Izglasavanje nepovjerenja

SDP će ovaj tjedan zatražiti opoziv Zdravka Marića, a na Ibleru spremaju još neke inicijative

Zlatko Crnčec

Slučaj Zdravka Marića mogao bi utjecati na izglede kandidata HDZ-a na lokalnim izborima / Foto Denis LOVROVIĆ

Slučaj Zdravka Marića mogao bi utjecati na izglede kandidata HDZ-a na lokalnim izborima / Foto Denis LOVROVIĆ

Zahtjev će u proceduru najkasnije u četvrtak. Time će započeti teći poslovnički i ustavni rokovi koji nalažu da se rasprava o Marićevoj sudbini mora održati u sljedećih 30 dana



ZAGREB – SDP će u srijedu 19. ili najkasnije u četvrtak 20. travnja u saborsku proceduru uputiti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, doznajemo u ovoj stranci. Time će započeti teći poslovnički i ustavni rokovi koji među ostalim nalažu da se rasprava o Marićevoj sudbini mora održati u sljedećih 30 dana što pak vladajući HDZ stavlja pred veliki problem.


Nevolja za HDZ


S jedne strane najavljeno je da će se ova aktualna saborska sjednica završiti u petak 28. travnja kako bi se spriječilo da na rad Sabora utječa kampanja za lokalne izbore. Međutim, ako bi HDZ želio da se Marićev slučaj dotad riješi, sve bi se moralo obaviti na ekspresan način. Predsjednik Sabora Božo Petrov po saborskom Poslovniku mora »odmah bez odlučivanja« uvrstiti zahtjev u dnevni red. Ako bi se to obavilo 20. travnja, najraniji termin za održavanje rasprave o Marićevoj sudbini bio bi petak 28. travnja, odnosno zadnji dan ove saborske sjednice. Naravno, ako tako odluči Petrov.


Drugi scenarij bio bi vrlo nepovoljan za HDZ kada je u pitanju izborna kampanja. Naime, ako se rasprava o Mariću ne bi održala do predviđenog završetka ove saborske sjednice, odnosno do 28. travnja, ona bi se ili morala produžiti na subotu 29. travnja ili bi se morala raditi parada sa sazivanjem izvanredne i to usred kampanje za lokalne izbore, što bi zasigurno naštetilo izgledima HDZ-ovih kandidata.


Poruka Mostu




Ovom inicijativom SDP će prisiliti i Most da se izjasni o tome smatra li Zdravka Marića odgovornim za slučaj Agrokor, kako zbog toga jer je prije dolaska na funkciju četiri godine radio u toj tvrtki, tako i zbog onoga što je radio kao ministar financija. Predsjednik Mosta Božo Petrov krajem prošlog tjedna u razgovoru za jedne dnevne novine nije se želio izjasniti, rekavši tek da će »u trenutku kada bude imao jasne dokaze da je netko nešto skrivio, uključujući i Zdravka Marića, reagirati bez odgode«.



Kandidature za upražnjena mjesta u Ustavnom sudu dosad su predali: trojica aktualnih sudaca kojima istječe mandat – Miroslav Šeparović, Antun Palarić i Mato Arlović, zatim glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić, sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, te odvjetnica Mila Mikecin Mišetić.



Osim zahtjeva za nepovjerenjem Zdravku Mariću, SDP bi do kraja ove saborske sjednice mogao izaći s još nekoliko inicijativa. Prva je interpelaciju o radu Vlade za koju bi povod bio postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav »Za dom spremni«. Usto, moguće je da se u dnevni red uvrsti i prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru što su dosad podržale sve parlamentarne stranke, a čak je i HDZ rekao da se načelno ne protivi ovoj inicijativi.


SDP ima ideju i kako postići dogovor oko izbora tri nova ustavna suca. Naime, dosad se neslužbeno iz HDZ-a moglo čuti da ova stranka smatra da bi dvoje sudaca trebala predložiti parlamentarna većina, a jednog parlamentarna manjina. Iz SDP-a su na to odgovorili da bi načelno mogli pristati na ovakav raspored, ali samo ako jedan od dvoje ustavnih sudaca koje bi predložila vladajuća većina bude pripadnik jedne od nacionalnih manjina.