Recipročne mjere

SRBIJA SPREMA ODGOVOR Zbog zabrane Vulinu nepoželjnim će proglasiti ministra Krstičevića

Dražen Ciglenečki

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Da, čini se da će zabraniti ulazak u Srbiju jednom Plenkovićevom ministru, možda Krstičeviću koji vodi isti resor kao Vulin. U svakom slučaju, koji god će to biti, porast će mu podrška u Hrvatskoj. Čim bude nepoželjan u Srbiji, u Hrvatskoj će politički od toga profitirati – komentirao je izvor iz hrvatskih vlasti



Vojislav Šešelj i njegovo gaženje hrvatske zastave brzo su potisnuti u drugi plan, a glavni predmet sporenja dviju država sada je zabrana ulaska u Hrvatsku srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu. I po svemu sudeći Srbija će na to uzvratiti proglašavanjem nepoželjnim nekog člana vlade Andreja Plenkovića, možda ministra obrane Damira Krstičevića.


Srpska premijerka Ana Brnabić o tome, doduše, nije još ništa rekla, ali ključni čovjek Srbije je predsjednik Aleksandar Vučić, a on je jučer najavio »recipročne mjere«. Tako su se odnosi Srbije i Hrvatske vratili otprilike tamo gdje su bili prije nekoliko mjeseci i poništeni su neki pozitivni učinci sastanka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vučića, sredinom veljače u Zagrebu.


»Nervozna reakcija« 


Predsjednik Srbije nije reagirao na prvu loptu, preko vikenda se nije izjašnjavao o hrvatskim sankcijama za Vulina, a jučer je o tome progovorio odgovarajući na pitanja novinara na prijemu u povodu Dana Vojske Srbije. Pritom je naglasio da 26. svibnja istječe rok od 100 dana, koliko je sam sebi i srpskim državnim dužnosnicima stavio embargo na vrijeđanje Hrvatske.




– Obećao sam da tijekom tih 100 dana neću izreći niti jednu lošu, kamoli uvredljivu riječ za Hrvatsku i toga ću se držati. Ali, ova je reakcija bila ishitrena i nervozna i, da budem iskren, ne razumijem je. Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja, sasvim sigurno reagirati recipročnim mjerama. Pretpostavljam da će Vlada na idućoj sjednici u četvrtak donijeti odluku o mjerama – izjavio je Vučić.


Na srpskoj vladi na čelu s Anom Brnabić je, dakle, samo da formalno provedu ono što je Vučić, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, već odlučio. Reciprocitet valjda podrazumijeva »jednog za jednog«, premda je Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade, ocijenila da bi se, da su u Beogradu dosad reagirali na sve što se čulo iz usta hrvatskih ministara, njima polovini mogao zabraniti prelazak granice Srbije.


– Da, čini se da će zabraniti ulazak u Srbiju jednom Plenkovićevom ministru, možda Krstičeviću koji vodi isti resor kao Vulin. U svakom slučaju, koji god će to biti, porast će mu podrška u Hrvatskoj. Čim bude nepoželjan u Srbiji, u Hrvatskoj će politički od toga profitirati – komentirao je izvor iz hrvatskih vlasti.


No, dok trenutačno svaki član Vlade možda priželjkuje da upravo na njega padne izbor u svrhu retorzije zbog zabrane Vulinu da u nedjelju dođe na vjersku manifestaciju u Mlaki pokraj Jasenovca, odnosi Srbije i Hrvatske sigurno će pretrpjeti štetu.


– Žao mi je što se situacija ponovo donekle pogoršava, nakon, čini mi se, hrabrih i liderskih gesta predsjednika Vučića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Imali smo nekoliko jako dobrih bilateralnih sastanaka, ministara pravosuđa i graditeljstva s kolegama iz Hrvatske. Tako smo trebali nastaviti. Ali, nepotrebno je prekinut posjet izaslanstva Sabora i uskraćena je mogućnost ministru Vulinu da posjeti Hrvatsku, što nije u skladu s europskim vrijednostima – rekla je premijerka Ana Brnabić.


Ništa od posjeta 


I Vučić je poručio da će »pokušati nastaviti graditi bolje odnose s Hrvatskom«. No, sada će nesumnjivo doći do izvjesnog zastoja. »Ohrabruje što je Vučić bio suzdržan u nastupu, a takav je u nedjelju bio i Plenković. Obojica se nisu služila oštrom retorikom. Međutim, jasno je da u ovim okolnostima ne dolazi u obzir predsjedničin uzvratni posjet Srbiji. Trebat će za to proći neko vrijeme«, ističu na Pantovčaku.


Vučić je negodovao što se »Srbima brani govoriti o najvećem stratištu u prethodnih sto godina na prostoru bivše Jugoslavije«.


– Ako Srbi ne mogu posjetiti svoja stratišta, onda ćemo u Srbiji nešto napraviti. Prvo, što nismo od Drugog svjetskog rata, sustavni popis žrtava Jadovna, Prebilovaca, Golubnjače, Jasenovca, a zatim i muzej holokausta i muzeje koji bi govorili o stravičnim stradanjima srpskog naroda. Pri čemu mi nikad ne izbjegavamo govoriti i o zločinima koje su počinili pripadnici našeg naroda, što nas razlikuje od ostalih na Balkanu – ustvrdio je predsjednik Srbije.