Uoči današnje sjednice

SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ ‘Bernardić nije dobio bianco podršku, već podršku da se – promijeni’

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Kaže da osobno nije za isključivanja nikoga iz stranke i da SDP mora pokazati svoju snagu okupljanjem, a ne isključivanjem. "Ali, molim kolege da ponekad ne pretjeruju u javnim nastupima", dodao je



Siniša Hajdaš Dončić bio je među onim članovima Predsjedništva SDP-a koji su na sjednici u utorak dali podršku predsjedniku Davoru Bernardiću. Može se pretpostaviti da su to učinili zato što vjeruju da se Bernardić pokazao dobrim izborom za predsjednika i da na pravi način obnaša tu dužnost.


– Bernardić je legitimno izabran predsjednik stranke i to neposredno, glasovima članova SDP-a. Predsjedništvo mu je izglasalo povjerenje, bio je to jedan politički čin i time mu je odobreno da i ubuduće upravlja strankom, kaže Hajdaš Dončić u današnjem velikom intervjuu za prilog Pogled Novog lista.


– Izrečena mu je na sjednici otvorena kritika, koja je bila posljedica određenog Bernardićevog nesnalaženja u odgovoru na neke društvene teme. Osobno se nadam da će ovaj sastanak, koji je prvi puta bio otvoren i konstruktivan, rezultirati pomacima u komunikaciji između organa stranke, Predsjedništva, Glavnog odbora i Kluba zastupnika. Nije dobro da se SDP, kao moderna lijeva stranka, odrekne bilo kojeg člana ili članice, osobito ne onih koji su dobri i aktivni saborski zastupnici. Pozivam na konsenzus, izlazak iz rovova i na više međusobne komunikacije. Davoru Bernardiću smo tim glasovanjem pružili ruku kako bi neke svoje anomalije pokušao ispraviti, a vjerujem da će, s druge strane, njegovi najžešći kritičari ubuduće svoje kritike izricati u prvom redu na tijelima stranke. Mislim da još postoji prostor za međusobno uvažavanje i napokon se moramo prestati baviti samima sobom, poručio je i utvrdio da se ne može negirati kako u SDP-u postoji kriza upravljanja, kojom se treba baviti. No nada se da je sjednica u utorak bila prekretnica. 




Nije direktno odgovorio na pitanje smatra li da Bernardić loše vodi stranku.


– Ja ovu podršku shvaćam kao poruku Bernardiću da se on mora mijenjati. Nije on dobio bianco podršku. Mora promijeniti i sebe i dosadašnji način upravljanja kako bi ojačao rejting SDP-a. Predsjednik, da tako kažem, predstavlja za svaku stranku prozor u svijet, stranke se uglavnom procjenjuje kroz djelovanje predsjednika. Zato se Bernardić jednostavno mora mijenjati. Kako? O tome sam razgovarao s njim i govorio na sjednici Predsjedništva. Ne želim biti ničiji vanjski mentor, ovo je tema za raspravu unutar četiri stranačka zida, zaključuje Hajdaš Dončić.


Kaže da osobno nije za isključivanja nikoga iz stranke i da SDP mora pokazati svoju snagu okupljanjem, a ne isključivanjem.


– Ali, molim kolege da ponekad ne pretjeruju u javnim nastupima.


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…