Vlada sada može naći 400 milijuna kuna. Plenković je došao na vlast u situaciji kad su svi trendovi bili pozitivni, rekao je Milanović.


Na pitanje što misli tko će prvi popustiti HNS ili HDZ, odgovorio je da odlazak HNS iz Vlade nameće pitanje imamo li uopće Vladu.– To je problem ako održavate Vladu sitnom trgovinom, kazao je Milanović.

Licemjerni ste


Nije dugo trebalo čekati na reakciju HDZ-a, odakle je stigao objava na Facebooku s naslovom »SDP – licemjerje vam je ime«. Za HDZ je očekivano da »zaboravni« Zoran Milanović i njegov udarnik Gordan Maras stanu uz štrajk u školama.


– Tvrde da su zahtjevi sindikata, teški 400 milijuna kuna, trošak koji si Vlada može priuštiti. Pa zašto ta sredstva nisu dali dok su bili na vlasti? Upravo obratno, u njihovom su mandatu zaposlenima u obrazovanju pale plaće jer su im ukinuli božićnicu i regres, skresali troškove prijevoza, dnevnice, visinu osnovice za jubilarne nagrade, nabrajaju iz HDZ-a.