Slaba gledanost

SVE DŽABA Umjetnički paviljon zbog Plenkovićeve presice za odabrane medije zatvorio izložbu

Siniša Pavić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

 Djela Emanuela Vidovića mogle su vidjeti samo unaprijed najavljene grupe, a ostala publika ne. Prostor Umjetničkog paviljona premijeru je ustupljen besplatno



ZAGREB Umjetnički paviljon je premijeru Andreju Plenkoviću i novinskim redakcijama čiji su ga novinari u srijedu navečer intervjuirali prostor ustupio bez naknade, a velika retrospektivna izložba »Emanuel Vidović – pasatist i modernist« djelomično je bila zatvorena u srijedu.


To da se intervju organizira baš u Umjetničkom paviljonu bila je želja Plenkovića, a kada je iz Ureda predsjednika Vlade ta želja priopćena ravnateljici Umjetničkog paviljona Jasminki Poklečki Stošić, ona je na to pristala i odlučila da taj dan izložba bude zatvorena za publiku, osim za unaprijed najavljene grupe uglavnom učenika, ali i grupe od pedesetak posjetitelja iz Slovenije koje su izložbu razgledale.


Dobar likovni ukus 


– Čast mi je i zadovoljstvo što je predsjednik Vlade RH, zbog amblematičnosti samoga Umjetničkog paviljona u Zagrebu – kao najstarije i jedne od najuglednijih galerija u jugoistočnoj Europi, kao i zbog izuzetne izložbe Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, odabrao baš našu galeriju za svoj intervju! – navodi u pisanom odgovoru na naš upit Poklečki Stošić.




Ravnateljica pojašnjava da, budući da nije riječ o komercijalnom ili sličnom događaju, već o obraćanju premijera javnosti, »nismo tražili od Vlade RH da plati najam prostora, kao niti da nam nadoknadi dnevnu dobit koju ostvarujemo prodajom ulaznica za izložbu. Benefit koji je Umjetnički paviljon u Zagrebu ostvario održavanjem predmetnog intervjua u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu je višestruk i nemjerljivo veći od našeg dnevnog prometa od ulaznica«.


Dakle, izložbu u srijedu nisu mogli razgledati samo oni namjernici koji su to namjeravali učiniti kao pojedinci, a o tome da će izložba biti zatvorena toga dana, Umjetnički paviljon obavijestio je javnost. Ovom zgodom premijera treba pohvaliti ako ni zbog čega drugoga, onda zbog dobrog likovnog ukusa, a nadati se je da su i novinari i njihove ekipe osim za postavljanjem pitanja premijeru, interes iskazali i za djelo Emanuela Vidovića.


A dan poslije intervjua ona loša, ili lošija, vijest za premijera i one koji su organizirali ovaj ponajprije televizijski event, jest da mu gledanost i nije bila na razini prostora u kojem se održao.


Kako se neslužbeno doznaje, gledanost razgovora s premijerom u ukupnoj populaciji, na HRT-u je bila 4,4 posto, dok je na RTL-u zabilježena gledanost od 3,4 posto. Zato su na Nova TV imali zašto biti zadovoljni odlukom da ne nazoče intervjuu i ostanu vjerni svojoj utabanoj programskoj shemi. U doba od uratka »Izravno s Premijerom« Nova TV je emitirala Dnevnik, a zatim i novu epizodu domaće telenovele »Čista ljubav«, onu koja je u tisku najavljena s dvije rečenice: »Ranko repetira pištolj i cilja. No, dolazak policije natjera Ranka u bijeg.« Epizoda u kojoj »Ranko repetira pištolj« emitirana od 20.15. do 21.15 imala je, kako se neslužbeno doznaje, gledanost od 15,77 posto i pratilo ju je 645.000 ljudi. Dnevnik Nove TV, onaj koji se emitira od 19.15 do 20.15 te je dijelom išao paralelno kad i razgovor s premijerom, imao je gledanost od 11,87 posto.


Slabe šanse 


Sudeći po brojkama, premijer i nije nije imao neke šanse. Želja da se gledanje Dnevnika privede kraju, a pogotovo interes da se vidi zašto je Ranko repetirao pištolj, bila je neusporedivo jača i veća nego li potreba za premijerovim viđenjem aktualnog stanja. Da se sve brojke zbroje, premijerovo obraćenje pobudilo je interes u upola manje ljudi nego li »Čista ljubav«. Janko Volarić Popović koji igra Ranka ovaj čas u narodu ima bolji rejting od premijera, ležerne teme imaju bolju prođu do političkih, izmišljeni svijet privlačniji je od bremenite stvarnosti, odbiti sastanak s premijerom čini se lakše nego preskočiti jednu epizodu domaće sapunice, a dade se kazati i to da premijer još uvijek nije Emmanuele Macron ako je istina da je event organiziran po uzoru na ono što radi francuski predsjednik. Sve to pred finu zadaću stavlja premijerov PR.


Ako se mislilo da će se za ovu formu razgovora uhvatit široke narodne mase, pogriješilo se, koliko god su se novinari, što su sjedili sučelice premijeru, trudili valjano odraditi svoj dio posla.