Ministar pravosuđa

SPREMAN NA IZRADU NOVOG ZKP-a Bošnjaković o privođenju napadača iz Viškova u lancima: ”Pretjeralo se”

P. N.

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Ministar se osvrnuo na izmjene ZKP-a nakon slučaja Daruvarac. "Ovo će biti devete izmjene i mnoge od njih su posljedica implementacije europskih direktiva koje smo obvezne implementirati. Analizirat ćemo sve što se dogodilo u nekoliko predmeta. Ako treba napravit ćemo nakon ovog i novi Zakon''



Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je gostujući u RTL Danas da će se ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se izbjeglo ponavljanje “slučaja Daruvarac”.


Ministar se osvrnuo na izmjene ZKP-a nakon slučaja Daruvarac. “Ovo će biti devete izmjene i mnoge od njih su posljedica implementacije europskih direktiva koje smo obvezne implementirati. Analizirat ćemo sve što se dogodilo u nekoliko predmeta. Ako treba napravit ćemo nakon ovog i novi Zakon, jer kad je bilo 9 izmjena treba podvući crtu i vidjeti što je ostalo, što treba kodificirati ili dodati, javlja RTL.


U prvom kvartalu ćemo vidjeti za ovakve stvari koje s use dogodile da pokušamo barem te dvojbene stvari izregulirati. Moram reći, to je jedan novi sustav gdje se nama čini da je to lako, ali desecima godina smo imali jedan tip kaznenog postupka, ovo je nešto novo”, kazao je Bošnjaković.




Komentirao je i slučaj mladića iz Viškova koji je zbog napada na djevojku prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira, a na sud je doveden u lancima, što neki smatraju neprimjernim. “Bilo je slučaja privođenja okrviljenih u lancima. To nije pitanje reguliranja kaznenog zakona, on se time ne bavi, time se bave provedbeni propisi postupanja pravosudne policije. Tu treba odvagnuti što se dogodilo i da li to izgleda primjereno. Složio bi se sa svima koji misle da je to pretjerano, da ga se moglo lakšim mjerama dovesti na sud. To je procjena onih na terenu”, rekao je ministar Bošnjaković za RTL.