Bura u Saboru

ŠALI LI SE ON? Ministar Pavić mrtav – hladan kaže da se s minimalcem sada može dobro živjeti

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

»Poznato je da ste vi u HDZ-u važni književnici. Imate književnicu Dalić, književnika Sanadera, književnika Šeksa pa možemo imati i ministra Pavića koji će u NSK promivirati knjigu 'Dostojanstven život'. Ona će imati nekoliko poglavlja – jedno kako preživjeti sa 3.000 kuna ako ste sami, ako imate obitelj, ako imate kredite, ako ste blokirani..«, poručio je Bunjac ministru Pavić



Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u ponedjeljak da je povećanjem minimalne plaće na 3.000 kuna neto vlada napravila značajan iskorak te onima koji je primaju pružila dodatna sredstva za dostojanstven život, no iz oporbe uzvraćaju kako je preživljavanje s 3.000 kuna »nemoguća misija«, a SDP i Promijenimo Hrvatsku predlažu da ona iznosi 4.000 kuna.


»Vlada je za 2019. donijela odluku da se minimalna plaća povećava na 3.000 kuna neto, odnosno 3.750 kuna bruto. To povećanje od 248 kuna je najveće povećanje od uvođenja instituta minimalne plaće 2008.. Prije toga, u mandatu ove vlade dva smo puta povećavali minimalnu plaću po pet posto, a zadnjim izmjenama Zakona o minimalnoj plaći, gdje smo isključili rad subotom, nedjeljom, prekovremene i blagdanom bilo je dodatnih 3,3 posto povećanja«, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavljajući u Saboru prijedloga zakon o minimalnoj plaći.


U mandatu aktualne Vlade, naglasio je, minimalna je plaća porasla za 504 kuna odnosno za 23,9 posto.




»Minimalna plaća od 1. siječnja 2019. bit će viša nego u devet država EU, to uključuje već sada Bugarsku, Litvu, Rumunjsku, Latviju i Mađarsku, a od 1. siječnja imat ćemo veću minimalnu plaću nego Češka, Slovačka, Poljska i Estonija«, istaknuo je Pavić.


Predloženim povećanjem, rekao je, Vlada je poslala važnu poruku da želi dostojanstven život svojih sugrađana od kojih njih 37.000 prima minimalnu plaću. »No, ovo povećanje nismo radili bez kompenzacijskih mjera za zadržavanje zaposlenosti u radno intenzivnim industrijama, prije svega kože, tekstila, drva i metala«, naglasio je resorni ministar.


Još lani je, podsjetio je, Zakonom o minimalnoj plaći definirana olakšica na doprinose u vidu 50 posto koja se zadržava i sljedeće godine.


»Od 1. siječnja provodit će se program potpora male vrijednosti, a poslodavci će se već od 1. ožujka, ali za period od 1. siječnja, moći prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje u vidu potpora male vrijednosti i moći će dobiti oko milijun i pol kuna subvencija u tri godine za zadržavanje osoba u zaposlenosti. Isto tako od 2020. razvit će se program po kojem će se za novozaposlene, a to neće biti vezano na minimalnu plaću, moći ostvarivati subvencije«, kazao je Pavić.


Balansiranim pristupom, naglasio je resorni ministar, s jedne je strane značajno povišena minimalna plaća (u mandatu aktualne Vade 504 kune), a i isto tako su, ističe, prva Vlada koja je našla kompenzacijske mjere kako bi poslodavce u radno intenzivnim industrijama uspjeli kompenzirati, odnosno zaštiti radnike od gubitka posla.


Lovrinović: Slovenci imaju duplo veći minimalac


Rekli ste da je 3000 kuna za dostojanstven život?. Nitko od nas ne razumije da je to moguća misija! Slovenci imaju duplo veći minimalac, replicirao mu je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).


Podsjetio je na prijedlog svoje stranke od 4.000 kuna neto minimalca, a 5.000 bruto.


»Lako je tako iz saborskih klupa predlagati, no takvo značajno povećanje je populistička mjera koja bi dovela do par tisuća otkaza«, odgovorio mu je Pavić. Dodao je kako Vlada radi balansiranu politiku iako je svjesna da taj iznos nije puno.


Nezavisni Vlaho Orepić ministru je zamjerio jer je, kaže, povrijeđena procedura oko rokova, među kojima i onaj oko trajanja javne rasprave, a zamjerio je i tome što se zakon donosi po hitnom postupku..


»Ljudi s minimalnom plaćom nemaju vremena čekati«, uzvratio mu je Pavić.


SDP-ov Gordan Maras slaže se kako je svaka promjena na bolje dobra, no ponovio je SDP-ov prijedlog od 4.000 kuna minimalne plaće.


»Sad govorite jedno, a kad ste bili na vlast, radili ste drugo. Vi ste 2015. povećali minimalnu plaću za 11,94 kuna. Toliko o dostojanstvenosti i socijalnim politikama SDP-a«, uzvratio mu je Pavić.


Bunjac: Književnici u HDZ-u


Branimir Bunjac (Živi Zid)je pak ministru Paviću sugerirao da napravi sa svojim Ministarstvom Priručnik za dostojanstven život s 3.000 kuna.


»Poznato je da ste vi u HDZ-u važni književnici. Imate književnicu Dalić, književnika Sanadera, književnika Šeksa pa možemo imati i ministra Pavića koji će u NSK promivirati knjigu ‘Dostojanstven život’. Ona će imati nekoliko poglavlja – jedno kako preživjeti sa 3.000 kuna ako ste sami, ako imate obitelj, ako imate kredite, ako ste blokirani..«, poručio je Bunjac ministru Paviću.