Očajna poruka

SHAME OF CROATIA Naprasno otkazivanje biciklističke utrke golemi je gubitak za hrvatski turizam

Andrea Bralić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Na turističkom tržištu postoje poteškoće u motiviranju gostiju za odabir destinacije, a iz Hrvatske se otkazivanjem Tour of Croatia šalje zaista loša poruka, kaže Selimir Ognjenović koji je prije mnogo godina doveo veće skupine Bavaraca i rekreativnih zaljubljenika u bicikle na Kvarner i u Istru



Tour of Croatia, kako smo objavili, neće doživjeti svoje peto izdanje koje je trebalo biti održano od 23. do 28. travnja. Pet dana prije planiranog starta prve etape, ta biciklistička utrka iznenada je otkazana zato što sponzori nisu na vrijeme potvrdili financijsku konstrukciju.


Selimir Ognjenović, vlasnik I.D. Riva Toursa i čovjek koji je prije mnogo godina doveo veće skupine Bavaraca i rekreativnih zaljubljenika u bicikle na Kvarner i u Istru kaže da je otkazivanje petog izdanja bilo koje masovne manifestacije – neoprostivo.


– Na turističkom tržištu trenutačno postoje poteškoće u motiviranju gostiju za odabir pojedine destinacije, a iz Hrvatske se otkazivanjem Tour of Croatia šalje zaista loša poruka. Ne ulazim u razloge otkazivanja i siguran sam da organizatori imaju valjani razlog, no znali su ga i znatno ranije – kazao je Ognjenović.


Predstavljene ljepote




Projekt koji je u svoja četiri izdanja Hrvatskoj omogućio nemjerljivu turističku promidžbu u krizu je upao još u listopadu prošle godine na žalost sviju onih koji su bili svjesni efekta snimki višednevnih utrka za hrvatski turizam. Utrka Tour of Croatia bila je jedinstvena po tome što su njezine etape prolazile kroz brojne gradove, nacionalne parkove, parkove prirode, promičući na taj način biciklizam ali i turistički potencijal Hrvatske.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Cikloturizam je posljednjih godina najbrže rastuća grana turizma i gotovo nema grada ili mjesta koji ne razvija turističke staze kao oblik ponude koji privlači sve veći broj posjetitelja. To što su se dojučerašnji partneri oko ovog projekta našli na sudu slaba je utjeha hrvatskom turizmu koji je kroz kadrove utrke imao odličnu promociju diljem svijeta.


Svjestan je toga i prvi čovjek turizma, Gari Cappelli, koji žali zbog neodržavanja Tour of Croatia 2019.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



– Nakon četiri izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia i predivnih prizora iz svih regija Hrvatske koji su obišli čitav svijet, žao nam je što gledatelji neće i ove godine imati priliku vidjeti još jedno izdanje ove već svjetski priznate utrke. Hrvatska je tijekom prijašnjih godina postala prepoznatljiva kulisa brojnih svjetskih sportskih događanja pri čemu se naši sportaši uvijek ističu kao najbolji promotori Hrvatske. Ministarstvo turizma će u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i dalje nastaviti podupirati brojne sportsko-turističke projekte te vjerujemo kako ćemo imati još puno prilika svijetu predstaviti sve ljepote i ponude koje Hrvatska ima i nudi – ističu u Ministarstvu turizma.


Dio projekta HTZ-a


Međunarodna utrka Tour of Croatia bila je dio projekta Hrvatske turističke zajednice »Sportska Hrvatska« u kojem su i manifestacije ATP Croatia Open Umag, Pannonian Challenge, Downhill UCI MTB Svjetski kup Mali Lošinj, svjetske regate TP52 Super Series koja se održala u Šibeniku i Zadru i dr. HTZ je krenuo u sustavniji pristup brendiranju kroz sport na krilima odličnih lanjskih rezultata naših nogometnih reprezentativaca i promocije turizma, stoga je projekt »Sportska Hrvatska« osmišljen da podupire vrhunska sportska događanja u Hrvatskoj te provodi promotivne aktivnosti.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Direktor Glavnog ureda HTZ-a, Kristjan Staničić, ističe da kroz taj projekt Hrvatska turistička zajednica u 2019. godini planira kroz posebno ugovorene marketinške i PR suradnje podržati 15 međunarodnih sportskih događanja među kojima je bila i biciklistička utrka Tour of Croatia.



Uz izražavanje žaljenja zbog otkazivanja utrke Tour of Croatia, Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, ističe da organizacija kojoj je na čelu tu nije mogla ništa napraviti.


