Borba protiv Bandića

SDP će u Zagrebu zabraniti kandidiranje onima koji rade u Gradu ili Holdingu?

Tihana Tomičić

Davor Bernardić / Foto: D. JELINEK

Davor Bernardić / Foto: D. JELINEK

Jedan od najaktivnijih zastupnika Renato Petek objavio je da postaje nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te da izlazi iz kluba SDP-a i kreće u okupljanje nezavisne građanske političke opcije, a podršku ima i od Darija Juričana



ZAGREB – Je li SDP u Gradskoj skupštini Grada Zagreba prava opozicija gradonačelniku Milanu Bandiću? Iako se šef organizacije u glavnom gradu Gordan Maras, koji figurira i kao SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, svim silama bori dokazati da SDP nije povezan sa svojim bivšim članom Bandićem, neki događaji upućuju na zaključak da su neke »stare Bandićeve strukture« još aktivne u SDP-u. Razlog za taj zaključak jest činjenica da je organizacija SDP-a Trešnjevka-jug odbila u članstvo primiti jednog od najaktivnijih antibandićevskih zastupnika u Gradskoj skupštini, Renata Peteka, mada je on u SDP trebao ući kao i svi ostali dosadašnji članovi stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića po sporazumu koji je i dalje na snazi.


Zbog toga je Petek objavio da postaje nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, te da izlazi iz kluba SDP-a i kreće u okupljanje nezavisne građanske političke opcije, a podršku ima i od Darija Juričana.


Volja gradonačelnika


Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas objašnjavao je da ne zna što je posrijedi, dok predsjednik SDP-a Zagreba Gordan Maras ponavlja kako je i osobno htio da Petek uđe u stranku. Tim povodom Maras je prozvao stranačke kolege koji su na terenu opstruirali Peteka:




– Renato Petek trebao se pridružiti SDP-u i postati dio tima koji treba donijeti promjenu u Hrvatsku i Zagreb. To se nije dogodilo i oni koji su bili protiv toga da uđe u SDP napravili su nam veliku političku štetu. Iako sam osobno inzistirao da se učlani, nakon odbijenice na njegovoj lokalnoj organizaciji, očito je nestalo povjerenja. SDP je izgubio zastupnika u Gradskoj skupštini te Petek nastavlja djelovati nezavisno i ne želi vratiti mandat. Mandat je naime dobio od SDP-a. Sada mandate koje nisu osvojili ne vraćaju i oni koji se žele boriti protiv korupcije, kaže Maras.


U SDP-u nitko ne želi govoriti otvoreno o tome da postoji dio strukture u stranci koja još uvijek putem svojih radnih mjesta u Holdingu ili samom Gradu Zagrebu neformalno surađuje s Bandićem, no u krugu oko predsjednika SDP-a Zagreba na tragu su ideje da se ubuduće zabrani kandidiranje na svim listama onima koji su zaposleni u Bandićevu sustavu.


»Ne može se netko baviti politikom u stranci koja je oporbena Bandiću, a istovremeno raditi kod njega i dopustiti da mu plaća ovisi o volji gradonačelnika. Ubuduće će se to morati jasno razdijeliti, tko se želi baviti politikom, taj neće moći biti povezan s Gradom i Holdingom«, kažu u SDP-u Zagreba.


Sam Renato Petek ističe da će sada »tražiti saveznike, suradnike i sugovornike među onima koji nisu okaljani suradnjom s Bandićem«, te da će uputiti poziv nezavisnim zastupnicima, vijećnicima, stručnjacima i građanima za suradnju, a nalaze se od centra na lijevo.


Četiri glasa


Na pitanje misli li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, s obzirom da ga je u tome podržao i Dario Juričan, jedan od kandidata na nedavnim predsjedničkim izborima, Petek kaže da je spreman ući u utrku s drugima za dužnost gradonačelnika, no o tome će tek razgovarati unutar nove platforme i potom s oporbom. Za Juričana kaže da je njegova uloga značajna u razotkrivanju cijelog sustava koji je uspostavio Bandić, te vjeruje u suradnju s njim.


Da Petek itekako ima Juričanovu potporu, a da Juričanov projekt protiv Milana Bandića sada već sasvim jasno poprima obrise političke organiziranosti, dokazuje i Juričanova jučerašnja nova objava na društvenim mrežama gdje je upravo napao šefa SDP-a Davora Bernardića zato jer je odbio Peteka, uz naslov »Davore Bernardiću, ti si moj budući gradonačelnik Zagreba«:


– Zastupnik Renato Petek, koji je uz Tomislava Tomaševića, jedan od najvećih kritičara Bandića u Skupštini Grada Zagreba, nije primljen u SDP pa je odlučio biti nezavisni zastupnik. Bravo Bero, sad kad si se riješio još jednog čovjeka koji se bori protiv Bandića, ja te pozivam da izađeš iz ormara i dođeš na svijetlu stranu korupcije, jer tu pripadaš. Ja te čekam… I da nježno demantiram napise o mojoj potpori za gradonačelnika: moja potpora za novog gradonačelnika Zagreba ide upravo tebi, Bero. Za tebe ćemo glasati i ja i moj pas Gin. Uz tvoj glas, koji ćeš sam sebi dati, to će biti moćna četiri glasa koja, jazavče, već u startu imaš, stoji u njegovoj uobičajeno satiričnoj objavi.