Profesorica ekonomije

SANDRA ŠVALJEK Ekonomska stručnjakinja odlazi iz dnevne politike: Upamćena po otporu Bandićevoj svevlasti

Zlatko Crnčec

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sabor će danas prof. dr. Sandru Švaljek imenovati zamjenicom guvernera Hrvatske narodne banke. Osam godina bila je ravnateljica Ekonomskog instituta, a u političkom životu ostat će upamćena kao Bandićeva (smijenjena) zamjenica, a potom i protukandidatkinja na gradskim izborima na kojima nije ušla u drugi krug

ZAGREB Profesorica ekonomije Sandra Švaljek danas će biti izabrana za zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke. Taj će izbor značiti njen definitivan odlazak iz dnevne politike i povratak u profesiju u kojoj je postigla zavidne rezultate i u kojoj se cijeni kao jedna od najvećih ekonomskih stručnjakinja u zemlji.Švaljek je rođena 1970., završila je studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirala. Najveći je dio profesionalne karijere provela na Ekonomskom institutu gdje je godinama bila viša znanstvena suradnica, a osam je godina obnašala funkciju ravnateljice. Posebna područja interesa su joj fiskalna i porezna politika.

Savjetnica J. Kosor




Njeno imenovanje na poziciju zamjenice guvernera neće joj biti prvi doticaj s Hrvatskom narodnom bankom, jer je od 2000. pa sve do 2013. bila članica njenog Savjeta. Prvi dodir s politikom dogodio joj se 2010. kada je postala savjetnica za gospodarstvo tadašnje premijerke Jadranke Kosor. U izravnim se političkim vodama Švaljek našla u svibnju 2013. godine kada pristala biti kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zagreba na listi Milana Bandića. Budući da Zakon predviđa da kandidat mora imati dvije zamjenice druga kandidatkinja za to mjesto bila je povjesničarka umjetnosti Vesna Kusin, što će se kasnije pokazati kao jako važna činjenica.



U svibnju 2016. Sandra Švaljek najavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba. Međutim, na kraju nije uspjela ući u drugi krug gdje se osim Bandića našla i zajednička kandidatkinja lijeve oporbe Anka Mrak Taritaš. Time je taj drugi krug izgubio na draži jer je u njemu Bandić s lakoćom porazio Mrak Taritaš. Naime, sve su ankete pokazivala da bi Švaljek, da je ona ušla u drugi krug, napravila puno veće probleme Bandiću, a nije nemoguće ni da bi ga i uspjela poraziti.





– Odazvala sam se pozivu gradonačelnika Bandića koji je prepoznao moj dosadašnji rad. S obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji osjetila sam dužnost i odgovornost odazvati mu se, izjavila je tada Švaljek. Dodala je da će postane li gradonačelnica prvo napraviti uvid u stanje u Zagrebačkom holdingu, te potom okupiti dobar i stručan tim i pokušati rješavati složenu situaciju u kojoj se tada nalazila ta tvrtka. Prvo je nezadovoljstvo nastupilo kada je Milan Bandić bez konzultiranja s njom za šefa Zagrebačkog holdinga postavio svog pouzdanika i dobrog prijatelja Slobodana Ljubičića. Do puno većeg je neslaganja došlo nakon što Bandić nije poslušao njenu sugestiju da se uprava Zagrebačkog holdinga bira na javnom natječaju već je sam odabrao ljude i nametnuo ih Skupštini i Nadzorom odboru društva.


V.d. gradonačelnice


Ali suradnja se nastavila više manje u redu do 19. listopada 2014. godine. Tog je dana, naime, uhićen Bandić i optužen zajedno s dijelom svojih suradnika za razna kaznena djela. Tada je ovlastio Švaljek da bude vršiteljica dužnosti gradonačelnika. Na čelu grada bila je do 9. ožujka 2015. kada je Bandić smjenjuje. Naime, Švaljek je počela voditi Zagreb i donositi odluke bez konzultacija s Bandićem što je za njega bila potpuno neprihvatljiva situacija. Jedna od stvari koja je Bandića najviše zasmetala bilo je što je ona u njegovom odsustvu javnim natječajem imenovala šefove javnih gradskih tvrtki. Nekoliko dana kasnije ona je podnijela ostavku na poziciju zamjenice gradonačelnika i aktivirala mandat zastupnice u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, gdje će danas dati ostavku, budući da Zakon o HNB-u ne dopušta da se zamjenik guvernera aktivno bavi politikom.