Tadeni

S ranča Barba Tone ukrali kobilu, vlasnica očajna: “Ona mi je sve, bile smo prvakinje Hrvatske”

Patricija Softić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Ne želim misliti na najcrnji scenarij, pa zato iz sveg srca molim onoga tko je ukrao našu kobilu da je vrati, kaže tužno Nika Družeta



MANJADVORCI S ranča Barba Tone u Manjadvorcima u noći s nedjelje na ponedjeljak nestala je kobila Tadeni stara 12 godina. Vlasnik ranča Zoran Uravić i vlasnica konja Nika Družeta bezuspješno objavljuju oglase i traže bilo kakvu informaciju o nestaloj kobili. O cijelom je slučaju obaviještena i policija, a Zoran Uravić za naš je list priznao da im ostaje sve manje nade da će kobilu pronaći živu.


– Bili smo odsutni nekoliko dana, jer smo išli na trku u Perugiu u Italiju. Konji su bili zbrinuti na ranču, jer ih uvijek netko obilazi i pazi na njih. U ponedjeljak sam se vratio i vidio da je su konji na paši u blizini ranča, ali ih nisam brojao. Učinio sam to tek u utorak i vidio da nedostaje Tadeni.


Bezuspješna potraga


Odmah me uhvatila nelagoda, nije baš tipično za konja da sam odluta, eventualno zna odlutati cijelo krdo ili nekoliko njih na neku livadu gdje im je bolja trava, ali nikada ne idu predaleko. Ovakvo što nam se još nikada u ovih 18 godina otkad imam ranč nije dogodilo, rekao je Uravić.




Odmah su krenuli u potragu za kobilom Tadeni bojeći se da nije na vlažnoj i skliskoj travi negdje pala i slomila nogu ili se previše zavukla u žbunje i zaplela. Uravić je zajedno sa suradnicima pješice prešao kilometre i kilometre okolice Manjadvorci raspitujući se po okolnim selima, ali nije naišao na nijednu korisnu informaciju.



Kobila Tadeni inače je u vlasništvu Nike Družeta i već 12 godina se nalazi na ranču u Manjdvorcima. Nika je još kao djevojčica sa svojom kobilom 2011. osvojila prvenstvo Hrvatske u kadetskoj konkurenciji u enduranceu i oduvijek je bila jako vezana za Tadeni.


Svoju zadnju utrku Tadeni je istrčala 2014., a budući da je jako mirna, socijalizirana, druželjubiva i draga s djecom, nakon toga uglavnom je korištena u turističke i polusportske svrhe.


Sumnjamo na dojavu


– Stvarno smo sve pretražili, ali nismo naišli ni na kakav trag. Zbog toga ozbiljno sumnjamo da je netko imao dojavu da nas neće biti nekoliko dana i da ju je tada ukrao. Sve smo prijavili policiji. Nikad se nije dogodilo ovakvo što na ranču, niti je Tadeni konj koji bi odlutao samo tako, jer je jako vezana za druge konje i sve nas.


Svaki slobodan trenutak provodila sam uz nju, prošle smo zajedno petnaestak utrka i zaista bih željela da se vrati. Ne želim misliti na najcrnji scenarij, pa zato iz sveg srca molim onoga tko je ukrao našu kobilu da je vrati, kaže tužno Nika Družeta.


A tog najcrnjeg scenarija pribojava se, nažalost, i sam Zoran Uravić, iako ne može, kao veliki ljubitelj i štovatelj ovih plemenitih životinja, niti izgovoriti što točno pod time misli.