Vremenska prognoza

STIŽE NAM SAHARSKA PRAŠINA Ogromni pješčani oblak već je prošao kroz pola Europe, a evo što nas još očekuje

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay



Izuzetno velik pješčani oblak iz Sahare ovog će se vikenda ‘spustiti’ u zapadnu Europu i zapadne dijelove Mediterana, piše Jutarnji.


Već tijekom današnjeg dana saharska prašina stigla je do Portugala, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, a kroz vikend će doći i u naše krajeve.


Saharska prašina prvo će u noći na nedjelju stići u južne krajeve Hrvatske, a u ostatku dana će se pješčani oblak proširiti i na veći dio zemlje.




Pješčana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u europske zemlje, a uglavnom ‘stradaju’ samo automobili koji nakon prolaska oblaka vape za čišćenjem. Stoga je naš jedini savjet – ne perite svoje limene ljubimce još nekoliko dana.


Pješčani oblak


Pješčani oblak ‘putovat’ će Europom i početkom idućeg tjedna, no meteorolozi Severe Weathera u ovom trenutku nisu željeli davati detaljnije prognoze.


I tijekom Uskrsa će na istoku zemlje prevladavati vedrina, samo ponegdje uz visoke prozirne oblake. Zbog toga će jutro biti svježe, mjestimice je pri tlu moguć i mraz, a danju još toplije nego  u subotu, i oko 23 °C, javlja HRT.U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo, a na nebu će se izmjenjivati samo koprenasti oblaci koji neće zaklanjati sunce. No uz vedru noć, i ovdje jutro svježe, mjestimice je također pri tlu moguć mraz.Mraza će ujutro biti i po kotlinama Like i Gorskoga kotara, a danju će prevladavati sunčano, uz temperaturu oko 20 °C. Još toplije bit će duž obale sjevernog Jadrana, gdje će postupno dolaziti sve više visokih oblaka. Sredinom dana zapuhat će jugozapadnjak i jugo, koji će prema večeri postupno jačati.Jugo će od sredine dana puhati i u Dalmaciji te donositi sve više vlage, a s njom i oblake. Tijekom Uskrsa ipak samo visoke prozirne, koji neće odviše kvariti dojam sunčanog vremena. Danju će biti ugodno toplo, uz temperaturu između 20 i 23 °C, no jutro u unutrašnjosti još razmjerno svježe.I na jugu Hrvatske tijekom Uskrsa više oblaka nego u subotu, ali i dalje će prevladavati sunčano uz temperaturu oko 21 °C. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito.”

I dalje relativno toplo, ali promjenljivije, vjetrovitije…


“Razmjerno toplo bit će i idući tjedan. U ponedjeljak još većinom sunčano, a zatim oblačnije i nestabilnije. U većini će kopnenog područja najviše oblaka biti u utorak, kada će pasti i glavnina kiše, a u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije mogući su i obilniji pljuskovi, pa i grmljavina.Na Jadran će kiša stići prije – u ponedjeljak navečer, najprije na dalmatinske otoke, a zatim će se u noći na utorak proširiti na cijelu obalu. Mjestimice može biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Od srijede opet sunčanije, no i dalje nestabilno. Novi će tjedan proteći u znaku juga, koje će često biti jako, u utorak ponegdje i olujno.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.