Upozoravaju na sukob interesa

SDP zatražio izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, prijedlog podržalo 46 zastupnika

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću svojim je potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a



Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske predsjedniku Hrvatskog sabora podnio je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske. 


Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću svojim je potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a.  


Zdravko Marić je prije preuzimanja dužnosti ministra financija u Vladi Republike Hrvatske u razdoblju od 2012. do 2016. u tvrtki Agrokor d.d. bio Izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, pri čemu mu je područje odgovornosti bilo: “međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A“.




Sukladno odredbama Zakona o spriječavanju sukoba interesa ministar Marić je bio dužan izuzeti se iz svih postupaka koji bi mogli izravno ili neizravno utjecati na koncern Agrokor u kojem je do prelaska na javnu dužnost obnašao visoke upravljačke funkcije. Unatoč tome što je nizom svojih izjava potvrđivao da će se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru i bez da je o tome treba li se izuzeti tražio ishodio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ministar Marić je dana 10. travnja 2017. godine sudjelovao u donošenju odluke o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor d.d.


Time je ministar Marić otvoreno pokazao da ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske, kao i da ne vodi računa o vjerodostojnosti i dostojanstvu povjerene mu dužnosti.


Ministar Marić je u vrijeme za koje postoje osnove sumnje da se manipuliralo s Agrokorovim financijskim izvješćima obnašao dužnost koja je obuhvaćala ne samo prezentaciju tih financijskih izvješća trećim osobama već i njihovu aktivnu uporabu radi osiguranja financiranja koncerna. 


Ministar Marić je po preuzimanju ministartske dužnosti odgodio primjenu propisa koji su mogli na vijeme ukazati na postojanje krize u Agrokoru. 


Te činjenice dovode u pitanje njegov kredibilitet, a time i mogućnost da u budućnosti nastavi obnašati svoju dužnost, navode iz SDP-a te očekuju da će predsjednik Hrvatskog sabora odmah uvrstiti u Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora podnešeni prijedlog.