Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Nije sukob, nego dorada?

SDP-ovi ministri opet zaustavili Vrdoljakovu industrijsku strategiju

Foto: Miroslav Kis / Cropix
Foto: Miroslav Kis / Cropix
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2014. u 10:49 2014-09-03T10:49:25+02:00

Prehrambena industrija nije dobila zasluženi značaj, jer i dalje nije »pokretač« razvoja i izvoza, smatraju u SDP-u. Ministarstvo gospodarstva ima novu priliku za popravni ispit        

ZAGREB  U Vladi su ponovo, kao i krajem srpnja, odgodili raspravu o Industrijskoj strategiji za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a i ovaj put su taj strateški dokument Ministarstva gospodarstva koje vodi HNS-ovac Ivan Vrdoljak, kako nam je potvrđeno iz više izvora, zaustavili SDP-ovi ministri i on će morati na još malo dorade. U srpnju je nekolicina SDP-ovih ministara, a najglasniji je bio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, tražila doradu Industrijske strategije, jer su bili nezadovoljni pozicijom koju taj dokument dodjeljuje prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Ta je industrija okarakterizirana kao »čuvar« domaćeg tržišta i zaposlenosti, ali ne i kao »pokretač« koji bi imao veliki strateški potencijal.
 
 

Dorađeni dokument

Na jučerašnoj Vladinoj koordinaciji razgovaralo se o dorađenom dokumentu, ali on po mišljenju SDP-ovaca još uvijek prehrambenoj indudustriji nije dao zasluženi značaj, odnosno ona i dalje ostaje »čuvar«, ali ne i »pokretač« razvoja i izvoza. Ministarstvo gospodarstva tako je dobilo još jednu priliku za popravni ispit, a naši izvori u Vladi kažu da se ne radi o nikakvom novom sukobu između SDP-ovih i HNS-ovih ministara nego želji da taj dokument na kraju bude što bolji i da mjere koje se njime predlažu doista pokrenu pojedine grane ili ih barem sačuvaju od daljnjeg urušavanja.

Raste promet prehrambene industrije

I tvrtkama u prerađivačko-prehrambenoj industriji i samom ministru Jakovini argumenti da tu granu proguraju među pokretače bili su činjenica da ona s oko 34 milijarde kuna godišnjeg prometa čini oko trećine ukupnog prometa u prerađivačkoj industriji i zapošljava više od petine svih zaposlenih u prerađivačkoj industriji, što je oko 40 tisuća ljudi. U petogodišnjem razdoblju vrijednost prometa u prehrambenoj industriji u prosjeku je rasla sedam posto. Međutim, zasad ta djelatnost ostaje tek »čuvarica« domaće industrije i gospodarstva, a očito će ipak na raspolaganju imati nešto više mjera za poticanje nego što će to biti slučaj s industrijskim granama koje su u istoj kategoriji.

  – Logično je da ministar poljoprivrede »zapne« malo jače oko prehrambene industrije, pa ona može povući cijelu poljoprivredu, ali logično je i da ministar gospodarstva ne odstupa od metodologije koja se primjenjuje na sve grane koje se spominju u dokumentu, pa se tako mora primjenjivati i na prehrambeno-prerađivačku industriju, objašnjava trenutne prijepore između dva ministarstva jedan od naših sugovornika iz Vlade.
 

   Modeli za kompromis

Oni tvrde da su već dogovoreni modeli za kompromis, te da bi se on mogao realizirati u sljedećih desetak dana, odnosno da bi Industrijska strategija na Vladu mogla možda već sljedeći tjedan.
 

  Prema našem izvoru, taj će kompromis značiti da će prehrambeno-prerađivačka industrija u Strategiji ipak i dalje biti svrstana među čuvare domaćeg tržišta i zaposlenosti, što će značiti da Jakovina ipak nije uspio progurati među pokretače, jer, kako objašnjava naš izvor, prema metodologiji koja se koristila u stvaranju strategije, odnosno rezultatima i mogućim stopama rasta ona i spada među »čuvare«. No, dogovor je i da se na nju primijeni nešto širi spektar mjera poticanja zbog posebne kvalitete, broja zaposlenih, koje bi eventualno mogle dovesti i do toga da ona jednog dana doista postane pokretač razvoja, jer poljoprivredna proizvodnja ima veliki potencijal.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.