Bauk Cvitanu ne vjeruje

SDP zbog Sauche nepovjerljiv prema Državnom odvjetništvu: “O skidanju imuniteta zastupnicima ubuduće treba ozbiljnije raspravljati”

Zlatko Crnčec

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

– Što bi javnost rekla da se zahtjev DORH-a i USKOK-a odnosi na nekog zastupnika HDZ-a pa da onda mi koji imamo većinu u MIP-u počnemo raspravljati o meritumu, rekao je za naš list jedan član vodstva HDZ-a, koji neće pristati na prijedlog SDP-a da se zatvori dio sjednice Mandatno imunitetnog povjerenstva o Sauchi



ZAGREB – HDZ neće pristati na eventualni prijedlog SDP-a da se u četvrtak zatvori dio sjednice Mandatno imunitetnog povjerenstva (MIP) na kojoj će se raspravljati o zahtjevu DORH-a i USKOK-a za dodatnim skidanjem imuniteta zastupniku SDP-a Tomislavu Sauchi. Kako se može neslužbeno doznati iz HDZ-a, iako još službena odluka nije donesena, u toj stranci smatraju da bi zatvaranje sjednice bilo »potpuno neprimjereno«.


– Što ćemo kao MIP reći na sjednici? Možda je li zahtjev DORH-a u redu ili nije? Stvar je u tome da Sabor nije nadležno tijelo koje može ići u meritum. Ako započnemo s takvom praksom onda ćemo je morati primjeniti za sve buduće slučajeve. Što bi javnost rekla da se zahtjev DORH-a i USKOK-a odnosi na nekog zastupnika HDZ-a pa da onda mi koji imamo većinu u MIP-u počnemo raspravljati o meritumu, rekao je za naš list jedan član vodstva HDZ-a.


S druge strane predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kaže da će se konačna odluka o stajalištu stranke donijeti na današnjoj sjednici kluba zastupnika ove stranke.




– U skladu s najavama vjerojatno ćemo zatražiti da se dio sjednice zatvori za javnost, a na njemu bi se pričalo o meritumu DORH-ovog zahtjeva. Isti bi prijedlog podnijeli da se radi o zahtjevu sa skidanjem imuniteta nekom zastupniku HDZ-a ili bilo koje druge stranke. Ustavno je pravo zastupnika raspravljati i o meritumu zahtjeva DORH-a. A sjednicu želimo zatvoriti kako se ovaj dio ne bi pretvorio u javno suđenje niti u neki oblik istražnog povjerenstva, rekao je Bauk za naš list.


Dodao je da su i neki prijašnji slučajevi skidanja zastupničkog imuniteta pokazali kako i druge stranke preispituju praksu da se se bez rasprave zastupnicima skida imunitet ako to zatraži DORH.


– Na primjer kada se skidao imunitet zastupniku HDZ-a Stevi Culeju klub HDZ-a zatražio je stanku iz čega je očito da su oni bili u dvojbi kako postupiti. Ili recimo imali smo raspravu o imunitetu Ivana Pernara koja je potrajala četiri sata. Nije dobro kada rasprava o tome hoće li se dozvoliti pritvaranje zastupnika traje kraće od pola sata. Takvu praksu bi trebalo preispitati, rekao je Bauk.


DORH je zatražio skidanje imunteta Sauchi zbog četiri nova kaznena djela, dva vezana za zloporabu položaja i ovlasti i dva za krivotvorenje službene isprave. Tereti ga se da je 2013. godine, tada je bio predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića,nagovorio tajnicu premijera Sunčicu Batestin da pristane da se na njeno ime napiše fiktivni ugovor o djelu, a da ona ona uplaćeni novac, 4.300 kuna, preda njegovoj tajnici Sandri Zeljko.


Osim toga DORH i USKOK terete Sauchu i za novih osam slučajeva fiktivnih putnih naloga napisanih na ime osam službenika Vlade za što je potrošeno 39.000 kuna. Sauchi je imunitet prvi puta skinut 10. veljače ove godine na osnovu zahtjeva DORH-a koji ga je teretio da je lažnim putnim nalozima sebi pribavio nepripadajuću imovinsku korist od 540.522 kuna i 1.360 eura.


Počekom ožujka ove godine nakon Sauchine polupruvatne istrage utvrđeno je i da su se lažni putni nalozi izdavali i nakon što je on prestao biti šef Ureda predsjednika Vlade, odnosno i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.