Odluka Povjerenstva

SLUČAJEVI MAMIĆ I SEITER Nema postupka za sukob interesa protiv predsjednice Grabar Kitarović

P. N.

U prvom slučaju radi se o pomilovanju jednog od optuženih u aferi Karlovačka banka. On je osuđen na gospodarski kriminal i zloupotrebu položaja i ovlasti zbog otpisa kredita obrtu u vlasništvu karlovačkog tajkuna Nikole Hanžela koji je poznat kao jedan od tradicionalno najveći donator HDZ-ovih kampanja



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak u dva predmeta vezana uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović – slučaju pomilovanja Danka Seitera i slučaju rođendanske proslave koju je za nju organizirao Zdravko Mamić. 


U prvom slučaju radi se o jednom od optuženih u aferi Karlovačka banka. On je osuđen na gospodarski kriminal i zloupotrebu položaja i ovlasti zbog otpisa kredita obrtu u vlasništvu karlovačkog tajkuna Nikole Hanžela koji je poznat kao jedan od tradicionalno najveći donator HDZ-ovih kampanja,  a financirao je i kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Njoj je tvrtka “Lana Karlovačka tiskara” prije zadnjih izbora donirala 197 tisuća kuna. 


Predsjednica je odlukom o pomilovanju, godinu dana zatvorske kazne za Seitera pretvorila u uvjetnu kaznu.




Dalija Orešković je odustajanje od pokretanja postupka za sukob interesa obrazložila time da je ovo pomilovanje bilo javno dostupno. 


– Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljena, predlažem da se postupak ne pokrene, kazala je Orešković, a prenosi N1. 


Nije pokrenut postupak ni u slučaju rođendanske proslave u režiji Zdravka Mamića, a tu je obrazloženje dala članica Povjerenstva, Branka Lukačević – Gregić. Kao razlog je navela nedostatak dokumentacije. 


– Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njenom stožeru nastala ideja o večeri. Kazao je kako su ‘se proveselili i više se nisu vidjeli’. Iz Mamićeve izjave nije razvidno kad je proslava održana, kazala je Lukačević-Gregić.