Resor ministrice Murganić

SVE PO STAROM Ministarstvo nastavlja s mjerama zbog kojih je Strmota podnio ostavku

Gabrijela Galić

Foto R. Anić / PIXSELL

Foto R. Anić / PIXSELL

Za projekte usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima Ministarstvo je osiguralo 67,5 milijuna kuna, a općine i gradovi mogu se javiti u roku od 30 dana



ZAGREB Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u srijedu na svojim internetskim stranicama poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, za koje je ukupno planirano 67,5 milijuna kuna.


Riječ je o jednoj od mjera demografske revitalizacije na kojoj se u utorak, kao i prije tri mjeseca, razgovaralo na Vijeću za demografsku revitalizaciju nakon kojeg je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju u resornom ministarstvu dao ostavku ocjenjujući pritom Vladine mjere kao nezbiljne i folklor. No, dan poslije život se nastavlja, a resorno ministarstvo kreće u aktiviranje mjera. Na jučer objavljeni natječaj, u roku od 30 dana, mogu se javiti jedinice lokalne samouprave, osnivači dječjih vrtića te prijaviti projekte koji pridonose poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, odnosno dječjim vrtićima.


Na ostavku državnog tajnika za demografiju, demografa po struci, jučer je reagirao Svjetski savez mladih Hrvatske, ističući kako je to ozbiljno upozorenje Vladi, Saboru, ali i cijeloj naciji da treba pristupiti ozbiljnoj i sustavnoj populacijskoj politici. Pritom je Savez pozvao Vladu da osnuje Ministarstvo demografije i iseljeništva s ministrom u rangu potpredsjednika Vlade, koji bi imao široke koordinativne i provedbene ovlasti. Osim toga, Vladu poziva i da, sa stručnjacima i predstavnicima mladih, u roku od tri mjeseca osmisli i do ljetne saborske stanke donese konkretne, dugoročne i proaktivne demografske mjere kako bi se spriječio demografski slom zemlje.




Hrvatskoj, navodi Savez, treba jasna obiteljska politika i demografska strategija. Pozivaju i mlade kao i druge građane da iznesu mišljenje o ovom pitanju i daju prijedloge, kako bi svi zajedno spriječili odlazak sve većeg broja stanovništva.