Slučaj "Kolega"

ŠEKS ODGOVARA ‘Nikad nisam bio suradnik Udbe. Josip Perković je to čak i pismeno potvrdio’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Ja nisam surađivao sa Službom državne sigurnosti. Najbolji dokaz za to je što sam ja '71. kao zamjenik okružnog javnog tužitelja pokrenuo kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti , rekao je



Josip Perković prije nekoliko je dana iz minhenskog zatvora poslao pismo Jutarnjem listu u kojem je još jednom optužio Vladimira Šeksa da je bio značajan suradnik Udbe. Dapače, nazvao ga je vrlo svestranim i najboljim kojeg je Osijek ikad imao.


Šeks je, pak, danas još jednom javno demantirao te tvrdnje.


– Ja nisam surađivao sa Službom državne sigurnosti. Najbolji dokaz za to je što sam ja ’71. kao zamjenik okružnog javnog tužitelja pokrenuo kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti zbog nezakonitog odnošenja više tisuća pismenih pošiljaka u Centar državne sigurnosti u Osijek. Nalazio sam se pred odlukom da pokrenem kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti, a Karađorđevo je spriječilo to moje nastojanje. U rujnu ’71. godine Josip Broz Tito u Zagrebu, u razgovoru s vodstvom SR Hrvatske, među kojima je bio i Ivica Vrkić, upitao što Šeks radi. Vrkić je rekao da tužitelj Šeks radi u skladu s odlukama Brijunskog plenuma. Trebao sam biti uhićen, a kad su me trebali uhititi rekao sam da će zapisnik Marka Bezera završiti na svjetlu dana. Zahvaljujući njemu spasio sam politički glavu i spasio se ogromnog zatvora, izjavio je Šeks danas za N1 televiziju, dodajući da ga je Služba državne sigurnosti nastojala pridobiti, a kad to nije uspjelo strpan je u zatvor Stara Gradiška.




Tvrdi da nije znao da je zaveden kao operativna veza pod imenom – Kolega.


– Najodgovorniji čovjek s najviše informacija je Josip Perković. On je od ’70. do ’79. bio jedan od ključnih ljudi u Osijeku, a onda praktički drugi čovjek Državne sigurnosti u SR Hrvatskoj. Josip Perković meni prvi put ’96. godine daje vrlo opširno izjavu koju ću sada objaviti, gdje decidirano govori da Vladimir Šeks nije bio suradnik ni informator UDBE i Službe državne sigurnosti, nego da sam bio od strane njih i progonjen. Josip Perković je 2006. slobodno vlastoručno napisao meni pismo u kojem to potvrđuje, dodao je Šeks.


Na upit zašto sada Perković piše drugačije, Šeks je odgovorio da je vjerojatno ogorčen svojom sudbinom.


– Mene u tom pismu optužuje da sam jedan od glavnih krivaca zašto je on izručen i osuđen na doživotni zatvor pred njemačkim sudom, zaključio je.


Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.