Sve u plusu

SEZONA SE TEK ZAHUKTAVA Kvarner na pragu rekordne turističke sezone

Biljana Savić

Kvarner se može pohvatiti izvrsnim ovogodišnjim turističkim rezultatima / Foto Vedran KARUZA

Kvarner se može pohvatiti izvrsnim ovogodišnjim turističkim rezultatima / Foto Vedran KARUZA

U šest mjeseci na Kvarneru je ostvareno 3,8 milijuna noćenja, što je 25 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ovogodišnji je lipanj više nalikovao na početak srpnja, kažu turistički djelatnici



RIJEKA – Kvarner se može pohvaliti izvrsnim ovogodišnjim turističkim rezultatima: u prvih šest mjeseci na Kvarneru je ostvareno 3,8 milijuna noćenja, što je 25 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Dolazaka je bilo 900.000, što predstavlja porast od 19 posto. Noćenja gostiju iz svih važnijih inozemnih tržišta su u porastu, a višestruki pobjednici su gosti iz Njemačke – već su ostvarili više od milijun noćenja, čak 250 tisuća više u odnosu na isto razdoblje lani, što je porast od 37 posto, a na prvom su mjestu i po dužini boravka koji u njihovom slučaju iznosi 6,2 dana. I domaći gosti su ostvarili više od 600.000 noćenja, što je porast od 25 posto.


– Među brojkama koje su sve redom s pozitivnim predznakom prednjače kapaciteti više kategorije i potvrđuju porast interesa za takvim smještajem: u hotelima s 2 i 3 zvjezdice porast noćenja iznosi 6, a u hotelima s 4 i 5 zvjezdice 14 posto. Najviše je noćenja ostvareno u hotelima: 38 posto, 35 posto otpada na u privatni smještaj, a 24 posto na kampove – kaže nam direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov i naglašava da uz odličnu predsezonu i redom dobre najave iz inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice Kvarner optimistično ulazi u špicu sezone od koje se očekuje da (opet) bude rekordna.


Izvrsne najave


Na otoku Krku se posljednjih dana lipnja odmara 31.647 gostiju, što je za 5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Domaćih gostiju je 1.278, što je na razini prošle godine, a inozemnih je 30.369, što je za 6 posto više u odnosu na 2016. godinu.




Tradicionalni gosti otoka Krka su i dalje najzastupljeniji u lipnju, i to Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi, Talijani, a sve više je i gostiju iz Švicarske, Poljske i Nizozemske.


– Od blagdana Tijelova do kraja lipnja dnevno je na Krku bilo više od 24.000 gostiju, što je povećanje od 6-11 posto u odnosu na proteklu godinu, a to je očekivano shodno dobrim najavama hotelijera i agencija i bez obzira na pojedina kišna razdoblja koja su možda najviše utjecala na kampove koji su tada zabilježili minuse od -2 do -4 posto – kaže nam direktorica TZ otoka Krka Majda Šale i naglašava da su daljnja očekivanja i najave turističke sezone vrlo optimistična.


– Otok Krk može očekivati još jednu rekordnu sezonu, te ostvarenje većeg broja noćenja od prošlogodišnjih 4 i pol milijuna – ocjenjuje Šale.



Odlične rezultate bilježi i Opatija. U 29 dana lipnja u Opatiji je boravilo 46.726 gostiju koji su ostvarili 145.343 noćenja, što je čak 26 posto više, odnosno 30.000 noćenja više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najbrojniji bili su iz Austrije (uz povećanje broja noćenja od 32,5 posto) i Njemačke (povećanje 49 posto). Na trećem mjestu su domaći gosti sa 14.167 noćenja, što je čak 39 posto više noćenja u odnosu na lipanj prošle godine.


– Osim dva produžena vikenda u lipnju, za porast broja domaćih gostiju zaslužna je i izvrsna kongresna sezona, s više od 500 sudionika. Ukupni porast broja noćenja stranih gostiju u ovom razdoblju iznosi 24 posto, čemu su pridonijela brojna događanja i manifestacije koje su se tijekom lipnja održale u Opatiji. Odličnim rezultatima pridonijela su i ulaganja u poboljšanje turističke ponude i podizanja kvalitete, a ovogodišnji raspored praznika u nama glavnim emitivnim tržištima također je utjecao na povećani turistički promet – kaže nam direktorica TZG-a Opatije Suzi Petričić i naglašava da je u Opatiji od početka godine do 29. lipnja ostvareno 457.557 turističkih noćenja, što je povećanje za 11 posto, odnosno ostvareno je 45.000 noćenja više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.



