HAK

SNIJEG USPORIO PROMET: Autocestom između Kikovice i Delnica može se samo osobnim automobilom

Hina

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, DC25 Gospić-Karlobag, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, ŽC5030 Platak-Kamenjak.



ZAGREB – Od 11,50 sati samo za osobna vozila otvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Ostale skupine vozila voze obilazno državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27). Proglašen je prestanak zimskih uvjeta na državnoj cesti DC1 Karlovac-Gračac-Knin.


Prema izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) u 12,45 sati, kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.)


Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom prema Dalmaciji i obrnuto mogu voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok pa dalje državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27) ili državnom cestom DC1 Karlovac-Gračac-Knin.




Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC23 u mjestu Mrežnički Venac (kod Duge Rese) vozi se jednim količkim trakom, naizmjence.


Za sav promet zatvorene su: Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana).


Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, DC25 Gospić-Karlobag, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, ŽC5030 Platak-Kamenjak.


Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).


Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozorava se i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.


Zbog nanosa snijega na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvorena je traka za spora vozila od čvora Bosiljevo 2 do tunela Rožman Brdo u smjeru Rijeke te od tunela Veliki Gložac do čvora Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba.


Magla smanjuje vidljivost mjestimice na cestama u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Ravne Gore i Vrbovskog. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.


​Sljemenska cesta je otvorena za promet.


Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.


U prekidu su: katamaranske linije 9309 Novalja – Rab – Rijeka, 9308 Mali Lošinj – Cres – Rijeka, trajektna linija 338 Lopar – Valbiska i 335 Prizna – Žigljen


Katamaranska linija 9603 Split- Bol- Jelsa isplovljava iz Splita u 23 sati za Starigrad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.