Sigurnosno okruženje

SOA u Javnom izvješću i o velikosrpskom ekstremizmu: ‘U Hrvatskoj jača četnički pokret’

Danko Radaljac

Obavještajnim radom su zabilježeni kontakti četničkih pokreta iz okruženja sa svojim istomišljenicima u Hrvatskoj. Zabilježeno je i priključivanje pripadnika četničkih pokreta proruskim snagama u Ukrajini, no ističe se i da lijevi i desni ekstremizam nisu nikakva prijetnja



ZAGREB  Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u svojem je drugom godišnjem Javnom izvješću na dva mjesta posvetila pažnju četničkim pokretima, odnosno srpskom ekstremizmu. Naime, kako se navodi, nastavlja se djelovanje velikosrpskih ekstremističkih organizacija te pojava novih, a sve je »garnirano« i povijesnim revizionizmom. SOA je zabilježila i priključivanja pripadnika četničkih pokreta proruskim snagama u Ukrajini.


Uz sve to, obavještajnim radom su zabilježeni kontakti četničkih pokreta iz okruženja sa svojim istomišljenicima u Hrvatskoj.


Što se tiče »sigurnosnog okruženja«, u Izvješću se navodi kako unatoč još uvijek nedovoljnoj političkoj konsolidaciji jugoistoka Europe, smatra se kako nema izgleda za kakve veće oružane sukobe. No, postoji mogućnost etničkih ili socijalnih nemira koji bi mogli ugroziti sigurnosne interese Hrvatske.




Uz to, jedan od potencijalnih problema je zamijećen trend kriminalaca iz susjednih država, koji zbog obračuna unutar krim miljea sve češće imaju navadu pokušaja utočišta u Hrvatskoj. Takva situacija jasno dovodi do mogućnosti prelijevanja kriminalnih sukoba iz susjednih država na naš teritorij.


Uz to, navodi se kako je zamijećeno zajedničko djelovanja domaćih krimogenih struktura sa stranim kriminalcima, koji ulaganjima u Hrvatskoj žele legalizirati svoj kriminalom stečen novac, odnosno oprati ga. U Hrvatskoj ulažu u legalne poslove.