Šef Sabora

SKINITE PAVELIĆEVU SLIKU Desni portali prozivaju Jandrokovića zbog davnog pisma dijaspori

Dražen Ciglenečki

Antifašističku demokratsku utemeljenost i opredijeljenost hrvatskog društva Jandroković je posebno istaknuo u pismu australskim Hrvatima 2010. godine, a jučer su sličnu poruku poslali i on i premijer Plenković



ZAGREB Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputili su vrlo slične čestitke u povodu Dana antifašističke borbe. Obojica su ocijenila da je pobjeda nad fašizmom odredila Europu nakon Drugog svjetskog rata i da je na toj osnovi nastala i samostalna Hrvatska. S tim da je Jandroković ipak malo jače naglasio »antifašističku demokratsku utemeljenost i opredijeljenost hrvatskog društva«.


Pismo iz Melbourna


No, glavni tajnik HDZ-a još je s tim u vezi bio jasniji dok je između 2008. i 2012. obnašao dužnost ministra vanjskih poslova. Internetski portal priznajem.hr, jedan od razmjerno brojnih koji s desnih pozicija napadaju Plenkovićevu vladu, objavio je ovih dana pismo u kojem je Jandroković u studenom 2010. čelnim ljudima hrvatske zajednice u Sydneyu pojasnio zašto hrvatski diplomati ne smiju zalaziti u klubove sa slikom Ante Pavelića.


Pismo je, u želji da diskreditira Jandrokovića i Vladu, publicirao Antun Babić, nekadašnji generalni konzul u Melbournu. Nedo Marunčić i Tomislav Lerotić, predsjednici dvije udruge koje okupljaju Hrvate u Sydneyu, žalili su se Jandrokoviću da nitko od hrvatskih diplomatskih predstavnika nije 2010. došao na njihovo obilježavanje Dana državnosti. Razlog je bila upravo Pavelićeva slika tamo gdje se proslava održala i to im je Jandroković neuvijeno i napisao. Skrenuo im je pažnju da moraju biti svjesni da »veličanje jednog od najmračnijih razdoblja u povijesti hrvatskog naroda – razdoblja fašizma i nacizma – nije iskaz hrvatskog domoljublja«. »Poznato vam je koliko je taj dio hrvatske povijesti i politike bio poguban za hrvatske interese. U tom kontekstu vrijedi ukazati na činjenicu da je politika Ante Pavelića uključivala trgovanje hrvatskim teritorijem i da u skladu s tom politikom Istra, Dalmacija i Međimurje danas ne bi bili dijelom Hrvatske. Uz smrt i razaranja, jedna od posljedica njegova režima bila je i podjela hrvatskog naroda koja je prevladana tek zajedništvom tijekom obrane od velikosrpske agresije. Stoga je za Vladu Republike Hrvatske i mene osobno neprihvatljivo svako isticanje i podržavanje simbola i obilježja toga vremena«, uvjeravao je Jandroković australske Hrvate u štetnost ustaškog pokreta za hrvatske nacionalne interese.


Stav »desne ruke«




Pavelićevom režimu HDZ-ov ministar suprotstavio je Titove partizane. »Današnja Republika Hrvatska izravna je sljednica jedne od država pobjednica u okviru antifašističke koalicije. Zasnovana je na tekovinama hrvatskog antifašističkog pokreta koji je nedvojbeno predstavljao jedan od najsnažnijih pokreta otpora nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji na cijelom prostoru okupirane Europe. Stoga je i u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava koji je usvojen u prosincu 1990., a koji je i danas na snazi, izrijekom navedeno osnivanje i djelovanje ZAVNOH-a kao uporišta modernog političkog legitimiteta hrvatske države«, navodi se u Jandrokovićevom pismu, koje bi bez razmišljanja sigurno potpisali i, primjerice, Ivan Fumić, Zoran Pusić ili Milorad Pupovac.


Spomenuti Babić objasnio je da je ovo pismo objavio kako bi, nakon sklapanja koalicije HDZ-a i HNS-a, »hrvatski narod i posebno simpatizere HDZ-a«, upozorio kakvi su stavovi »desne ruke predsjednika vlade Andreja Plenkovića«. Babić, glasnogovornik MVP-a 1991. i 1992. godine, bio je u diplomatskoj službi do 2013., a Plenkovića danas naziva »dečkom iz Bruxellesa koji je bio nesposoban braniti Hrvatsku u Domovinskom ratu, a bit će itekako sposoban našim neprijateljima servirati Hrvatsku na tanjuru«.