Istraživanje

STRAVIČNE BROJKE Kiretaža “na živo” rađena je u Hrvatskoj – trećini žena

Ljerka Bratonja Martinović



Svaka treća žena koja je prošla neki od bolnih ginekoloških postupaka, nije bila adekvatno liječena u pogledu analgezije, odnosno umanjenja boli prilikom takvog zahvata, pokazalo je istraživanje agencije »Ipsos« koje je potaknuta akcijom »#PrekinimoŠutnju« naručila Udruga »Roda«.


U istraživanju je, na uzorku od 968 ispitanika, provjereno koliko je žena u Hrvatskoj imalo iskustva s ginekološkim zahvatima kao što su kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, a koji su izvođeni bez anestetika. Istraživanje je od 2. do 21. studenog rađeno metodom osobne ankete »face to face« među općom populacijom starijom od 18 godina, a rezultati govore u prilog upozorenjima »Roda« da su žene izložene nepotrebnoj boli prilikom takvih zahvata.


Bolna iskustva 


Oko 29 posto ispitanih žena imalo je neki od navedenih ginekoloških zahvata koji su bili predmet istraživanja, a među onima koje su prošle takav zahvat, njih 32 posto tvrde da je zahvat izvođen »na živo«, odnosno bez primjene sredstva koje umrtvljuje mjesto zahvata kako ne bi osjetile bol.




U ukupnoj populaciji žena, radi se o devet posto žena koje su imale bolno iskustvo ovakvog ginekološkog zahvata. Dodatno, 17 posto žena osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih osoba za koje znaju da su imale iskustvo ginekološkog zahvata bez odgovarajuće analgezije. Istraživanje je pokazalo i da 11 posto muškaraca osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih ženskih osoba za koje znaju da su imale takvo iskustvo ginekološkog zahvata.


– Ovi rezultati potvrđuju da su razmjeri ovog problema golemi i da velik broj žena u Hrvatskoj ima iskustvo s bolnim ginekološkim zahvatom koji je rađen »na živo«. Stoga još jednom od premijera zahtijevamo da pokrene postupak izrade Akcijskog plana za zdravlje žena, u čiju izradu bi osim stručnjaka bili uključeni stručnjaci za ljudska prava i predstavnici pacijentica. Apeliramo na Ministarstvo zdravstva da ne umanjuje vrijednost i autentičnost iznesenih iskustava žena i ovih rezultata istraživanja, već da ih žurno iskoriste za sustavno rješavanje problema zdravstvene skrbi žena – poručuju iz udruge.


Rezultati inspekcije 


U »Rodama«, naime, nisu zadovoljni rezultatima inspekcije Ministarstva zdravstva provedene u sedam bolnica koja je rezultirala preporukama povjerenstva MIZ-a da je neke stvari u sustavu potrebno mijenjati.


– Četiri mjere koje je to povjerenstvo predložilo pozitivne su same po sebi, ali ne mogu riješiti problem koji je sustavan. Zato tražimo hitno donošenje Akcijskog plana, jer žene diljem Hrvatske svakodnevno trpe nepotrebnu bol. Naše je istraživanje pokazalo da se radi o stravičnoj brojci – kaže Branka Mrzić Jagatić, aktivistica »Roda«.


U udruzi pripremaju prijedloge javnih politika kao pomoć Ministarstvu zdravstva da se ubrzaju promjene. Od resornog ministarstva tražili su, kažu, da ih se kao predstavnike pacijenata uključi u izradu smjernica i procedura pri zahvatima koji se tiču ženskog zdravstva, jer je to, tvrdi Mrzić Jagatić, u razvijenim europskim zemljama »uobičajena praksa«.