Rejting pada, članovi odlaze

SDP SE NASTAVLJA OSIPATI: Preko božićnih blagdana Bernardiću pobjegla dva člana Glavnog odbora

P. N.

Odlascima Vrdoljaka i Vučka Glavni odbor SDP-a, najviše tijelo stranke između dvije Konvencije, koje jedino i može “rušiti” predsjednika stranke, tako je sa 103 člana danas, nakon svih odlazaka, spalo na svega 96 članova / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Odlascima Vrdoljaka i Vučka Glavni odbor SDP-a, najviše tijelo stranke između dvije Konvencije, koje jedino i može “rušiti” predsjednika stranke, tako je sa 103 člana danas, nakon svih odlazaka, spalo na svega 96 članova / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Jedan je Darko Vrdoljak, koji je ujedno bio i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra. Zanimljivo, Vrdoljak nije napustio samo SDP, otišao je i iz vijeća, a mandat je velikodušno vratio svojoj stranci. Stranku je napustio i Damir Vučak, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, ali i član Predsjedništva SDP-a Šibensko-kninske županije



Bježanja iz SDP-a nikako da prestanu. Osim što je u zadnjih godinu dana ostala bez čak osmero saborskih zastupnika, stranku gotovo svakodnevno napuštaju i članovi na terenu. Samo u zadnjih tjedan dana svoju stranačku iskaznicu SDP-u su vratila i dva člana Glavnog odbora SDP-a, piše Večernji list.


Jedan je Darko Vrdoljak, koji je ujedno bio i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra. Zanimljivo, Vrdoljak nije napustio samo SDP, otišao je i iz vijeća, a mandat je velikodušno vratio svojoj stranci.


Stranku je napustio i Damir Vučak, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, ali i član Predsjedništva SDP-a Šibensko-kninske županije, ali i još dvoje članova šibenskog SDP-a – Ivana Lemac Galić, članica Predsjedništva foruma žena GO SDP Šibenik, i Boris Mravinac, član SDP-a.




– Nezadovoljni radom predsjednika i načinom rada Gradskog i Županijskog odbora SDP-a, a i smjerom u kojem ide SDP Hrvatske, konstantno se vraćajući na teme iz prošlosti, stavljajući ih u prvi plan, umjesto da se bavimo temama koje će sada i u budućnosti donijeti bolji život svih građana Hrvatske, mi dolje potpisani podnosimo ostavke na sve funkcije kao i na članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske – objasnio je trojac iz Šibenika razloge zbog kojih su podnijeli ostavke.


Odlascima Vrdoljaka i Vučka Glavni odbor SDP-a, najviše tijelo stranke između dvije Konvencije, koje jedino i može “rušiti” predsjednika stranke, tako je sa 103 člana danas, nakon svih odlazaka, spalo na svega 96 članova.


Novi se ne kooptiraju jer novi Statut to nije ni omogućio pa je nejasno i koliko je ruku u Glavnom odboru danas uopće potrebno za donošenje važnijih odluka, odnosno je li danas natpolovična većina u Glavnom odboru 49 ruku, što je mišljenje jednog dijela ljudi u vodstvu, ili je i dalje 52 ruke, kako drže neki drugi iz SDP-a.


No SDP, točnije njegovo vodstvo, prosinac 2018. neće pamtiti samo po svima onima koji su se na kraju godine odlučili pozdraviti s njima, nezadovoljni načinom na koji vode stranku, nego i po nikad gorem rejtingu stranke.


I iako se zvono za alarm po tom pitanju na Iblerovu trebalo davno upaliti, zadnji Crobarometar ih je “dotukao” jer kaže da SDP više nije najjača oporbena stanka. Pretekao ih je Živi zid koji, prema spomenutom istraživanju, ima rejting od 14,9 posto dok je SDP na 14,8 posto. Sitno, ali bitno!


– Kombinacija političkog kukavičluka i oportunizma može rejting spustiti i ispod 14,8 posto. Sretan Božić predsjedniku stranke i poslušnom vodstvu – napisao je na svom Facebook-statusu suspendirani član Predsjedništva SDP-a Vedran Babić.


Ubrzo nakon njega oglasio se na istoj društvenoj mreži i glavni tajnik stranke Nikša Vukas, iz čijeg je statusa jasno kako sam vrh SDP-a i dalje gura tezu da su neka istraživanja javnog mijenja namještena i da im oni nemaju namjeru vjerovati. Vukas je za “lažne rezultate” ovog puta optužio agenciju Ipsos puls.


– Najnovije lažno istraživanje koje je ova agencija objavila kaže da je Živi zid prestigao SDP i to je Plenkoviću i dotičnoj agenciji bio cilj, to je bio njihov dogovor kako bi rušili SDP. Građani moraju znati istinu, a istina je da je SDP po podršci daleko ispred Živog zida, suprotno od onog što žele podvaliti građanima Plenković i Šalinović.


Po materijalnim dokazima do kojih smo došli s raznih strana, pa čak i izvan države, razlika je gotovo dvostruka, ali u korist SDP-a. Ovim putem ispričavam se Novoj TV koja je u najboljoj namjeri željela objektivno informirati građane o rezultatima ove agencije. Očito je da, nažalost, ni oni nisu znali o kakvoj se prijevari radi – objavio je Vukas.


Sjetite se ORaH-a Materijalne dokaze kojima vrh SDP-a raspolaže nismo vidjeli, no neslužbeno se može čuti da je riječ o istraživanju koje je izradila jedna slovenska agencija, koja je, kažu naši izvori, došla do potpuno drukčijih rezultata o rejtinzima stankama od onih koje je objavio Crobarometar.


– Identična se situacija događala i 2014. godine kada je ista agencija pumpala stranku ORaH koju je vodila Mirela Holy, koja je također proglašavana drugom najjačom strankom, a znamo svi kako je ta priča završila – kaže izvor iz vodstva SDP-a.