Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Skandalozni govor

SABA osuđuje izjavu Tajanija, proziva Vladu zbog negiranja antifašizma

Foto Screenshot YouTube
Foto Screenshot YouTube
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2019. u 14:17 2019-02-12T14:17:11+01:00

SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je »zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije«

ZAGREB Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) osudio je u utorak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o »talijanskoj Istri i Dalmaciji«, te prozvao hrvatsku Vladu da je tolerirajući povijesni revizionizam i negirajući antifašističku borbu omogućila talijanskoj iredenti da javno prisvaja hrvatske teritorije.

Savez antifašista Istre i SABA u priopćenju naglašavaju kako je vrijeme da se »prestane manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica«.

SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je »zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije«.

U priopćenju se upozorava kako su državna tijela i njihovi dužnosnici osudili isključivo i samo izjavu Tajanija koji je nedvosmisleno ustvrdio da su Istra i Dalmacija talijanske. No, antifašisti kontinuirano upozoravaju hrvatska državna tijela na »neofašističku iredentističku kampanju osvetničkog revizionizma«.

»Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji 'Mangiafuoco' svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju«, ističe SABA i pita zašto su o svemu tome hrvatska diplomacija, aktualna vlast i mediji do sada šutjeli.

SABA je priopćenje zaključila pitanjem - »Jesu li Istru i Dalmaciju Hrvatskoj vratili Titovi partizani?«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.