Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Ideološki sukobi

SUMNJA HDZ-a: Je li Mate Radeljić izvor svih problema između predsjednice i Vlade?

Photo Davor Javorovic/PIXSELL
Photo Davor Javorovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2018. u 7:05 2018-11-07T07:05:00+01:00

Započelo je s Istanbulskom konvencijom, zatim je bilo okupljanje u Vukovaru, a danas imamo sličnu situaciju s Marakeškim sporazumom. Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Vlade – ocijenio je Jandroković

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekli su nam u njezinom Uredu, nema namjeru nastaviti polemizirati s Ministarstvom vanjskih poslova, a zapravo s Vladom, o Marakeškom sporazumu. Na Pantovčaku smatraju da je s predsjedničine strane o ovoj temi sve rečeno, naročito, valjda, činjenicom da je otkazala svoj put u Marakeš, gdje će se 10. i 11. prosinca taj sporazum prihvatiti.

Ali Vlada, na kojoj je sada, premda s predsjednicom formalno sukreiraju vanjsku politiku, ostao sav teret obrane dokumenta spornom dijelu političke i društvene scene, neće Kolindu Grabar-Kitarović samo mirno pustiti da se izmakne iz ove priče. Ministrica Marija Pejčinović Burić jučer je bez ikakve zadrške pozitivno govorila o Marakeškom sporazumu, a predsjednicu Republike pozvala je da se izjasni što joj u njemu konkretno smeta.

U Dubrovniku je bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, poznat kao čovjek koji se ne ustručava javno polemizirati s Kolindom Grabar-Kitarović i njezinim Uredom.

Zagolicao znatiželju

Jandroković se nije u to upuštao, nego je apelirao na zajedničko stajalište Vlade i predsjednice o Marakeškom sporazumu, makar je to sada već iluzija.

No, Jandroković je znatiželju javnosti zagolicao tezom da netko ustrajno čini sve kako bi izazvao ideološke sukobe u društvu i između Vlade i predsjednice Republike.

– Nije ovo prvi prijepor te vrste. Započelo se s Istanbulskom konvencijom, zatim je bilo okupljanje u Vukovaru, a danas imamo sličnu situaciju s Marakeškim sporazumom. Postavljam pitanje tko je taj i koji su to krugovi koji generiraju prijepore oko tema o kojima bi trebao postojati društveni konsenzus i politički dogovor, a otvaraju se rasprave dominantno ideološkog i svjetonazorskog karaktera. Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Vlade – ocijenio je Jandroković.

Novinari su ga, naravno, pitali koga to sumnjiči za izazivanje sukoba u Hrvatskoj, napose na relaciji Pantovčak – Banski dvori, ali je on izbjegao odgovor.

Tri slučaja

– Mogu to pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti – zagonetan je bio Jandroković.

U sva tri slučaja koja je nabrojio, predsjednica je imala drukčiji stav od premijera Andreja Plenkovića. Nije u vrijeme ratifikacije izrijekom podržala Istanbulsku konvenciju, iskazivala je razumijevanje za nedavni prosvjed u Vukovaru, a sada se distancirala od Marakeškog sporazuma.

Moglo bi se zaključiti da Jandroković misli da netko Kolindu Grabar-Kitarović konstantno gura protiv Vlade. U HDZ-u već dulje tvrde da je izvor svih problema predsjedničin savjetnik Mate Radeljić. Stoga je Jandroković možda aludirao upravo na Radeljića, smatrajući ga krivcem za učestale svađe Ureda predsjednice i Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.