Prijedlog zakona

SLOVENSKA KOMORA NEGODUJE Slovenska vlada predložila da tržište rada za Hrvate ostane zatvoreno još dvije godine

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Priopćenjem se oglasila Slovenska gospodarska komora, ocijenivši da bi to bio pogrešan potez i »autogol« za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo, te pozvala vladu da prijedlog zakona povuče iz postupka, a zastupnike ako dođe do glasovanja da ga ne podrže



LJUBLJANA Slovenska tehnička vlada predložila je zakon prema kojemu bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske državljane ostalo zatvoreno još dvije godine, a gospodarstvenici smatraju da bi ta mjera bila kontraproduktivna.


Vlada Mire Cerara u kratkom je priopćenju navela kako je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako osigura njegova stabilnost u iduće dvije godine.


O odluci hoće li slovensko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU Slovenija mora obavijestiti Europsku komisiju do kraja lipnja, prenose slovenski mediji, no prijedlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drukčijih prijedloga i u samoj vladi, navode neki slovenski mediji.




Priopćenjem se oglasila Slovenska gospodarska komora, ocijenivši da bi to bio pogrešan potez i »autogol« za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo, te pozvala vladu da prijedlog zakona povuče iz postupka, a zastupnike ako dođe do glasovanja da ga ne podrže.


Bude li takav zakonski prijedlog prihvaćen, on će dvije iduće godine zapravo dodatno destabilizirati slovensko tržište rada jer ćemo i dalje sve više ovisiti o zapošljavanju stranih državljana ako želimo sačuvati sadašnji razvojni zamah, naveli su u slovenskoj gospodarskoj komori, ocijenivši da je prijedlog vlade »sporan i štetan«.


Neki mediji navode da je protiv produžavanja ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada bila ministrica za rad i obitelj Anja Kopač Mrak iz kvote socijalnih demokrata (SD).


Neki mediji navode međutim da je slovensko tržište rada hrvatskim tražiteljima posla relativno nezanimljivo jer razlike u plaćama nisu tako velike kao u odnosu na zapadnoeuropske zemlje koje su glavni cilj onih koji posao traže u Europskoj uniji.


Neki upozoravaju da su za zapošljavanje u Sloveniji često vrlo zainteresirani hrvatski studenti koji završe studije na slovenskim fakultetima, ali da se oni po postojećim zakonskim propisima, ne mogu prijaviti u Sloveniji na zavod za zapošljavanje, odnosno uključiti u tržište rada kao tražitelji prvog zaposlenja.