Zbunjujući potezi

SDP-ovci šokirani novim pismom D. Bernardića: ‘Možda želi koalicijom s HDZ-om do vlasti’

Dražen Ciglenečki

Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Predsjednik SDP-a je uputio e-mail članstvu u kojem je ponovio sve optužbe protiv IDS-a, GLAS-a, Mosta i Živog zida, »koji su se razotkrili na primjeru Istanbulske konvencije«.



ZAGREB   U vodstvu SDP-u teško je pronaći čovjeka koji bi mogao objasniti motivaciju njihovog predsjednika Davora Bernardića za oštre kritike što ih je u srijedu u Umagu izrekao na račun skoro svih ostalih stranaka parlamentarne oporbe.


Iako ima trajno nesređeno stanje u SDP-u i vrlo slab status u javnosti, Bernardić kao da je zaključio da mu to nije dovoljno problema, pa je inicirao sukob s gotovo svim potencijalnim političkim saveznicima.


Poštedio je samo Krešu Beljaka i HSS. Zasad se jedino može reći da nije u pitanju Bernardićev trenutačni hir, da mu izjave diskreditirajuće za opoziciju u Saboru nisu nepromišljeno izletjele.




 Predsjednik SDP-a je, naime, jučer uputio e-mail članstvu u kojem je ponovio sve optužbe protiv IDS-a, GLAS-a, Mosta i Živog zida, »koji su se razotkrili na primjeru Istanbulske konvencije«.


»Klerikalna desnica«


IDS i GLAS su, objašnjava Bernardić članovima SDP-a, »bili spremni podržati Plenkovića da falsificira ratifikaciju konvencije interpretativnim izjavama koje za cilj imaju isključivo umirivanje Crkve i krajnje konzervativnog dijela desnice, kao i smirivanje sukobljenih frakcija unutar HDZ-a«.


Bernardić to nije napisao, ali i dio zastupnika SDP-a najavljivao je da će podržati ratifikaciju ovog dokumenta kakve god da Vlada predloži interpretacije bez pravnog učinka. Stoga ispada da su i neki Bernardićevi kolege bili spremni pomoći predsjedniku Vlade u smirivanju Crkve i HDZ-ovaca nesklonih Istanbulskoj konvenciji.


Nadalje, šef SDP-a tereti IDS da se »stavio u funkciju Plenkovićevog glasnogovornika« zato što su javno iskrivljavali njegove stavove o ovoj konvenciji, a cijela »takozvana Amsterdamska koalicija«, ponovio je Bernardić, »nije se ogradila od spekulacija u medijima o mogućoj koaliciji s HDZ-om«. Most, tvrdi Bernardić, ne podržava Istanbulsku konvenciju i time se svrstao u »klerikalnu desnicu«.



Premda Bernardić ne kritizira HSS, njihov predsjednik Beljak ne misli da je dobro to što on radi.– Meni je to neprihvatljivo. Riječ je o Bernardićevom potezu koji je u najmanju ruku čudan. Ako si lider oporbe, onda radiš na okupljanju, a ne da tjeraš stranke od sebe. SDP ne može sam pobijediti na izborima, a ni SDP i HSS u koaliciji nemaju dovoljno glasova – rekao nam je Beljak.


»Od Živog zida nismo čuli baš ništa o ratifikaciji, što je još jedan pokazatelj koliko im je stalo do zaštite žena te površnosti i ispraznosti njihovog političkog djelovanja«, referirao se Bernardić na stranku Ivana Sinčića.


Predsjednik je u pismu članovima SDP-a ocijenio i da obmane o rodnoj ideologiji plasiraju »organizacije sumnjive reputacije« da bi – očuvale patrijarhat. Slijedi, prognozira Bernardić, još veća bitka protiv krajnjih konzervativaca kako bi se zadržalo pravo žena na izbor, jer se HDZ pokušava »dodvoriti Crkvi nakon potpuno izgubljenog povjerenja« tako što će joj omogućiti da sudjeluje u pisanju zakona o pobačaju.


Niti jedan od dužnosnika SDP-a s kojim smo jučer razgovarali ne smatra da su sve navedene Bernardićeve teze pogrešne. Kako u vodstvu SDP-a gotovo da i nema ljudi s dobrim mišljenjem o IDS-u, svi se naši sugovornici posebno slažu s Bernardićevim primjedbama koje se odnose na tu stranku. Ali, nitko od njih ne razumije zašto je predsjednik SDP-a baš sada otvorio front prema IDS-u i drugim strankama opozicije.


Nejasni motivi


– Naravno da mi znamo što je IDS, ali nije sad vrijeme da bi se s njima obračunavalo. Nisu lokalni izbori. Nikad nismo u stranci razgovarali o nekakavoj našoj strategiji prema oporbi, ovo je sve Bernardić smislio s  glavnim tajnikom Nikšom Vuksanom i Sinišom Jagodićem. Mislim da ta dvojica danas imaju najveći utjecaj na Bernardića, puno veći nego Zlatko Komadina i Rajko Ostojić – rekao nam je član Predsjedništva SDP-a.


U nedostatku pouzdanih informacija o Bernardićevim motivima, u vrhu SDP-a počinje se razmatrati mogućnost da on na ovaj način zapravo priprema politički teren za koaliciju s HDZ-om i to nakon idućih izbora za Sabor. Da Bernardić »možda zaista ima nešto s HDZ-om« misle već i SDP-ovci koje se uopće ne svrstava u njegove protivnike. Ovi drugi još su u to uvjereniji.


– Kad Bernardić rastjera opoziciju od SDP-a, preostat će mu koalicija s HDZ-om. Reći će da je vratio SDP na vlast i tako se pokušati održati na čelu stranke. Istina je da sada govori da se to neće dogoditi, ali sjećamo se da je Ivan Vrdoljak to tjednima za HNS tvrdio. HDZ bi objeručke prihvatio suradnju sa SDP-om – analizirao je jučer jedan SDP-ov dužnosnik.