Izvanredni povjerenik

SLUČAJ AGROKOR Kako su u dva tjedna Ramljakovi suradnici postali podizvođači – Ramljakovih savjetnika

Jagoda Marić

Prije nego što su Alix partneri angažirali domaće konzultante oni su zapravo bili suradnici izvanrednog povjerenika Ramljaka u samom Agrokoru



ZAGREB Kad su sinoć portal Index i Jutarnji list objavili fakturu koja pokazuje da tvrtka Texo Management, u kojoj je nekada radio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, na savjetničkim uslugama u Agrokoru za tjedan dana posla zarađuje gotovo 250 tisuća kuna, iz Agrokora su objasnili da Texo zapravo ne plaćaju oni nego tvrtka AlixPartners.


Tu međunarodnu grupaciju izvanredni je povjerenik nakon pozivnog natječaja angažirao za poslove restrukturiranja u Agrokoru, a oni su pak na naš raniji upit odbili odgovoriti koliko plaćaju domaće konzultante, ističući kako je to pitanje komercijalnog ugovora između dvije privatne tvrtke.


Objašnjenje tvrtke AlixPartners možda doista zvuči logično kad kažu da su zbog složenosti situacije trebali i domaće konzultante, ali zanimljivo je kako su oni zapravo angažirali domaće konzultante.




Prije nego što su Alix partneri angažirali domaće konzultante oni su zapravo bili suradnici izvanrednog povjerenika Ramljaka u samom Agrokoru što je trajalo dva tjedna. Dan nakon što ga je Vlada imenovala izvanrednim povjerenikom, a Trgovački sud potvrdio, Ramljak je u sjedištu Agrokora predstavio svoje suradnike koji su s njime trebali voditi restrukturiranje Agrokora.


U tom timu su bili Marko Delić i Branimir Bricelj iz tvrtke Alter Capital, Tomislav Matić iz Texo Managementa, za pravna pitanja angažiran je odvjetnički ured Šavorić i partneri, za komunikaciju Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri. Uz to među osam najbližih Ramljakovih suradnika bili su još i ljudi iz samog Agrokora, Vladimir Bošnjak, Luka Cvitan i Anja Linić Sikavica.


Dva tjedna kasnije među ponudama sedam međunarodnih konzultanata koji su trebali pripremiti restrukturiranje Agrokora Ramljak je izabrao tvrtku AlixPartners. Kad smo pokušali provjeriti informacije o zaradama domaćih konzultanata koji rade na restrukturiranju Agrokora, iz tog su nam koncerna objasnili da su zapravo da su AlixPartners angažirali kao podizvođače Alteru, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri i Texo Management.Proslijedili su nam i odgovor konzultantske kuće AlixPartners da su komercijalni aranžmani između AlixPartnersa i njegovih podizvođača su dio poslovnog odnosa privatnih tvrtki i povjerljive su naravi.

Kad su u tih tjedan dana Ramljakovi suradnici postali Alixovi podizvođači nisu objasnili, no činjenica je da su inozemni konzultanti koje je Ramljak izabrao na natječaju za svoje podizvođače izabrali ljude koje je on na samom početku predstavio za svoje suradnike.