Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
14. listopada 2019.
Saborski zastupnici

SDP-ovci U AKCIJI Ulicama i trgovima maršala Tita protiv Milana Bandića i puzajućeg fašizma

saša Zelenika, Željko Jovanović i Damir Tomić, Foto: R. BRMALJ
saša Zelenika, Željko Jovanović i Damir Tomić, Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2017. u 15:19 2017-06-29T15:19:55+02:00

Sramotni i nakaradni potez Milana Bandića samo je nastavak onoga što je počela Kolinda Grabar Kitarović kada je maknula Titovu bistu s Pantovčaka, rekao je Jovanović

RIJEKA – Saborski zastupnici SDP-a Damir Tomić i Željko Jovanović na riječkom su Titovom trgu krenuli u prosvjednu akciju »Ulicama i trgovima maršala Tita u Primorsko-goranskoj županiji« u povodu najave Milana Bandića o promjeni imena Trga Maršala Tita u Zagrebu.

Jovanović je najavio da će poslati 37 razglednica Milanu Bandiću, Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću, Željki Markić, Predragu Štromaru, Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću s porukom Smrt fašizmu – sloboda narodu, a pozvao je i sve građane da to naprave

– Prosvjedujemo zbog skandalozne nakane ukidanja imena Trga maršala Tita u Zagrebu i želimo poslati poruku svim glasnogovornicima puzajuće fašizacije i negiranju antifašističkih tekovina Republike Hrvatske.

Sramotni i nakaradni potez Milana Bandića samo je nastavak onoga što je počela Kolinda Grabar Kitarović kada je maknula Titovu bistu s Pantovčaka.

Dok naše živo srce bije, nećemo se predati i mirno gledati povratak fašizma.

Maršal Tito bio je vođa najuspješnijeg antifašističkog pokreta u Europi i neće proći pokušaji revitalizacije ustaštva. Predsjedniku Hrvatskog sabora Goranu Jandrokoviću poručujemo neka pročita Deklaraciju o antifašizmu koju je isti taj sabor prihvatio.

Svima mora biti jasno da puzajući fašizam ugrožava Hrvatsku . Zbog toga ćemo obići ulice i trgove koje nose Titovo ime. Ne smijemo šutjeti, moramo biti glasni i suprostaviti se kršenju zakona i ustava. Jer, nitko ne može mijenjati imena ulica i trgova, a da to ne pita građane, izjavio je Jovanović.

Damir Tomić naglasio je da Hrvatska nije izoliran slučaj i da se slične stvari događaju i u hrvatskom okruženju i da ga zato ne čudi da hrvatski vlastodršci imaju dobre odnose s četnikom Vučićem.

– Izborili smo se za Hrvatsku na temeljima ZAVNOH-a. Otpor fašizmu opet će krenuti iz Hrvatske. I zato im poručujem, ili mi ili oni, odnosno ili si antifašist ili si fašist, poručio je Tomić.

Jovanović je pozvao predsjednika riječkoga HDZ-a Lucijana Vukelića i sve njegove riječke kolege da dođu na Titov trg i pročitaju što piše na spomen-ploči, a riječ je o izvatku iz Titovog govora koji je održao prilikom posjete Rijeci 23. listopada 1946. godine.

– Na ovom historijskom mjestu zbrisana je za vjekove granica koja je tu umjetno bila postavljena… Budite jedinstveni, živite u bratstvu, slozi i ljubavi, jer je to zalog našeg prosperiteta. To je garancija da ćemo izgraditi porušenu Rijeku, da ćemo podići naše tvornice, naše škole, naše kulturne ustanove, naš bolji i sretniji život..., citirao je Jovanović.

Saša Zelenika pojasnio je da znanost nema nikakve dvojbe kada je riječ o povijesnoj ulozi Tita, te je podsjetio da su upravo Rijeka i Istra prve osjetile fašizam.

– Oduprijeli smo se fašizmu od Labinske republike do Kapelskih kresova, oduprijet ćemo se opet, a Rijeka i Istra još će jednom pokazati kuda treba Hrvatska ići, zaključio je Zelenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.