Muke po SDP-u

SDP još nema sve kandidate na listi za EP, a redoslijed “Bernardićevih 12” mogao bi opet posvađati stranku

Tihana Tomičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Tako se i dalje ne zna ni tko je »Bernardićev dvanaesti« na listi za EP, niti tko će joj biti nositelj, a što je najgore, Bernardić s predloženim kandidatima  razgovara pojedinačno i mnogima obećava baš prvo mjesto na listi, ili barem drugo.



RIJEKA – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i dalje muku muči s listom svoje stranke za izbore za Europski parlament: poznato je da je jedna predložena kandidatkinja, Jasenka Auguštan-Pentek, već napustila tu listu, a Bernardić i dalje nije predložio kolegama u vrhu stranke ime osobe koja bi je mogla zamijeniti, pa je zasad na tom popisu 11 umjesto 12 imena, koliko se bira u EP.


Bernardić vremena još ima jer listu usvaja Glavni odbor koji još nije ni sazvan, ali čini se da ni sam šef stranke ne zna tko bi bio najbolji nositelj te liste: on sam i dalje ne želi na tu listu, Zlatko Komadina ga je javno odbio, a od predloženih kandidata niti jedan, čini se, nije ono što bi Bernardić htio da bude: dovoljno jako i prepoznatljivo ime koje će listu na izborima u svibnju potegnuti i pokazati da je SDP sposoban osvojiti najmanje tri mjesta u Europarlamentu. Jer, ako se to ne dogodi, i sam Bernardić će morati polagati račune.


Ne zna se ni nositelj


Zato se ponovo, kako se saznaje, mjesto na listi nudi i zagorskom županu Željku Kolaru – on je jedan od dva župana koje SDP trenutno ima (drugi je Komadina), ali čini se da ga je on opet morao odbiti. Naime, nakon što je Jasenka Auguštan-Pentek odbila kandidaturu, krapinsko-zagorski SDP službeno je zaključio kako joj zamjena u ime te regije može biti samo Nikola Drašković iz Huma na Sutli koji je već ranije nominiram, i nitko drugi, pa ni župan Kolar. Na tome ćemo inzistirati, jer je to zaključak naše županijske organizacije, kaže nam predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.




Tako se i dalje ne zna ni tko je »Bernardićev dvanaesti« na listi za EP, niti tko će joj biti nositelj, a što je najgore, Bernardić s predloženim kandidatima – a to su Gordan Maras, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Ranko Ostojić, Joško Klisović, Romana Jerković, Sanja Radolović, Barbara Antolić Vupara, Ivana Posavec Krivec i Mladen Novak – razgovara pojedinačno i mnogima obećava baš prvo mjesto na listi, ili barem drugo. Kako se čini, to je ponudio i Fredu Matiću, s Gordanom Marasom je razmatrao da li da bude prvi ili posljednji na toj listi, kao posebno »težak« kandidat, budući da je predsjednik SDP-a Zagreba, a čini se da je sklon to obećati i Biljani Borzan kao popularnoj aktualnoj eurozastupnici, pa i Toninu Piculi. A dosta je široke ruke i u obećanjima za Joška Klisovića i Ranka Ostojića, kojima je obojici najavljivao da ih namjerava staviti na drugo mjesto na listi. Mnogi se u SDP-u stoga pitaju što će se dogoditi kad Bernardić doista objavi svoj redoslijed – hoće li biti još odustajanja, ako se pokaže da ta obećanja baš i nisu bila utemeljena?


Glavni odbor


Naime, šef SDP-a sastavio je doista respektabilan popis ljudi za svoju listu za EP, a sad je problem nastao u tome što je pet-šest njih toliko jako da svi imaju pravo pretendirati na prvo mjesto na toj listi.


– Ja ću inzistirati na tome da se utvrde točno propisani kriteriji za nositelja liste. Da li to mora biti netko tko se već iskazao u Europarlamentu, ili možda netko tko vodi najjaču organizaciju, ili pak onaj tko u anketama uživa najveću popularnost i moći će potegnuti listu? Ali taj kriterij mora biti jasan i utvrđen, inače će među nama opet biti problema – kaže nam jedan od kandidata.


Sjednica Glavnog odbora trebala bi se održati u roku od najkasnije mjesec dana.