Matić razočaran Hrvatskom

SAMO SE ŠALIO ‘Ne napuštam Hrvatsku, ali pada mi mrak na oči kad vidim Culeje i Hasanbegoviće’

Tihana Tomičić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Za naš list je objasnio da se, naravno, šalio – ali samo dijelom. Hrvatsku ne napušta, ali da mu mrak pada na oči kad vidi »političare« na desnici koje je Tomislav Karamarko stvorio, poput Steve Culeja ili Zlatka Hasanbegovića, to da



RIJEKA Bivši ministar branitelja, ratni veteran i zatočenik srpskih logora Predrag Matić najavio je da napušta Hrvatsku. Otkrio je to u razgovoru za N1 televiziju, ali naravno, bila je riječ tek o dramatičnom apelu i svjesnom pretjerivanju, jer je Matić, kako nam je rekao, htio skrenuti pažnju da je desničarenje već prešlo svaku mjeru.


– Ja planiram odlazak iz ove zemlje. Svatko tko ima malo soli u glavi zna da tu nema prostora za život. Nama su i dalje glavne teme partizani, ustaše, nekakve ploče, dok ostatak svijeta odlazi daleko od nas. Gdje mi živimo? Pa u Saboru sjede ljudi koji ne bi sjedili u poljoprivrednoj zadruzi, da ne podcjenjujem zadruge, rekao je Matić.


– Prodajem stan. Neka ga desničari otkupe. Idem negdje gdje se cijeni rad i poštenje. Otići ću i volio bih zemlju u koju idem. Moj ideal su skandinavske zemlje.




Za naš list je objasnio da se, naravno, šalio – ali samo dijelom. Hrvatsku ne napušta, ali da mu mrak pada na oči kad vidi »političare« na desnici koje je Tomislav Karamarko stvorio, poput Steve Culeja ili Zlatka Hasanbegovića, to da.


– Zvali su me čak i neki kolege da ne idem, da ostanem. Nisu shvatili metaforu. Ali moja izjava bila je samo glas vapijućeg u pustinji. Pa ne može država više funkcionirati na ovakav način, da izmišljeni desničari donose odluke.


A što se ploče u Jasenovcu tiče, pitam se zašto bi ZDS samo u Jasenovcu bio problem? Jednaki je problem i u Osijeku ili Rijeci ili bilo gdje. Pa da su u HOS-u mudri, samo bi preformulirali ZDS u »Život damo, domovinu ne damo« ili nešto slično, i cijele priče ne bi ni bilo. Nije problem HOS nego taj poklič i dok ga politika tolerira, ništa od ove zemlje.