– Tijekom četvrtka u ured Saveza je stiglo priopćenje tvrtke Thorax d.o.o. iz kojeg smo saznali utrke neće biti. HBS nema nikakve veze s organizacijom utrke Tour of Croatia – objašnjava Zadro.


Prema njegovim riječima, čelni ljudi Saveza uredno su prijavili Tour of Croatia i CRO Race, a pokušali su i izgladiti odnose između Ivana Črnjarića i Vladimira Miholjevića.


– Našli smo se u specifičnoj situaciji sa dvije utrke. Htjeli smo ih nagovoriti da još jednom pokušaju zajedno, ali niti s jedne strane nije bilo volje za to. Smatram da bi Črnjarić, kao iskusni event manager, i Miholjević, kao naš proslavljeni biciklist, bili dobar spoj za organizaciju takve utrke. Međutim, nije pronađen zajednički jezik. Sada samo mogu izraziti žaljenje zbog otkazivanja utrke i nadu da će Tour of Croatia biti održan iduće godine – dodaje prvi čovjek hrvatskog biciklizma.


U zadnjih šest mjeseci kroz medije se provlačila teza da je HBS stao na Črnjarićevu stranu, ali Zadro tvrdi da to nije istina.


– Radi se o potpunoj dezinformaciji. U skladu sa svojim ovlastima i pravilima UCI-a, HBS je u međunarodni kalendar uredno prijavio obje utrke. U lipnju prošle godine Črnarić je ispred tvrtke Thorax d.o.o. donio svu potrebnu dokumentaciju i mi smo prijavili Tour of Croatia UCI-u. HBS podržava sve utrke u našoj zemlji i daje podršku svim organizatorima – zaključuje Zadro. (D. PETROVIĆ)



– Za utrku Tour of Croatia planirana je suradnja u iznosu od milijun kuna. Napominjemo da HTZ ugovoreni iznos isplaćuje po potpisivanju ugovora, realiziranoj suradnji i dostavi dokaznica o izvršenim ugovornim obvezama. Žao nam je što međunarodna biciklistička utrka neće doživjeti svoje peto izdanje jer se profilirala u značajnu manifestaciju koja je na lijep način objedinjavala sport i promociju naše zemlje diljem svijeta – kaže Staničić.


Konkretno, sama regija Kvarner ima 5.100 kilometara biciklističkih staza što čini doista impresivnu mrežu jer je većina lokalnih turističkih zajednica krenula razvijati nove staze i razvijati cikloturističke proizvode, a Kvarner će ove godine dobiti i krovni strateški dokument koji će zaokružiti cikloturističku priču Primorsko-goranske županije. Direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov, ističe da oni već dugi niz godina sustavno ulažu u brendiranje regije Kvarner kao outdoor destinacije.


Promocija destinacije


– Iz tog razloga posljednjih nekoliko godina Turistička zajednica Kvarnera posebnu podršku pruža organizaciji velikih outdoor manifestacija, koje se najvećim dijelom odvijaju u pred i posezoni. Kroz takve velike međunarodne manifestacije, na kojima sudjeluju najbolje svjetske ekipe i pojedinci, osigurana je snažna medijska popraćenost kroz izravne televizijske prijenose, reportaže i najave. Otkazivanje utrke Tour of Croatia je gubitak, ne samo za regiju Kvarner nego i za cijelu Hrvatsku, posebno ako gledamo s aspekta turističke promocije. Od samih začetaka, prepoznali smo važnost utrka ovakvog profila te zajedno s PGŽ-om pružili potporu. Prošlogodišnje četvrto izdanje podignuto je na višu kategoriju što je svrstalo utrku na višu svjetsku razinu i time omogućilo još snažniju međunarodnu vidljivost i marketinšku vrijednost projekta. Nadamo se da će se utrka u budućnosti održati, te da će Kvarner kroz domaćinstvo etapa ponovno dobiti priliku predstaviti se svjetskim medijima kao regija raznolikosti – ističe Peršić Živadinov s kojom se slaže i gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić, grada koji je lani također bio grad domaćin ove velike utrke.


– Žao mi je što je do ovoga došlo. Tour of Croatia u proteklim je godinama postao prepoznatljiva manifestacija i iznimno važna za promociju hrvatskog turizma pa tako i naše destinacije, Opatijske rivijere. Nadam se da će se u budućnosti pronaći kompromisno rješenje te da ovo nije odlazak Toura iz Hrvatske. Mi smo kao destinacija prepoznali važnost dodatnog razvoja, ne samo profesionalnog biciklizma, već i cikloturizma uopće na našoj rivijeri. Namjeravamo još više promovirati naše biciklističke staze te time dodatno ojačati pred i posezonu – ističe Dujmić.