Ovogodišnji je lipanj više nalikovao na početak srpnja, kažu mnogi rapski ugostitelji i hotelijeri; velik broj turista oživio je grad, potrošnja je porasla, restorani i barovi rade odlično, a programi koje su organizirali Grad Rab i TZG Raba uvelike su pomogli da turisti uživaju u destinaciji.


– Zabilježeno je čak 29.060 ili 32 posto više dolazaka te 190.346 ili 30 posto više noćenja nego lani, što je zaista zadivljujući rezultat. Takav uspjeh nije došao preko noći, ali pripogle su i ovogodišnje vremenske prilike te blagdanski dani – ocjenjuje direktorica TZ-a Grada Raba Ivana Matušan.


Magična brojka


Gledajući kumulativno od početka godine do kraja lipnja, rezultati su, ističe, također odlični – na području grada Raba bilježi se 41. 759 dolazak ili porast od 22 posto te 244. 655 noćenja ili 21posto više nego lani. Rab su najviše posjećivali Nijemci, Austrijanci, Hrvati, Slovenci i Česi, a turisti su najviše boravili u privatnom smještaju koji je ostvario 114. 511 noćenja ili 19 posto više nego lani.


– Izvrsni rezultati koje bilježimo na području grada Raba nas vesele te se nadamo da će ova sezona biti sljedeća rekordna nakon lanjske, kad smo na razini otoka, zajedno s općinom Lopar prešli magičnu brojku od 2 milijuna noćenja, posljednji put zabilježenu već davne 1989. – poručuje Ivana Matušan.


Zadnjeg dana lipnja Grad Mali Lošinj posjetila su 15.663 gosta. Na području Grada Malog lošinja u lipnju je zabilježeno 331.515 noćenja što predstavlja rast od 28 posto u odnosu na proteklu godinu. Zabilježeno je povećanje od 24 posto kod 49.527 ukupnih dolazaka. Najveći porast u lipnju zabilježili su kampovi, slijedi privatni spmještaj pa hoteli. U prvih šest mjeseci na području Grada Malog Lošinja ostvareno je 75.512 dolazaka i 507.450 noćenja, s 20 posto više noćenja i 21 posto više dolazaka u odnosnu na prethodnu godinu. Gosti iz Hrvatske ostvarili su porast od 27 posto noćenja, dok je kod stranih gostiju zabilježeno 19 posto više noćenja.


– Rezultati su to višegodišnjih ulaganja u kvalitetu ponude koju osiguravaju svi dionici u turističkoj destinaciji. Upravo ti rezultati predstavljaju najavu dobre turističke sezone, a ohrabruju i odlične najave i buking za posezonu, posebno za listopad i studeni – najavljuje gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.


Odlične pripreme


I na Cresu plus – u lipnju je ostvareno 25 posto više komercijalnih noćenja, među njima najviše Nijemaca (60 posto), zatim domaćih turista za 55 posto, Nizozemaca za 24 posto, Mađara čak 100 posto, Australaca za 56 posto, a rekordno povećanje ostvarili su Francuzi za čak 156 posto. Od početka godine u Gradu Cresu je ostvareno 30% više komercijalnih noćenja.


– Cijelu prošlu godinu intenzivno smo radili na pripremama za tekuću godinu. Uredili smo veliki broj planinarskih i pješačkih staza, intenzivirali smo suradnju sa stranim medijima, pojačali kontakte s predstavnicima HTZ-a u inozemstvu, uključili smo se u nove oblike promotivnih aktivnosti. Na Dan turizma 1. lipnja imali smo čak 100 posto više turističkih dolazaka, očekujemo odličnu sezonu i posezonu – poručuje iz TZG-a Cresa Sanja Živanović.


Zadnjeg dana lipnja na Crikveničkoj rivijeri odmaralo se 12.507 gostiju, što je povećanje od 19 posto u odnosu na isti datum prošle godine. Rivijera Crikvenica je ponovo ostvarila rekordne rezultate – ostvareno je 98.100 dolazaka i 391.724 noćenja gostiju, s 33,36 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić naglašava da je u lipnju na Crikveničkoj rivijeri zabilježeno 258.382 noćenja, što predstavlja rast od 46,03 posto u odnosu na proteklu godinu.


– Najave za turističku sezonu su iznimno dobre i vjerujemo da će se ovakvi dobri trendovi nastaviti i da će Crikvenička rivijera i u glavnom dijelu sezone ostvariti odlične rezultate te u konačnici još jednu rekordnu sezonu – smatra Biondić.