Zasad dva kandidata

STRANAČKI IZBORI Nasljednik Bernardića u zagrebačkom SDP-u znat će se u studenom

Zlatko Crnčec

Kuloari očekuju kandidaturu i od Rajka Ostojića, a otvorena je mogućnost da na čelno mjesto zagrebačkog SDP-a »krenu« Bojan Glavašević ili Aleksandra Kolarić



ZAGREB Izbori za novog predsjednika zagrebačkog SDP-a održat će se u studenom ove godine. Kako se može neslužbeno doznati u ovoj stranci, ipak je definitivno otpala mogućnost da se novi prvi čovjek SDP-a u Zagrebu bira tek početkom sljedeće godine, što je bila informacija koja je jedno vrijeme kružila u stranci, budući da su Pravila o izborima, koja određuju da se izbori moraju održati unutar šest mjeseci od lokalnih izbora, bila stavljena izvan snage. Međutim, u vodstvu stranke su odlučili da bi bilo kakvo zavlačenje s održavanjem izbora bilo kontraproduktivno i stvorilo bi mogući negativni efekt koji bi otežao unutarstranačku kampanju onog kanditata koji bi imao podršku vodstva stranke i predsjednika SDP-a Davora Bernardića.


Rasprava o statutu


U SDP-u je trenutno u tijeku javna rasprava o promjeni stranačkog Statuta koja će biti gotova sredinom kolovoza nakon čega je otvoren put da ih konvencija stranke izglasa. Time bi bio otvoren put za održavanje unustarstranačkih izbora u lokalnim organizacijama stranke ne samo u Zagrebu, već i na području cijele Hrvatske.


Svoju su kandidaturu za predsjednika SDP-a Zagreba zasad najavili saborski zastupnik Gordan Maras i najaktivniji SDP-ov član zagrebačke Gradske skupštine Dominik Etlinger. Iako se oko ovog još uvijek nije javno oglasio, očekuje se i kandidatura potpredsjednika stranke Rajka Ostojića koji bi, ako se na to odluči, bio favorit u ovoj unutarstranačkoj izbornoj utrci.


Bez svog kandidata




Ostojić je jučer bio nedostupan za komentar tako da nismo mogli dobiti potvrdu njegove kandidature, a u samoj stranci kruže različite verzije toga što bi on mogao učiniti. Zasad je otvorena i mogućnost da svoju kandidaturu istakne i povratnica u stranku Aleksandra Kolarić, a postoji mogućnost da u izbore uđe i saborski zastupnik stranke Bojan Glavašević.


Kako se može doznati u SDP-u, ulogu u unutarstranačkim izborima u Zagrebu mogla bi odigrati i skupina članova koja je na izborima za predsjednika stranke podržavala Orsata Miljenića i Ranka Ostojića, te oni koji su na ovaj ili onaj način ostali privrženi nekadašnjem predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću. Dakle, uglavnom oni kojima se ne sviđa način na koji Bernardić vodi stranku, ali koji u ovom trenutku nemaju svog kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a. Oni neće podržati Ostojića jer je dobar s Bernardićem, neće ni Etlingera jer ga smatraju premladim, iako smatraju da mu je učinjena valika nepravda time što je bio nisko na listi i stoga nije ušao u zagrebačku Gradsku skupštinu na nedavnim lokalnim izborina. Ova grupacija, koja je prilično heterogena i čiji članovi nisu međusobno koordinirani, zasad ne podržava ni Marasa pa je moguće, ako se na kraju ipak ne pojavi njima prihvatljiv kandidat, da naprosto ostanu kod kuće kada će se birati novi predsjednik zagrebačkog SDP-a.