Ploča nije uklonjena

SDP u proceduru šalje Interpelaciju o radu Vlade zbog “Za dom spremni” u Jasenovcu

Hina

Snimio Darko Jelinek / NL arhiva

Snimio Darko Jelinek / NL arhiva

»Nakon što je u studenom prošle godine u Jasenovcu osvanula sramotna ploča s natpisom 'Za dom spremni' intervenirali smo i na saborskom Odboru za Ustav kao nadležnom tijelu te pokušali postići konsenzus koji bi bez pretjeranog politiziranja doveo do uklanjanja sporne ploče i sramote koju je ona nanijela Hrvatskoj. Od prosinca do danas nije se dogodilo ništa, a Hrvatska je izložena kritikama na međunarodnom plan«, podsjetio je Grbin



ZAGREB Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin potvrdio je u ponedjeljak Hini kako će nakon uskrsnih blagdana u saborsku proceduru uputiti interpelaciju o radu Vlade zbog sporne spomen ploče s natpisom »Za Dom spremni« poginulim HOS-ovcima koja i dalje stoji nedaleko od bivšeg ustaškog logora u u Jasenovcu.


»Nakon što je u studenom prošle godine u Jasenovcu osvanula sramotna ploča s natpisom ‘Za dom spremni’ intervenirali smo i na saborskom Odboru za Ustav kao nadležnom tijelu te pokušali postići konsenzus koji bi bez pretjeranog politiziranja doveo do uklanjanja sporne ploče i sramote koju je ona nanijela Hrvatskoj. Od prosinca do danas nije se dogodilo ništa, a Hrvatska je izložena kritikama na međunarodnom plan«, podsjetio je Grbin.


Udruge koje predstavljaju nacionalne zajednice žrtava ustaškog režima, ističe, opravdano se osjećaju nelagodno. »To je dovelo do bojkota nekoliko komemoracija, kako Dana sjećanja na žrtve Holokausta tako i predstojećeg obilježavanja komemoracije žrtvama logora Jasenovac«, ističe Grbin.




Upravo zbog toga, kaže, SDP drži obvezom pokušati još jednom ukazati na neprimjerenost sporne ploče što je već jednom jednoglasno utvrdio i Odbor za Ustav. »Nadamo se da će vladajući shvatiti da se ovdje ne radi o politiziranju nego o zaštiti onih vrijednosti na kojima se temelji cijela Europa«, poručuje vladajućima.


Do petka će u Klubu SDP-a trajuti konzultacije oko sadržaja teksta interpelacije. »Kolege će pročitati tekst i rok im je do petka da daju svoje primjedbe, a potom ćemo, kad nakon Uskrsa započne saborsko zasjedanje Interpelaciju uputiti u proceduru«, rekao je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.