Sporni krediti

SUD NA STRANI DUŽNIKA Donesena prva pravomoćna presuda protiv RBA zadruga

Aneli Dragojević Mijatović

Podnijeli smo tužbe radi utvrđenja ništetnosti takvih ugovora zbog enormnih kamata i činjenice da su sklopljeni sa zadrugama u Austriji, a bilo je i još spornih elemenata, kaže odvjetnica Gordana Grubeša



RIJEKA Donesena je prva pravomoćna presuda kojom je utvrđen ništetnim ugovor o kreditu RBA zadruga, a donio ju je Županijski sud u Velikoj Gorici, informacija je koju smo dobili od odvjetnice Gordane Grubeše, koja zastupa više hrvatskih državljana koji su sklopili ugovor s ovim zadrugama koje nisu registrirane u Hrvatskoj, te im je temeljem tih ugovora prijetila ovrha nad nekretninom.


Grubeša pojašnjava da je prvostupanjski sud u Novom Zagrebu tužbeni zahtjev prvo odbio, ocijenivši isti neosnovanim, no drugostupanjski sud u Velikoj Gorici, prvostupanjsku je presudu preinačio na način da je presudio u korist tužitelja presudivši da je ugovor o kreditu ništetan, te je, kaže, ona sada pravomoćna.


Grubeša ističe da je riječ o velikoj pobjedi jer je proces bio dugotrajan i težak, a naravno, sada je posebno pomogla promjena zakonskog okvira, odnosno donošenje Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom, tumači naša sugovornica. (Taj je zakon poznatiji kao Škibolin zakon, prema saborskom zastupniku Marinu Škiboli, koji ga je pokrenuo i forsirao njegovo donošenje, op.a.) Grubeša kaže da su još 2013., odnosno 2014. krenuli u borbu protiv tih ugovora, kada su joj se počeli javljati ljudi kojima je prijetio ovršni postupak zbog kredita koje su digli kod stranih zadruga, odnosno gubitak nekretnina.




»Ozbiljno smo tome pristupili, kontaktirali te zadruge, uočili da one u biti nisu mogle ni sklapati ugovore ovdje jer su registrirane u Austriji, a kada smo ugovore detaljnije krenuli proučavati, posebno visinu kamata, bilo je jasno da postoji osnova da se, obzirom na sve to, ti ugovori, odnosno krediti, utvrde ništetnim. Bilo je bitno da se spriječe ovrhe, a jedini je način bio da se krene poništavati osnovni pravni posao, jer sud u tom slučaju ima mogućnost obustaviti ovrhu.


Podnijeli smo tužbe radi utvrđenja ništetnosti takvih ugovora zbog enormnih kamata i činjenice da su sklopljeni sa zadrugama u Austriji, a bilo je i još spornih elemenata. Onda je prije par mjeseci donijet zakon koji nam ide u korist, a koji potvrđuje da su ugovori sklopljeni s ovim zadrugama ništetni jer nisu imale sjedište u RH, niti dozvolu za rad u RH«, opisuje Grubeša, te dodaje da se možemo nadati da će pravomoćnih presuda u ovom smislu biti sve više.


Škibola, kao autor spomenutog zakona, nedavno je istaknuo da su upravo temeljem tog zakona zaustavljene ovrhe i deložacije hrvatskih građana od strane RBA zadruga. Škibola se osvrnuo i na sudsku praksu istaknuvši da je ona zasad pozitivna, odnosno doneseno je, rekao je prije otprilike mjesec dana, preko 20 presuda, kojima su ti ugovori o kreditu nepravomoćno proglašeni ništetnim te sada čekaju pravomoćnost.