Poslovni genije Jozo Brkić

ŠAMPION GRADSKIH NATJEČAJA: Brat Milijana Brkića do sad iznajmio 41 poslovni prostor od Zagreba i države

Hina

snimio Sanjin Strukić / PIXSELL

snimio Sanjin Strukić / PIXSELL

Koliko je poznato, ranije u Zagrebu nije bilo sličnog slučaja, da jedan čovjek ima unajmljen ovoliki broj prostora u vlasništvu glavnog grada. Jozo Brkić odbija primjedbe da svoj uspjeh može zahvaliti političkoj moći svog brata Milijana...



U manje od godinu dana, Jozo Brkić – brat potpredsjednika Sabora Milijana Brkića – zakupio je čak 41 poslovni prostor i otvorio 42 tvrtke. Popis poslovnih prostora, koje je Jozo Brkić iznajmio od Grada Zagreba i države, objavila su 24 sata, uz napomenu da to možda i nije konačan broj poslovnih prostora, jer Grad Zagreb još uvijek nije objavio registar iznajmljenih prostora za tekuću godinu.


Svoje tvrtke, pak, Jozo je Brkić osnivao kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, s početnim kapitalom od po deset kuna za svaku tvrtku. Preko ovih tvrtki iznajmljivao je uglavnom gradske i nešto manji broj državnih poslovnih prostora.


U posljednja dva tjedna novinari su u više navrata pisali o poslovnim poduhvatima Joze Brkića, kao i o činjenici da neki od prostora koje je iznajmio još uvijek stoje netaknuti, zbog čega mu je Grad Zagreb najmanje jedan prostor oduzeo. Na pitanje novinara 24 sata hoće li Brkiću biti oduzeti i drugi prostori u koje nije uložio niti kunu, odnosno koji su još uvijek u stanju u kojem su se nalazili kad ih je Brkić iznajmio, nadležni u zagrebačkoj gradskoj upravi su odgovorili: “Grad Zagreb redovito vrši kontrole korištenja prostora i podmirenja obveza te ako zakupnik ne ispunjava ugovorene obveze, poduzimaju se radnje u skladu sa zakonom i gradskom odlukom o zakupu.”




Isto pitanje postavljeno je i za poslovne prostore za koje je nadležno Ministarstvo imovine, a s te adrese su odgovorili ovako: “Ugovorima je definirano da možemo raskinuti ugovor ako zakupnik bez opravdanog razloga ne koristi poslovni prostor duže od 30 dana. Zakupnicima su poslani dopisi da se očituju o korištenju i stavljanju u funkciju prostora i nakon toga ćemo utvrditi postoje li uvjeti za otkaz ugovora.”


Brat Milijana Brkića ne može dati u podzakup prostore koje je unajmio, ali zato može prodati poduzeća preko kojih je dobio prostore, što bi kupcu dalo i pravo upravljanja nad poslovnim prostorom iznajmljenim preko te tvrtke. Riječ je o prostorima koji se uglavnom nalaze na atraktivnim lokacijama u strogom centru Zagreba. Koliko je poznato, ranije u Zagrebu nije bilo sličnog slučaja, da jedan čovjek ima unajmljen ovoliki broj prostora u vlasništvu glavnog grada. Jozo Brkić odbija primjedbe da svoj uspjeh može zahvaliti političkoj moći svog brata Milijana te smatra takve tvrdnje dijelom medijske hajke, koja se, smatra, protiv njega vodi.


Jozo interesantan USKOK-u?


Za poslovni genij Joze Brkića, prema napisu Jutarnjeg lista, zainteresirao se i USKOK. Naime, nakon što je nadležno državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv braće Brkić te Blaža Curića i famoznog Franje Varge iz afere SMS, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela presretanja računalnih podataka na štetu četiri ženske osobe, Uskok je, čini se, odlučio istražiti poslovanje Joze Brkića, odnosno provjeriti sve okolnosti pod kojima su njegove tvrtke u posljednje dvije godine dobile u najam 20-ak poslovnih prostora mahom u samom središtu Zagreba, ističe dnevnik.


“Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb primili su još prije nekoliko tjedana zahtjeve USKOK-a da im se dostavi određena poslovna dokumentacija. Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, prema našim izvorima Uskokovi zahtjevi odnosili su se u prvom redu na dokumentaciju o natječajima na kojima su sudjelovale tvrtke u vlasništvu Joze Brkića”, piše Jutarnji.


Jutarnji list podsjeća da je Jozo Brkić više puta izjavio kako sa svojim poslovnim partnerima želi obnoviti često derutne prostore, otvoriti restorane, suvenirnice i slično te tako oživjeti centar grada.


No, od preuređenja pojedinih prostora u međuvremenu je odustao i vratio ih Gradu, dok je upravo proteklih dana do javnosti doprla i odluka zagrebačkog gradonačelnika o raskidu ugovora o najmu s Brkićevom tvrtkom za poslovni prostor u Paromlinskoj 2a.


“Gradske službe utvrdile su, naime, da Brkićeva tvrtka nije ispoštovala rokove za uređenje prostora i otvaranje predviđenog fast fooda te da ima dugovanja na ime neplaćenih zakupnina i režija.


No, u međuvremenu je spomenuto dugovanje podmireno pa Grad sukladno propisanoj proceduri može odustati od otkazivanja ugovora jer je zakupnik otklonio razloge zbog kojih mu je ugovor otkazan. Nedavno je procurila i informacija, iako o tome nema službenih podataka, da je Ministarstvo državne imovine poništilo natječaj za zakup atraktivnog poslovnog prostora na uglu Gajeve i Tesline ulice, gdje je bila turistička agencija Kompas, a na kojemu je najbolju ponudu dala tvrtka Joze Brkića”, navodi dnevnik.